Belediye işçileri kadro için sokağa indi | Güney Gazetesi Mersin

Belediye işçileri kadro için sokağa indi

DİSK Genel İş Mersin Şubesi üyesi belediye çalışanları kadro, ilave tediye hakkı ve zorunlu emekliliğe karşı yürüyüş yapıp basın açıklaması gerçekleştirdi. Belediye şirket işçilerinin de kamu işçisi olduğunu ama uzun zamandan beri büyük bir eşitsizlik ve ayrımcılığa maruz bırakıldığını söyleyen DİSK Genel İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, “Belediye şirket işçilerine kadro ve ilave tediye hakkı istiyoruz. Taşerondan kadroya geçen işçilerin zorunlu olarak emekli edilmesini kabul etmiyoruz” dedi.

Belediye işçileri  kadro için sokağa indi


 

 

MAHMUT SÖNMEZ

 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel İş Sendikası Mersin Şubesi üyesi belediye işçileri hakları için sokaklara indi. Sendika binasının bulunduğu Küçükhamam’dan, basın açıklamasının yapıldığı Özgür Çocuk Parkına kadar ‘Kadro hakkımız engellenemez’ sloganı eşliğinde yürüyüş gerçekleştiren işçiler, ‘Belediye Şirket İşçileri kamu işçisidir kadro istiyoruz’ ve ‘İnsanca yaşanabilir ücret ve vergide adalet istiyoruz’ pankartları aç. Mersin Emek Demokrasi Platformu temsilcilerinin destek verdiği açıklamada basın metnini DİSK Genel İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy okudu.

“BELEDİYE İŞÇİSİ DE KAMU İŞÇİSİDİR “

İktidarın çalışanlara yönelik yapacağı söylenen kısmi düzenlemelerde belediye işçilerinin adının bile geçmediğini söyleyen Göksoy, “Kamu işçileri ve kamu çalışanlarına yönelik yapılan düzenlemelerden belediye işçileri yararlanamıyor ve düzenlemelerin dışında tutuluyor. Kamu çalışanlarının -işçi ya da memur ayrımı yapmaksızın-, merkezi ya da yerel hakları iyileşecekse toplu olarak iyileştirilmelidir Belediye işçisi de kamu işçisidir” diye konuştu.

 

“450 BİN BELEDİYE ŞİRKET İŞÇİSİNE İLAVE TEDİYE HAKKI DERHAL TANINMALIDIR”

Belediye şirket işçilerinin kadro ve ilave tediye hakkının verilmesi gerektiğini söyleyen Göksoy, “696 sayılı KHK ile beraber kamuda çalışan taşeron işçilerden merkezi idarede bulunanlar doğrudan kadroya geçerken; belediyelerde çalışan işçiler ise ne yazık ki kadro yerine belediye şirketlerine geçiş yapmıştır. Bu durum 450 bine yakın belediye işçisinin ayrımcılığa uğramasına ve hak mağduriyetine neden olmuştur. Bunun en somut örneği, kamu işçilerinin yararlandığı 52 günlük ilave tediye hakkından belediye şirketlerinde çalışan işçilerin yararlanamamasıdır. İlave tediye hakkı ise derhal verilmelidir” sözlerini kullandı.

ZORUNLU EMEKLİLİĞE TEPKİ

Zorunlu emeklilik uygulamasına değinen Göksoy, “696 sayılı KHK ile geçişi yapılan işçiler Anayasa’ya aykırı bir uygulamaya maruz bırakılıyor. Bu kapsamdaki tüm işçiler emeklilik aylığına hak kazanmalarının ardından çalıştıkları kurumdan zorunlu olarak emekli ediliyor. Yıllarca taşeronlarda asgari ücretle çalışan işçilerin bugün zorla emekli edilmek istenmesi, bu işçilerin asgari ücretin yarısı

“İŞÇİLERİ TERÖRİZE EDEREK NE KAZANIYORSUNUZ”

Geçtiğimiz hafta Mersin Büyükşehir Belediyesinde çalışan on işçinin gözaltına alınmasına tepki gösteren DİSK Genel İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, MHP’li Olcay Kılavuz’a yüklendi. Göksoy, “Belediyede çalışan vidanjörcüyü, çöpçüyü, asfaltçıyı, temizlikçiyi sorgulatıp işten atmaya çalışıyorlar. Sayın Olcay Kılavuz, emekçileri afişe edip terörize edemezsiniz. Akdeniz Belediyesinde de gördük bunu, orada işten atılan işçiler haklarını alarak patır patır işlerine geri döndü” dedi.

Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği’ne göre işe alınırken güvenlik soruşturmasına kimlerin tabi tutulabileceğinin çok açık olduğunu söyleyen Göksoy, “Bu soruşturma emniyet, MİT ve Jandarma Komutanlığında çalışmak isteyenlere yapılır. Devletim önemli noktalarında memurluk yapanlara, imza yetkisi olanlara güvenlik soruşturması yapılır. Belediye işçilerine kadro vermeyen iktidar, belediyede çalışan vidanjörcüyü, çöpçüyü, asfaltçıyı temizlikçiyi sorgulatıp işten atmaya çalışıyor. Bunu da yönetmeliğe rağmen yapıyorlar” dedi.

 

"SİYASET İŞÇİNİN EKMEĞİYLE OYNAYARAK YAPILMAZ"

Mersin’ den seçilmiş milletvekillerinin asli görevinin şehirde yaşayan işçi, memur ve yoksulların hakkını savunmak ve şehre katkıda bulunmak olduğunu söyleyen Göksoy, “Fakat Mersin’den vekil seçilen Olcay Kılavuz, televizyonlara çıkıp, ‘Şu belediyede terörist işçi var, bu belediyede terörist çalışıyor’ diyor. Oysa yasadan haberi yok” dedi. Olcay Kılavuz’a seslenen Göksoy, “Sayın vekil, topluma kazandırma diye bir yasa var. Bu yasayla mahkum ve özürlü kadrosundan insanları istihdam etmek zorundasınız, bu anayasal hak. Siz hazır topluma kazandırılmış, çalışan insanları terörize ederek ne kazanıyorsunuz. Siyaset etik kurallarla yapılır. Siyaset, işçinin, emekçinin ekmeğiyle oynayarak, onları terörize edilerek yapılmaz” dedi.

 

“AKDENİZ BELEDİYESİNDE DE GÖRDÜK BUNU İŞÇİLER HAKLARINI ALARAK İŞLERİNE GERİ DÖNDÜ”

Vekillerin hizmete odaklanması gerektiğini söyleyen Göksoy, “Sayın Olcay Kılavuz, bu şehrin faydasına olacak şeylere odaklanın. Mersin’e gelmesi gereken Ana Konteyner Limanı başka şehre taşındı. Onunla ilgilenin. Siyaseten belediyeyle sorununuz olabilir. Emekçileri afişe edip terörize edemezsiniz, seçim yaklaşıyor emekçiler buna cevap verecektir. Kayyum geldiğinde Akdeniz Belediyesinde de gördük bunu, orada işten atılan işçiler haklarını alarak patır patır işlerine geri döndü. Akdeniz Belediyesi Meclis üyelerine gözaltı yapıldı önceki ay, Mustafa Gültak anlayışı ne ise Olcay Kılavuz anlayışı da odur.