“Öğrenciler kitap alamıyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Öğrenciler kitap alamıyor”

Üniversitelerin yeni eğitim- öğretim yılına başlamasıyla birlikte üniversite öğrencileri okul ihtiyaçlarını karşılamak için kırtasiyecilerden alışveriş yapıyor ancak fiyatların yüksek olmasından dolayı kırtasiyeciler ve öğrenciler şikayetçi. Kırtasiyeci esnaf İbiş Varol, öğrencilerin yüksek fiyatlardan dolayı zar zor alışveriş yaptığına dikkat çekerek, “Geçen yıl 150 lira olan mühendislik kitapları şu anda 515 liraya yükseldi” dedi.

“Öğrenciler kitap alamıyor”


MAYSA DERYAYEVA

 

Altı yıldır kırtasiyecilik işinde çalışan İbiş Varol, öğrencilerin kırtasiye alışverişini zorlanarak yaptığını söyledi. Geçen yıl 5 lira olan kalemlerin bu yıl 15 liraya yükseldiğini hatta 100 liraya kadar kalem fiyatının olduğunu söyleyen Varol, kırtasiyecilerin cüzi miktarda kar ettiğini belirtti.

Pandemi sonra açılan okullarla birlikte fiyatların daha da yükseldiğini ifade eden Varol, “A4 kağıtlarının fiyatlarına zam geldi. Geçen yıl 20 liraya aldığımız A 4 kağıtların fiyatı 100 lira oldu.  Kırtasiyeciler olarak çok kar edemiyoruz. Girdi maliyetlerimizin ucu ucuna çıkartabiliyoruz. Çok cüzi miktarda kar elde edebiliyoruz çünkü öğrenciler ihtiyaçlarını alamıyorlar. Öğrenciler bu fiyatlardan dolayı kırtasiye alışverişi yapamayacak durumda.  Üniversite öğrencileri mümkün olduğunca ihtiyaçlarını almaya çalışıyorlar ancak onlarda fiyatlardan şikayetçi ve zorlanarak alışveriş yapıyorlar” dedi.

 

“FİYATLAR İKİ KAT YÜKSELDİ”

 

Tip ve mühendislik alanındaki kitapların fiyatlarında zamların yüksek olduğuna dikkat çeken Varol, yurt dışından kâğıdın ithalat edilmesinden dolayı kitap fiyatında artış yaşandığını söyledi.

Geçen yıl 150 liraya satılan mühendislik alanındaki kitabın şu anda fiyatının 515 lira olduğunu vurgulayan Varol, “Üniversite öğrencileri orijinal kitapları çok zor alıyorlar. Kitapların fiyatı geçen yıla göre oldukça yüksek. Bunun nedeni kâğıt fabrikalarının kapatılması ve dolar karşılığında yurt dışından kâğıt satın alınması. Örneğin tip ve mühendislik alanında okuyan öğrencilerin okuması gereken kitapların fiyatları çok yüksek. Geçen yıl mühendislik alanındaki bir kitap 150 liraydı ve aynı kitap şu anda 515 liraya yükseldi. Fiyatlar yüksek olunca öğrenciler zar zor alışveriş yapabiliyor” ifadelerini kullandı.