Muayenede kota dönemi | Güney Gazetesi Mersin

Muayenede kota dönemi

Uzun süredir vatandaşlar kamuya bağlı sağlık kurumlarında muayene ve ameliyat randevusu alamıyordu. Sağlık Bakanlığının siteminden muayene olmak isteyen vatandaş artık bir ayda en fazla 3 kez muayene randevusu alabilecek. Hastanelerde oluşan muayene yığılmasının kota ile çözülemeyeceğini söyleyen Mersin Tabip Odası Başkanı Nasır Nesanır, “Yaşanan sıkıntının temel nedenleri, ülkede koruyucu sağlık sisteminin uygulanmaması ve sağlık merkezlerinde sevk sistemi olmaması. Kota kendiyle beraber yeni sıkıntılar doğurur” diye konuştu.

Muayenede kota dönemi


MAHMUT SÖNMEZ

 

Sağlık Bakanlığı yeni bir uygulama ile randevuya kota getirdi. Artık vatanda bakanlığa bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarından 1 ayda en fazla 3 kez randevu alabilecek. Mersin Tabip Odası Başkanı Nasır Nesanır, hastanelerde oluşan muayene sıkıntısının sebeplerini ve muayene kotasını değerlendirdi.

 

‘KOTANIN YAŞATACAĞI SIKINTILAR’

 

Kotanın yaşatacağı sıkıntılardan bahseden Nesanır, “Aylık 3 muayene kotasını dolduran hasta ne parası varsa özel hastaneye gidecek, parası yoksa sağlık sorunu ile baş başa kalacak. Bu tür kotalar tansiyon, şeker, kalp, kanser gibi hastalıklarda, hastalığın takibi ve seyri için olumsuz durumlar yaratabilir. Acil servislerin yoğunluğunu artıracak uygulamadır. Çalışan ve sürekli izin kullanamayan, yıllık izne ayrılıp tüm hastane işlerini halletmek isteyen işçiler mağdur olacak. Bu uygulama sağlık sisteminin kötü olduğunun onlarca göstergesinden biridir. Bir tarafta aylardır ilgili bölüme randevu bulamayan insanlar ve bir tarafta aile hekimliği biriminde tedavi olabilecekken hastaneye giden hastalar var. Yurttaşlar aylardır bir tane bile randevu alamıyor. Sağlıkta dönüşüm programından vaz geçilmeli ve birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarında sevk sistemine geçilmelidir. İnsanlara sağlık okur yazarlığı öğretilmesi ve benimsetilmesi gerekiyor. Bu uygulama sağlık sisteminin kötü olduğunun onlarca göstergesinden biridir” dedi.

 

 

“RANDEVUDA KOTA ÇARE DEĞİL”

 

Hükümetin 2014’te sevk sistemini getirmek için aile hekimliği uygulamasına geçtiğini söyleyen Nesanır, “2014 yılının Kasım Ayında o zamanki Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sevk sistemini getireceğim dedi. Aile sağlık merkezleri kuruldu ama sevk sistemi yok ve bu tür sıkıntılar yaşanıyor. Bunun önüne geçmek için koruyucu sağlık hizmeti ve aile sağlık merkezlerine sevk sistemini getirmek gerekiyor. Sağlıkta dönüşüm programından vazgeçilmeli ve birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarında  sevk sistemine geçilmelidir. İnsanlara sağlık okur yazarlığı öğretilmesi ve benimsetilmesi gerekiyor. Bu hamleler yapılmazsa randevuda kota ve kısıtlama çare değil” ifadelerini kullandı.