Öğrenciler Geçinemiyor | Güney Gazetesi Mersin

Öğrenciler Geçinemiyor

Türkiye genelinde üniversite öğrencileri, öğrencilerin yaşadıkları sıkıntıyla ilgili Geçinemeyen Öğrencilerin Mücadele ve Dayanışma Ağı kurdu. Ağın Mersin Temsilcisi Onur Gök, öğrencilerin barınma, beslenme, ulaşım gibi temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını belirterek, “Öğrenciler geçinemiyor” dedi.

Öğrenciler Geçinemiyor


MAYSA DERYAYEVA

 

Öğrencilerin geçim sıkıntısı yaşadığına dikkat çeken Geçinemeyen Öğrencilerin Mücadele ve Dayanışma Ağı Mersin Temsilcisi Onur Gök, “Okurken oldukça kötü koşullarda, düşük ücretlerle, esnek ve güvencesiz bir şekilde çalışmak zorunda kalıyoruz. Yemeğimizden, giyimimizden, sosyal yaşamımızdan sürekli kısıyoruz. Kaldığımız evler de yurtlar da özel alanımızın olmadığı birer hücrelere dönüşüyor. Üç öğün yemek yemek, arada bir sinemaya, tiyatroya gitmek uzak bir hayal artık” diye konuştu.

 

“DERS KAYNAKLARINI SATIN ALAMIYORUZ”

 

Ders kitap kaynaklarını satın alamadıkları hatta kitaplarının fotokopisini temin edemediklerini söyleyen Gök, “Ders kitaplarımızı, eğitim materyallerimizi dahi karşılayamıyoruz. Baskısını zaten alamadığımız ders kitaplarımızın fotokopisini bile çektiremiyoruz. Hayatımızın en verimli olması gereken yıllarındayız ancak daha fazla çalışmamıza rağmen daha kötü koşullarda yaşıyor ve daha fazla borçlanıyoruz. Okumak için almak zorunda kaldığımız krediler mezun olduğumuzda hayata koca bir yük ile başlamamıza neden oluyor. Her şeye rağmen okumaya, hayatımızın birer öznesi olmaya çalışıyoruz. Sadece nefes almak değil gençliğimizi doya doya yaşamak istiyoruz” dedi.

 

 

 

“KİRA FİYATLARI OLDUKÇA YÜKSEK”

 

Geçim sıkıntı nedeniyle 105 bin 772 öğrencinin üniversiteye yerleşmesine rağmen kayıt yaptırmadığını vurgulayan Gök, halihazırda üniversitede okuyan öğrencilerin maddi sebeplerden dolayı üniversiteyi bıraktığını belirtti.

Gök, kiralık evlerin öğrencilerin yoğun kaldığı semtlerde yüzde 155’e kadar zamlandığını ve bunun dışında ulaşıma yapılan zamlardan sonra öğrencilerin giderlerinin arttığını söyledi.

Öğrencilerin nitelikli ve yeterli beslenemediğine dikkat çeken Gök, üniversite yemekhanelerinde yüzde 100’ün üzerine artış yaşandığını belirtti.

 

“NİTELİKLİ VE YETERLİ BESLENEMİYORUZ”

 

Yemekhanelerde niteliksiz sabit menülere geçildiğini ifade eden Gök, “1 adet poğaça, 20g krem peynir, 30g zeytin, 20g helva, çeyrek ekmek ve bir çaydan oluşan sabit menülerin neye göre belirlendiğini bilmiyoruz. Bu menünün besin değeri bir gencin bir öğünü için yeterli midir, bu hangi gıda mühendisi tarafından belirlenmiştir merak ediyoruz. Sabit menülere konulan markası dahi belli olmayan, tarihi geçmiş paket ürünler ne sıklıkla denetleniyor? Yemeklerin içinden çıkan garip maddeler, böcekler birçok yurtta yaşanan yemek zehirlenmeleri bu denetimlerin yapılmadığını gösteriyor. Sabit menü uygulamaları aynı zamanda vegan ve vejetaryen öğrencilerin yemek hakkının gaspı anlamına geliyor. Bu durumda yemek desteğine yapılan artışın nereye ve nasıl gittiğini gerçekten merak ediyoruz. Öğrencinin boğazından kısılarak tasarruf edilemez. Nitelikli ve yeterli beslenmek istiyoruz” dedi.