Yakacak gideri el yakıyor | Güney Gazetesi Mersin

Yakacak gideri el yakıyor

Doğalgaza üst üste gelen zamların ardından vatandaşlar odun sobasına rağbet etmeye başladı ama odun ve kömür fiyatları da iki yılda beş katına çıktı

Yakacak gideri el yakıyor


MAHMUT SÖNMEZ

 

Hava sıcaklarının düşmesi ile birlikte odun ve kömür satışları da başladı. Son dönemde elektrik ve doğalgaza yapılan zamlardan sonra evinde doğalgaz olmasına rağmen vatandaş daha ekonomik olduğu için tercihini odundan yana kullandı. Odun ve kömür fiyatları 2 yılda 5 kat artarken fiyatlar ise her geçen gün yükseliyor.

Elektrik doğal gaz zamlarından sonra odun fiyatları da yükseldi. Mersin’de bir oduncuda çalışan Nizamettin İlhan, odun fiyatlarının geçen yıla göre oldukça arttığını, ancak vatandaşların ısınmak için tercihini odundan yana kullandığını söyledi. Doğalgaz fiyatlarındaki artışın odun satışlarını olumlu yönde etkilediğini dile getiren İlhan, “Vatandaşlar kabarık gelen faturalar nedeni ile artık doğalgazı tercih etmiyor, bu nedenle odun satışları da arttı. Meşe odunu bu yıl 3 bin 100 lira çam ise 2 bin 700 liradan satılıyor. Kömürün 25 kiloluk çuvalları ise 150-155 arasında değişiyor. 2 yılda önce 1 torba odun 33 liradan satılıyordu, fiyatlar 2 yılda 5 kat arttı” dedi.

 

“İNSANLAR GÜNLÜK YAKACAĞI KADARINI ALIYOR”

 

Geçen yıl bir ton odun alamayan vatandaş günlük yakabileceği kadar ya da bir kucak dolusu odun alıyordu. Son dönemde alım gücünün iyice düşmesi ile birlikte bu manzaralara daha çok şahit olacağımızı söyleyen İlhan, “Soğuklar başlayınca günlük odun almaya gelenler oluyor. Odun alacak gücü olmayanlar kış aylarında 20-30 liralık odun alıyor” ifadelerini kullandı.

 

 

FİYATLAR YÜKSELİYOR

 

Odunların geçtiğimiz yıllarda Konya, Anamur, Mut ve Antalya’dan geldiğini dile getiren İlhan, şuan Şırnak’tan geldiğini söyledi.  Bu durumun maliyeti yükselttiğini aktaran İlhan, “Odun fiyatları yükseliyor. Geçen hafta meşe 3 bin liradan satılırken şimdi 3 bin 100 liraya satıyoruz.  Nakliyat ücretleri arttı. Kışa doğru meşe 3 bin 500 lirayı bulabilir” şeklinde konuştu.