Aratos felsefe dergisinin 113. Sayısı yayınlandı | Güney Gazetesi Mersin

Aratos felsefe dergisinin 113. Sayısı yayınlandı

Tarsus’ta yayın hayatını 19 yıldır düzenli olarak sürdüren Aratos felsefe dergisinin 113. sayısı yayınlandı.

Aratos felsefe dergisinin 113. Sayısı yayınlandı


Aratos derginin, 113. sayısının konu ve yazarları şöyle: Çukurova emekçilerine bir saygı duruşu/Sunu (Prof. Dr. Tolga Ünlü), Çizgiyle/Desen (Ali Özenç Çağlar), Kırk Yılın Şoförü: Rıza Usta (Berdan Günışığı), Spartaküs’e Mektup (Müslüm Kabadayı), Kızların Gözü Yaşlı Adana Yolları Da Tokat Yolları Da Taşlı (Dr. Halil Atılgan), 12 Eylül'e Meydan Okuyanların Metni: Aydınlar Dilekçesi... (Aratosol), “Bu Gezegenden Değil Işık Yılı Uzaktasın/Bence Sen Uzaylısın” Şarkılarda Türkülerde Dünya, Uzay ve Evren Teması (Uğur Pişmanlık), Tarihsel ve Kültürel Miras: Taşucu Arslan Eyce Amphora Müzesi, Kitap Tanıtım (Umut Yelkenci).

Aratos Dergisi Yayın Kurulu Üyesi ve Çukurova Üniversitesi Şehir Planlama, Kentsel Morfoloji Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tolga Ünlü, “Çukurova emekçilerine bir saygı duruşu” başlıklı sunuş yazısında derginin yeni sayısına dair şunları söylüyor:  “Aratos’un elinizdeki sayısı, Çukurova Bölgesi’nin emekçilerine bir saygı duruşu niteliği gösterirken, 12 Eylül döneminin geleceğe umut aşılayan birlikteliği olan Aydınlar Dilekçesi ve bölgenin kültürel birikimine yönelik de kısa bir kesit sunuyor. Rıza Usta’nın kamyonu ile başlayan yolculuk, Düziçi’nde İrfan Çeşmesi’nden bizi alıp Spartaküs’e dek götürüyor. Evrensel olarak gelişen, insanların özgür ve eşit bir şekilde yaşayabileceği bir toplumsal yaşam talebinin yerel düzeyde Aydınlar Dilekçesi ile 12 Eylül’ün karanlık günlerinde gündeme getirildiğini, Spartaküs’ten Aziz Nesin’e uzanan tarihsel yolculukta görebiliyoruz. Sömürünün devam ettiği her dönemde gündemde olacak haklı bir talep bu. Arslan Eyce’nin hayatında da bu talebi ve özgür bir dünyada herkesin eşit bir şekilde yaşayacağı günleri görme özlemi bulunuyor. Eyce’nin, bulunduğu çevreyi daha yaşanabilir hale getirme amacının bir ürünü olan Amphora Müzesi’ne ilişkin bilgiler de Aratos’un bu sayısında bulunuyor. Halil Atılgan ve Uğur Pişmanlık’ın yazıları da kültürel birikime ayrı ayrı katkılarda bulunuyorlar.”

Aratos Felsefe dergisi Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık da derginin 113. sayının yayına dair, “Aratos Felsefe dergisi 19. yılında yayın hayatına devam ediyor. Aratos dergisinin 113. sayısı basıldı. Merkezine felsefe ve sanatın tüm dallarına dair edebi ve bilimsel çalışmaların yer aldığı dergi yerellikten evrenselliğe bir yayıncılık yapmaktayız. Yeni sayılarda buluşmak umuduyla” diye konuştu. (Haber Merkezi)