Doğu Akdeniz’de liman bilmecesi | Güney Gazetesi Mersin

Doğu Akdeniz’de liman bilmecesi

10. Kalkınma Planından Mersin Ana Konteyner Limanı olarak anılan proje 11. Kalkınma Planında Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı projesi adıyla yer almıştı. Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı projesinin Mersin’de değil Adana’da yapılacağı ortaya çıktı.

Doğu Akdeniz’de liman bilmecesi


 

 

ABİDİN YAĞMUR

 

Mersin kamuoyunun tepkileri üzerine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünce bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, “Ülkemizin artan ticaret hacmine cevap verecek en önemli limanlar Mersin’de bulunmaktadır. Mersin’deki kapasiteyi geliştirmek amacıyla; Mersin Konteyner Limanı en önemli yatırımlarımızdan biri olacaktır. Bu amaçla Genel Müdürlüğümüzce etüt proje çalışmaları yürütülmektedir. Uluslararası Mersin Konteyner Limanı Projemiz kapsamında fiziksel modelleme, kapasite ve kaynak değerlendirme ve fizibilite raporu çalışmalarımız devam etmektedir” denildi.

Ancak bakanlığın bu açıklamaları Mersin kamuoyunu tatmin etmedi. Ana konteyner limanı projesini öteden beri takip eden, geçtiğimiz hafta da bu konuda bir panel düzenleyen Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Serdar Erkan, bakanlığın açıklamasının izaha muhtaç olduğuna dikkat çekti.

Serdar Erkan açıklamasında şu soruların yanıtlanmasını istedi:

“Devletin 11. Stratejik Planında bahsi geçen yatırımı hangisidir? Yumurtalık/ Adana’da 4 Temmuz 2022 tarihinde ÇED toplantısı yapılan mıdır, yoksa bakanlığın açıklamasında belirtilen ve etüt proje çalışmaları halen devam eden Mersinlilerin yıllardan beri istedikleri Yeni Ana Konteyner Aktarma mıdır?

Aynı bölgede aynı amaçlı her iki yatırımda çok büyük ölçekte bütçe ve kaynak gerektirmektedir. Devletimizin her iki yatırımda aynı anda yürütmesi içinde bulunduğumuz ekonomik koşullarda ne kadar mümkün olacaktır?

Mümkün değilse hangisinin tamamlanmasına öncelik verilecektir?

Aynı bölgede aynı amaçlı iki yatırımın yapılması gerçekçi midir?

 Aynı amaçlı İki yatırıma da aynı anda başlanırsa ve tamamlanırsa kaynak israfı olmayacak mıdır?

Mersin’de mevcut limanın kapasitesinin yetersiz kalması nedeniyle, her geçen gün Mersin açıklarında bekleyen yükleme gemilerinin sayısı artmaktadır. 2000’li yıllardan beri söz verilen ve halen bitmediği anlaşılan Mersin Yeni Ana konteyner Aktarma limanının etüt proje ve fizibilite çalışmalarının ne zaman bitirilmesi ve yatırımın ne zaman başlatılması ve tamamlanması hedeflenmektedir?

Mersinliler olarak yetkililerden ve iktidar partisi milletvekillerinden bu konularda Mersinlilere tatmin edici açıklamalar yapılması gerektiğine inanıyoruz.”