Mersin’e sahip çıkalım çağrısı | Güney Gazetesi Mersin

Mersin’e sahip çıkalım çağrısı

Ana Konteyner Limanı’nı yapımı için Mersin’e söz verildiğini ve Mersin’in hakkı olduğunu söyleyen ADD Mersin Şube Başkanı Serdar Erkan, ana konteyner limanının Adana’ya yapılacak olmasına tepki gösterdi. Erkan, “Mersinlilerin Mersin’e sahip çıkarak siyaset kurumuna baskı yapması gerekiyor. Mersin’in ve çocuklarımızın kaderinin belirlendiği günlerdeyiz. Ya şimdi ya hiçbir zaman” dedi.

Mersin’e sahip çıkalım çağrısı


MAHMUT SÖNMEZ

 

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) MERSİN Şubesi’nin Cumhuriyetin 100. Yılına girerken Halkla Buluşma Toplantıları'nın 3.sünün yapıldığı panelde,  Mersin Deniz Ticaret Odası(DTÖ) temsilcisi olarak konuşan Atahan Çukurova tarafından  Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı'nın Adana’nın Yumurtalık ilçesine yapılacağını öğrenilmesi toplantıda  büyük şok etkisi yarattı! Ve panelin seyrini değiştirdi. Toplantıda bu durumun Mersinli siyasetçiler tarafından derhal açıklığa kavuşturulması istendi.

 

MERSİN’E YATIRIM ENGELLENİYOR MU?

 

Yeni Ana Konteyner Limanı’nın şehrin ihracatını 5-10 kat daha fazla kapasiteye çıkaracağını söyleyen Erkan, bu yatırımın 11. Stratejik Plandan Mersin adının çıkarılmasının nedenini sorguladı.  ''Mersin’i şahlandıracak olan bu yatırımı kimler veya hangi lobiler engelliyor? Mersin'in Yeni Ana Konteyner Aktarma Limanı'na ihtiyacı olduğu 2000’li yıllardan beri gündeme gelmektedir. Mevcut Liman yeterli gelmemektedir. Yeni Ana Konteyner Aktarma limanı yapıldığı gün Mersin Dubai ile İspanya arasında kalan bölgede , Akdeniz'in en önemli lojistik üssü ve aktarma limanı olacaktır. Bu yatırımın Adana'ya gitmemesi için Mersinli siyasetçilere ve siyasi kurumlara Mersinliler olarak baskı ve etki yapmamız gerekiyor, aksi halde Mersin giderek net göç vermeye devam eder ve artacak niteliksiz göçün etkisiyle tekrar balıkçı köyü karakterine döne'' ifadelerini kullandı

 

“MERSİN’İ CEZALANDIRDIKLARINI DÜŞÜNENLER TARİH ÖNÜNDE YARGILANACAKTIR”

 

Alınan karar yüzünden iktidara yüklenen Erkan, “AKP iktidarının tüm bakanlarının her defasında yalanlayıp Mersin’de yapılacağını ifade etmelerine 10. stratejik planda Mersin’de yapılacağının vurgulanmasına rağmen, iktidarın aldığı bu son karar ile yatırımın Adana’ya taşınması, ülkemiz için ticari ve uygulama açısından çok risklidir. Çünkü; öncelikle, uluslararası aktarma limanı olması nedeniyle jeostratejik açıdan avantajlı bir konumda olan Mersin’den daha doğuya kaydırılması uluslararası gemi taşımacılığının güzergahını uzatmaktadır. Öte yandan uygulamaya geçen bu yatırımın BOTAŞ’IN gaz ve petrol yükleme hatlarına çok yakın olması nedeniyle. İş güvenliği ve sigorta açısından çok riskli bir bölgededir. Sonuçta Adana/Ceyhan’da yapılacak Aktarma Limanı Yatırımı, hatta çalışacak yüksek tonajlı gemilerin, gerek Sigortalanması, gerek güzergah uzunluğu gerek jeolojik alt yapı gerekse, iş güvenliği riski nedeniyle, Çandarlı ve Filyos yatırımları gibi atıl bir yatırım olmaya mahkumdur. Bilime, tekniğe ve ticari deniz jeopolitiğine aykırı bir karar olan bu yatırımın derhal gözden geçirilerek durdurulması için iktidarı ve siyaset kurumunu, kamu yararına çalışan bir dernek olmamız sıfatıyla uyarıyoruz. Bu kararı alarak, Mersin’i cezalandırdıklarını düşünenler, bu yanlış karardan dönüşmemesi halinde, kentin ve ülkemizin gelişmesine engel olarak, bu ülkenin kaynaklarını   israfına neden olmaktan dolayı, gelecek yıllarda ve tarih önünde yargılanarak vicdanlarda suçlu bulunacaklardır’ Ancak bugünde Mersinlilerde kendilerine yalan söyleyenleri unutmayacak demokratik olarak sandıkta tepkilerini mutlaka göstereceklerdir” ifadelerini kullandı.