“Tecrübeye itibar istiyoruz” | Güney Gazetesi Mersin

“Tecrübeye itibar istiyoruz”

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir-Sen) üyeleri, Öğretmenlik Meslek Kanununun eksikliklerine dikkat çekmek için eylemdeydi. Özgür Çocuk Parkında bir araya gelen Eğitim Bir- Sen üyeleri, “Tecrübeye evet, sınava hayır”, “Sınavla kariyere hayır” sloganları attı.

“Tecrübeye itibar istiyoruz”


MAYSA DERYAYEVA

 

Basın açıklamasında konuşan Eğitim Bir-Sen Mersin Şube Başkanı Abdulla Çelik, yeni eğitim- öğretim yılına hayat şartının zorlaştığı, alım gücünün düştüğü, eğitim- öğretim masraflarının arttığı bir ortamda girildiğini söyledi. Öğretmenler Meslek Kanunun hayata geçmesi için uzun süre mücadele ettiklerini belirten Çelik, kanunun beklentilerini karşılamadığını söyledi.

Eğitimin sorunları göz ardı edilmemesi gerektiğini ve çözüme yönelik kararlar alınması gerektiğini vurgulayan Çelik, “Bu sorunların en önemlisi, yıllarca mücadelesini verdiğimiz: eylem, söylem ve araştırmalar ile mutlaka olmalı dediğimiz Öğretmenlik Meslek Kanunu'dur Kanun büyük beklentiyle ortaya çıkmış olsa da içeriği, kapsamı ve çerçevesiyle dar kalmış, beklentinden uzak şekilde hayata geçirilmiştir. Paydaşların görüşler, önerileri ve beklentiyi karşılama adına teklifleri dikkate alınmayarak, adi meslek kanunu olsa da içeriği mesleğin öneminden çok uzakta kalmıştır. Kanun, yeni tartışmalara zemin hazırlayarak: 2006 yılından bu tarafa tekrarı yapılmayan kariyer sistemini de tartışmaya açmış, 16 yıl sonra ilk defa yapılacak olması dikkate alınmayarak ve 16 yıllık mağduriyet hiç sayılarak sınav dayatması yeni mağduriyetlere kapı aralamıştır” dedi.

 

 

“SINAV DAYATMASINDAN VAZGEÇİLMELİ”

 

Öğretmenlerin öğrenci statüsüne sokularak mesleki kariyer sınav dayatılmasından bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini söyleyen Çelik, “Öğretmenlik ihtisas mesleğidir. Geleceğimiz olan çocuklarımızı emanet ettiğimiz her öğretmenimiz uzmandır. Öğretmenlerimizin öğrenci statüsüne sokularak mesleki kariyerinin sınav dayatmasıyla belirlenmesi yönteminden yol yakınken dönülmeli, toplu sözleşme teklifimiz esas alınmalıdır. Yine meslek kanunu içerisinde ısrarla olmasını istediğimiz, eylem, söylem ve tüm platformlarda dile getirdiğimiz eğitimciye şiddeti önleme yasası, her yıl yüzlerce eğitimciye uygulanan şiddet, darp ve hatta şehit edilmesine kadar varan üzücü olaylar yaşanmasına rağmen meslek kanunu içerisinde yer almaması, bakanlığın bu konuda vurdumduymazlığı eğitimin en büyük sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

 

“BANKA PROMOSYONLAR GÜNÜN ŞARTLARINA GÖRE REVİZE EDİLMELİ”

 

Eğitim Bir-Sen Mersin Şube Başkanı Abdulla Çelik, öğretmenlerin taleplerini şu şekilde sıraladı;

*Her öğretmen uzmandır, sınava kariyer dayatmasından vazgeçilmeli, 8 yıl öğretmenlik yapmış olanlar uzman, 4 yıl uzman öğretmen olarak görev yapanlar başöğretmen sayılmalıdır.

*Sınav dayatmasından vazgeçilmeli, gündemden çıkartılmalı, eğitimciye şiddeti önleme yasası gündeme alınmalıdır.

*Memurun maaşını küçülten, yükünü büyüten düşük matrah oyununa son verilmeli, vergi dilimi en fazla yüzde 15'te sabitlenmelidir Eğitim öğretime hazırlık ödeneği enflasyon kaynaklı ekonomik göstergeler göz önüne alınarak artırılmalı ve eğitim çalışanlarının tamamına ödenmelidir.

*Eğitim öğretim sınıfı dışından kalan egem çalışanlarımızın ek gösterge artığı ve tazminat yansıtma oranları yeniden ele alınmalıdır.

*Banka promosyonlar günün şartlarına göre revize edilmeli ya da yapılan haleler iptal edilerek, yeniden ihale süreçleri başlatılmalıdır.