“İhracatın önü açılmalı” | Güney Gazetesi Mersin

“İhracatın önü açılmalı”

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB) Başkanı Veysel Memiş, sektörün öncelikli sorunlarının başında ihracat kısıtlamalarının geldiğini söyledi. Memiş, “Bulgur ihracatında bir kota uygulaması mevcuttu. Gerçekleştirdiğimiz girişimler sonucunda bu kota uygulamasına son verildi. Organik bakliyat ürünleri ve bitkisel yağların ihracat kısıtlamaları son buldu. Nohut ürününe yönelik bir kısıtlama vardı. Bunda da kota uygulamasına geçildi. Temennimiz, bu uygulamadan da vazgeçilerek ihracatın önünün tamamen açılmasıdır” dedi.

“İhracatın önü açılmalı”


ZELİHA ÖZİPEK

 

AHBİB Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Memiş’in ev sahipliğinde 2021 Yılı İhracatın Yıldızları Ödül Töreni düzenlendi. Törene Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, AKP Mersin milletvekilleri AIi Cumhur Taşkın ve Hacı Özkan, Mersin Cumhuriyet Başsavcısı Tolgahan Öztoprak, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Emniyet Müdürü Mehmet Aslan, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, İl Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı ile sektör temsilcileri katıldı.

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB) Başkanı Veysel Memiş, birliğin 2021 yılında yüzde 34 artışla 1,57 milyar dolarlık ihracata imza attığını, 9,15 milyar dolarlık Türkiye geneli sektör ihracatından yüzde 17 oranında pay aldığını belirtti.

 

“KISITLAMALAR VE KOTALAR TAMAMEN KALKMLI”

 

Sektörün öncelikli sorunları arasında öne çıkan ihracat kısıtlamalarının çözümü için seferber olduklarının altını çizen Başkan Veysel Memiş, “Bulgur ihracatında bir kota uygulaması mevcuttu. Gerçekleştirdiğimiz girişimler ve TMO Genel Müdürlüğümüzün takdiriyle bu kota uygulamasına son verildi. Organik bakliyat ürünleri ve bitkisel yağların ihracat kısıtlamaları, Tarım ve Orman Bakanlığımızın değerlendirmeleriyle son buldu. Yine sektörün en önemli ihracat kalemlerinden nohut ürününe yönelik bir kısıtlama vardı. Bu uygulamaya da Ticaret Bakanlığımızın desteği ile son verilerek kota uygulamasına geçildi. Temennimiz, bu uygulamadan da vazgeçilerek ihracatın önünün tamamen açılmasıdır” diye konuştu.
Başkan Veysel Memiş, ihracat kısıtlamalarının kaldırılması sürecinde emeği geçen yöneticilere teşekkür ederken, sektörün sorunlarının çözümünde destek ve gayretlerinden dolayı Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ile Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e şükranlarını sundu.

Türkiye’nin 2021 yılındaki 9,15 milyar dolarlık hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatına 1,57 milyar dolar değer ile destek veren Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB) en fazla ihracat gerçekleştiren 26 üyesini ödüllendirdi.

 

 

26 FİRMAYA İHRACAT ÖDÜLÜ

 

AHBİB’in 2021 yılındaki ihracat performansına Mersin, Adana, Hatay, Kayseri ve Karaman illerinden en güçlü desteği veren 26 firmaya ödülleri takdim edildi. AHBİB 2021 Yılı İhracatın Yıldızları listesinde şu firmalar yer aldı: Memişoğlu Tarım Ürünleri, Arbel Bakliyat Hububat, Aves Enerji Yağ, ADM Besin ve Tarım, Başhan Tarımsal Ürünler, Pioneer Tohumculuk, Omnia Nişasta, Lesaffre Turquie Mayacılık, Durum Gıda, Anı Bisküvi, Akyem Adana Yem, Tat Nişasta, Bifa Bisküvi, Palmiye Bisküvi Çikolata, Karaman Şimşek Tarım, Best Food Dış Ticaret, Özalp Un ve Unlu Mamuller, Eryağ-Erciyes Yağ, Öz-Yıl Un ve Unlu Mamuller, Redruby Gıda, Tokerler Global, Ekrem Agro, Mirbey Un Gıda Sanayi, Bayramoğlu Kardeşler, Progen Tohum ve Abdulgafur Uluslararası Taşımacılık.

 

MERSİN’E 30 BİN TONLUK YATAY DEPO

 

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, kurumun faaliyetlerinde Mersin’in çok önemli rol oynadığını vurgularken yeni yatırımlara imza attıklarını duyurdu.

Güldal, “Limanda önemli yatırımımız var. Yeni bir depo faaliyetine, yatırımına başladık. Nasip olursa, 8 üniteden oluşan 30 bin tonluk yatay deponun ihalesi bitmiştir. Bugün de yer teslimi yapıldı. Ben de şahit oldum. İnşallah çok kısa sürede bu depoda, iklimlendirme imkânı olan modern yapıda bir tesisi Mersin'e kazandırmış olacağız. Hem kendi işimize hem sektörün hizmetine hem de ülkemizin ihtiyacına cevap vermiş olacaktır” dedi.

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan son yıllarda küresel ölçekte yaşanan gelişmelerin, tarım sektörünün insanlık için ne kadar stratejik öneme sahip olduğunu gösterdiğini vurguladı. Vali Pehlivan, geçen yıl Türkiye’nin 225 milyar dolarlık ihracatında tarımsal ürün dış satımının yaklaşık 30 milyar dolar değere ulaşarak önemli oranda katkı sağladığını belirtti. Mersin’in bir tarım kenti olduğunu, hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar ile yaş meyve ve sebze sektörlerinin ihracatta öne çıktığını dile getiren Vali Pehlivan, üretim ve ihracatın artırılmasında başarı çıtasının daha da yükseleceğine inandığını dile getirdi.