Gündem OSB projesi | Güney Gazetesi Mersin

Gündem OSB projesi

Mersin’de düzenlenecek 6’ncı Türkiye-Irak Yatırım ve İş Zirvesi’nde iki ülke arasındaki ticaret ve yatırımların geliştirilmesi için yapılacak çalışmalar masaya yatırılacak. TISİAD Başkanı Mehmet Salih Çelik, Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacmini artıracak yeni bir OSB projesinin de yer alacağı zirvede Irak’ın her bölgesinden iş insanlarının Mersin’de ağırlanacağını kaydetti.

Gündem OSB projesi


HASAN KÜÇÜK

 

Mersin’de Türkiye-Irak Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TISİAD) tarafından 20-22 Ekim 2022 tarihleri arasında 6’ncı Türkiye-Irak Yatırım ve İş Zirvesi gerçekleştirilecek. Divan Oteli’nde düzenlenecek zirvede Irak’tan 60’ın üzerinde firma ile 4 bakan, 4 vali, 5 ticaret odası başkanı ve yatırımlardan sorumlu yatırım birliği başkanı ve çok sayıda iş insanının katılması bekleniyor. Zirvede iki ülke arasında turizm, sanayi, lojistikte ve ticarette yaşanan sorunlar masaya yatırılacak.

 

“KENTE VE ÜLKEYE GÜÇLÜ KATKILAR SAĞLAYACAK”

 

TISİAD Başkanı Mehmet Salih Çelik zirve ile ilgili Divan Oteli’nde gerçekleştirdiği basın toplantısında derneklerinin kuruluşunun 10. yılında Mersin’de düzenleyecekleri iş zirvesinin kente ve ülkeye güçlü katkılar sunacağını söyledi.

Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan kapısı Mersin’in liman kenti olma özelliğiyle bölge için stratejik değeri olan bir yer olduğunu anlatan Çelik, “Bu kentte ticari faaliyetlerini sürdüren iş insanları olarak Mersin üzerinden ülkemize katkı sunmak için her konuda projeler yürütmekteyiz. Türkiye’nin Avrupa Birliği’nden sonra en çok ihracat yaptığı IKYB ve Irak’ta ticari ilişkilerin geliştirilmesi adına yapılan ger türlü işbirliğini ve çalışmayı önemsiyoruz. Bunun içindir ki göreve geldiğimiz Mart ayından bu yana Irak’ın her bölgesinde etkinlik göstermeye ve ilişki geliştirmeye çalıştık. İki ülke arasındaki kültürel ve tarihsel bağların geçmişte kalmaması adına önemli adımlar attık” dedi.

 

“ÜYELERİMİZE HER TÜRLÜ DESTEĞİ SUNUYORUZ”

 

Derneklerinin öngörüsüne ve misyonuna uygun bir şekilde Irak’ın kuzeyinde ve güneyinde temsilcilikler atadıklarını anlatan Çelik, “Erbil, Süleymaniye, Necef, Bağdat, Duhok, Basra başta olmak üzere Irak’ın seçkin iş insanlarından temsilcililerimiz bugün üyelerimizle irtibatta ve her türlü desteği sunuyor.  Temsilcilerimiz dernek ofislerimizde üyelerimize her türlü danışma hizmeti sunmakta ve bizi başarıyla temsil etmektedir” ifadelerini kullandı.

 

“IRAK’IN HER BÖLGESİNDEN İŞ İNSANI MERSİN’DE AĞILACAĞIZ”

 

Derneklerinin Irak’taki her iş kolundan fuarlara üyelerimizin aktif katılımı için önayak olduğunu anlatan Çelik, “20-22 Ekim tarihleri arasında Mersin’de düzenleyeceğimiz iş zirvesinde hem Irak temsilcilerimiz hem de Irak’ın her bölgesinden iş insanları kentimizde olacak. Bölgesel sorunları ve yeni iş imkanlarını tartışacağımız zirvede yatırım ve ticaret adına yeni yollar ve iş birlikleri sağlayacağımıza inanıyoruz” dedi.

2020 yılında 20 milyar dolara çıkan iki ülke arasındaki ticaret hacminin koronavirüsünde etkisi ile 11 milyar dolara gerilediğini anlatan vurgulayan Çelik, “Koronavirüsün yarattığı insani ve ekonomik sarsıntıyı hep beraber yaşadık. Düzenleyeceğimiz zirve düşen ticaret hacminin artırılmasına katkı sunacak. 3 yıla yakındır etkilerinden kurtulamadığımız bu salgının yaralarını sarmak adına biz iş dünyası olarak imkanlar dahilinde üzerimize düşeni yapmaya çalıştık. TISİAD olarak her daim bilimin ışında yol almaya çalıştık. Tüm üyelerimiz, temsil ettikleri sektörlerde üzerine düşeni yapmaya çalıştı. Bir yıla yakın bir süredir görevdeyiz ve paydaşı olduğumuz tüm STK’lere de katkı sunmaya çalıştık. Ayrıca ortak çalışmalarda yer aldık.  İş zirvemizde Çukurova bölgemizde ve lojistik başta olmak üzere farklı sektörlerde yetkili STK’ler de yer alacak.”

 

IRAK’A DÖNÜK ÜRETİM YAPACAK YENİ OSB PROJESİ MASADA

 

Çelik, zirvede Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacmini artıracak yeni bir OSB projesinin de yer alacağını vurgulayarak “Önemsediğimiz en önemli proje Irak ve IKYB’ye doğrudan sanayi üretimi yapacak yeni bir organize sanayi bölgesinin kurulmasıdır. Iraklı ve IKYB’li iş insanları ile buraya yatırımcı olarak çekmek adına önemli mesafeler kaydettik. Zirvedeki en önemli gündem maddelerimizden birisi bu OSB projesi olacak. Zirve kapsamında yatırımcıları Mersin’e çekeceğiz. Mersin’de kurmayı hedeflediğimiz OSB içinde proje ve fizibilite hazırlıklarımız devam ediyor” dedi.