Domates üreticisi kaygılı | Güney Gazetesi Mersin

Domates üreticisi kaygılı

Geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre, domates, ihracı kayda bağlı ürünler listesine alındı. CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel kararın ardından üreticilerin mağdur olduğunu belirterek, “Bu karar kaldırılmazsa çiftçi gelecek yıl domates üretmeyecek” dedi.

Domates üreticisi kaygılı


MAHMUT SÖNMEZ

 

Geçtiğimiz hafta Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeye göre, domates, ihracı kayda bağlı ürünler listesine alındı. Karara tepki gösteren CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Mersin’deki domates üreticilerini ziyaret ederek kararın yankılarını dinledi.

Gökçel, domatesin ve salçanın ihracatının kayda bağlı ürünler listesine alınmasının bu ürünlerin ihracatının zorlaştırılması anlamına geldiğini belirtti ve bu karardan sonra domates üreticisinin yetiştirdiği bu ürünlere alıcı gelmeyeceğini ileri sürdü.

Gökçel, “Üretici 5- 6 liraya mal ettiği domatesi 5 liranın altında satmak zorunda kalıyor” dedi.

 

“DOMATES 50 LİRA OLUR”

 

Alınan kararla yurt dışı pazarının kaybedileceğine de dikkat çeken  Gökçel, “122 ülkeye biz domates ve salça ihracatı yapıyoruz. Eğer biz bu pazarı kaybedersek bu çiftçiler daha fazla zarar edecek. Seneye de üretmeyecekler. Önümüzdeki dönem kış dönemi, eğer bu çiftçiler üretmezse 40 liraya 50 liraya domates yemek zorunda kalacaklar. Buradan bir kez daha sesleniyorum bu kararı gözden geçirsinler. Domates ve salçanın ihracatının zorlaştırıldığı bu kararı kaldırsınlar. Çiftçiyi mağdur etmesinler” dedi.

 

“İHRACATÇI FIRSATA ÇEVİRDİ”

 

Alınan karar sonrasında fiyatların düştüğünü ifade eden Mersinli domates üreticileri ise “Biz 5 liradan satsak borcumuza denk geliyor. Çalıştığımızı, çocuklarıma yiyeceği yok” dedi.

Artan maliyetlerden dert yanan bir  üretici, “350 liraya aldığımız gübre1500 lira oldu. 100 liraya aldığım ilaç 350 lira oldu. 350 liraya aldığım ilacı geçen gün aldım 1200 lira. Böyle giderse gelecek sene bunu biz yapamayız” dedi.

Bazı ihracatçıların alınan kararı fırsata çevirdiğini dile getiren bir üretici de “Şu sıcağın altında, 32 – 33 derece sıcakta çalışmak kolay mı? Ama ihracatçılarda alınan kararı fırsata çevirdi. Biz buradan ekmek yiyeceğiz diye umutlanıyorduk ama geldiğimiz durum bu” dedi.