Enflasyon hazır giyimi de vurdu | Güney Gazetesi Mersin

Enflasyon hazır giyimi de vurdu

Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Tekin, dünya genelinde yükselen enflasyonun resesyon kaygılarını daha da artırdığını, bunun da siparişlerde azalmalara yol açtığını söyledi. Yurt içinde artan maliyetlerden dolayı uluslararası pazarlarda fiyat tutturmakta zorlandıklarını, az da olsa gelen siparişlerde Çin başta olmak üzere Uzak Doğu ülkeleri ile rekabet edemediklerini ve ciddi kayıplar yaşadıklarını açıkladı.

Enflasyon hazır giyimi de vurdu


AHKİB olarak 2022 yılı Ocak-Eylül aylarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artışla 287,2 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini ancak tablonun tersine dönmeye başladığını kaydeden Başkan Tekin, önümüzdeki 2-3 aylık dönemde Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün ciddi kayıplar yaşamasından endişe ettiklerini belirtti.

 

“ÇİNLİLER, MISIR ÜZERİNDEN ABD VE AVRUPA’YA GÜMRÜKSÜZ SATIŞ PEŞİNDE”
 

İhracat pazarlarında Uzak Doğu ülkelerinin adeta 'kamikaze' fiyatları ile rekabet etmekte zorlanırken sektörün şimdi de bu ülkelerin Mısır başta olmak üzere Kuzey Afrika ülkelerine yaptıkları yatırımlarla Türkiye’nin Avrupa pazarı için sahip olduğu coğrafi yakınlığından kaynaklı avantajını da kaybetme riski ile karşı karşıya kaldığını açıklayan Başkan Gürkan Tekin, “Pandemi döneminde moda devlerinin yakından tedarik eğilimini, esnek ve kaliteli üretim ile hızlı termin avantajlarıyla karşılayarak ihracat rekorları kırmıştık. AB ve ABD ile serbest ticareti olan Mısır başta olmak üzere Kuzey Afrika ülkelerine Çin’den de çok sayıda firma yatırım için geliyor. Çin merkezli büyük şirketler aksesuar ve kumaşları Mısır’da üretip AB ülkelerine gümrüksüz satmayı planlıyor. Bu süreç böyle devam ederse, Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörü için büyük bir tehdit hâlini alacaktır” dedi.

 

"PANDEMİ DÖNEMİ DESTEKLERİ TEKRAR DEVREYE ALINMALI"
 

Rusya - Ukrayna Savaşı'nın etkileri ile birlikte dünya genelinde artan enflasyonist baskıların resesyon ihtimalini daha da artırdığına ve bunun bir sonucu olarak da insanların giyim ihtiyaçlarını ertelediğine dikkat çeken Başkan Tekin, ”Ertelen talepten dolayı Avrupa’da markaların ellerinde ciddi stoklar oluştu. Gelen siparişlerde daralmalar var. Önümüzdeki dönemde birçok konfeksiyon fabrikasının ve atölyesinin boşa düşme riski ortaya çıktı. Sektörümüzde yüzde 40’lara varan daralma olasılığı konuşulur hâle geldi. Bu durum işçi çıkartmalarının olacağı endişelerimizi artırmakta. Üretim gücümüzü ve ihracat pazarlarındaki kazanımlarımızı koruyabilmemiz için hükümetimizden özellikle Eximbank ve devlet bankaları başta olmak üzere finansmana erişimin kolaylaştırılmasını, uzun vadeli düşük faizli KGF desteklerinin tekrar devreye alınmasını, pandemi döneminde verilen kısa dönem çalışma ve sigorta bedellerinin en az 3 ay ötelenmesi desteğinin tekrar gündeme alınmasını bekliyoruz.” diye konuştu. (Haber Merkezi)