“KAYYUM MANTIĞI İLE MECLİS YÖNETMEYE ÇALIŞIYOR” | Güney Gazetesi Mersin

“KAYYUM MANTIĞI İLE MECLİS YÖNETMEYE ÇALIŞIYOR”

Akdeniz Belediyesi CHP meclis grup sözcüsü Mahmut Dönmez, Cumhur İttifakı üyelerinin komisyonlara gönderilen maddeleri muhalif meclis üyelerinin inceleyip, araştırmadan onaylamasını istediğini söyledi. Hizmeti engelleme iddialarının yanlış olduğunu söyleyen Dönmez, “Pazartesi günü maddeler meclise geldi. Dosya, bilgi, belge yok. Çarşamba günü de komisyonda incelemeden, araştırmadan maddeleri onaylamamız isteniyor. Komisyon üyesiyiz incelememize zaman verilmiyor, komisyon neden var? Mustafa Gültak, kayyum mantığı ile meclis yönetmeye çalışıyor” dedi.

“KAYYUM MANTIĞI İLE MECLİS YÖNETMEYE ÇALIŞIYOR”


MAHMUT SÖNMEZ

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Akdeniz Belediyesi Grup Sözcüsü Mahmut Dönmez, Akdeniz Belediyesi komisyonlarında ve mecliste yaşananların geri planını gazetemize aktardı. Meclisin Pazartesi günü yapıldığını ve gündeme gelen maddelerle ilgili komisyonların Çarşamba günü olduğunu söyleyen Dönmez, “Maddelerle ilgili komisyonun beş günlük bir zaman dilimi var, aynı gün karar vermemiz doğru değil, konular hakkında araştırma yapıp karar verelim dedik. Engelleme gibi iddialar asılsız. Biz konuları komisyonda tartışıp araştırmayacaksak, komisyonlar neden var. Çarşamba günü komisyon toplandı, araştırmadan incelemeden burada bugün karar verin diyorlar” dedi.

 

“ÇUKUROVA KALKINMA AJANSIYLA YAPILAN PROJEYİ DESTEKLİYORUZ AMA İNCELEMELİYİZ”

 

Çukurova Kalkınma ajansı ile ilgili proje detayının belediye idaresine dahi yeni geldiğini söyleyen Dönmez, “Biz bu tür projelere karşı değiliz ve daha önce gelen bu projelerin hepsine destek verdik. Ama dosyanın içinde ne var ne yok, incelememiz gerek, belki geliştirmek ve destek vermek için önerilerimiz olacak. Biz zaten bu konulara olumlu bakıyoruz ama komisyonun görev yapmasına da izin vermeliler. Nitekim beş günlük bir çalışma süremiz var” diye konuştu.

 

 

“İÇEL SANAT KULÜBÜNE VERİLEN DESTEĞİN ARTTIRILMASINI İSTİYORUZ”

 

İçel Sanat Kulübünün yaptığı çalışmaya daha önce destek verdikleri gibi yine destek vereceklerini söyleyen Dönmez, “İçel Sanat Kulübünün etkinliği Ekim ayında. Geçen yıl kulübe 15 bin destek verdik, bu sene Cumhur İttifakı 18 – 19 bin destek vermeyi düşünüyorlardı. Ama biz araştıralım, ihtiyaçları nedir bakalım kendi bütçemize göre daha fazla bir destek verelim dedik. Araştıralım ve daha fazla destek olabilirsek olalım çabası içindeyiz” ifadelerini kullandı.

 

“FATURALAR ZAMLANDI MUHTARLARA VERİLEN ÜCRET ARTIRILMALI DEDİK”

Muhtarlara verilen 500 liralık desteği ise Cumhur İttifakının 650 liraya çıkarmak istediğini ve bu miktarı az bulduklarını söyleyen Dönmez, “Muhtarlara aylık verilen desteğe 150 liralık bir artırım yapmak istediler. Bizde öncelikle muhtarlarla görüşmemiz gerektiğini, ihtiyaçlarının ne olduğunu verilecek bu miktarın onlara yetip yetmeyeceğini araştırmamız gerektiğini söyledik. Nitekim bir yılda sadece elktrik fiyatına defalarca zam geldi. Belki bu insanların ihtiyacı daha fazladır, nitekim gözler önünde bu. 650 yetmez ise biraz daha fazla para verme taraftarıyız muhtarlara. Faturalar katlandı neden yüzde 15 zamla geçiştirmek istiyorlar. Saydığımız hiçbir maddeye karşı değiliz, tam tersi temsili değil gerçekçi desteklerin verilmesi taraftarıyız” diye konuştu.

 

“BELEDİYENİN MÜLKÜNÜ SATMAK İSTEYİP, ARAŞTIRMADAN ONAYLAMAMIZI İSTİYORLAR”

Komisyona sevk edilen diğer dört maddenin hepsinin de satışla ilgili olduğunu söyleyen Dönmez, “Biz satışa karşıyız. Ama gerçekten yapılması gereken, ihtiyaç olan ufak tefek şeyler ise bunları şimdiye kadar sorun etmedik, etmeyiz. Ama belediyenin mülkü satılmak isteniyor. Görmemişiz yerler, incelememişiz, nasıl satış kararı verelim. Pazartesi meclise getirmişler, ne dosya, ne bilgi hiç bir şey yok, onaylayın diyorlar. Komisyon üyesiyiz incelememize zaman vermiyor, komisyon neden var? Kayyum mantığı ile meclis yönetmeye çalışıyor” dedi.

 

“AMAÇLARI HİZMET DEĞİL PROVOKASYON VE ALGI”

 

Mustafa Gültak’ın Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde örgütlerle iltisaklı kişilerin çalıştığı yönündeki MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz’un soru önergesine Süleyman Soylu’nun verdiği cevabı mecliste ekrana yansıtıp okumasının yanlış olduğunu söyleyen Dönmez, Gültak’ın amacının hizmet değil algı oluşturmak olduğunu söyledi. Konu hakkında CHP İl Başkanı Adil Aktay’ın gerekli açıklamayı yaptığını söyleyen Dönmez, “Devletin hakimi ve savcıları var. Bu insanlar belediyeye alınırken bu insanlardan adli sicil belgesi isteniyor ve ona istinaden işe alınıyor. Madem bu insanlar suçlu, terörle iltisaklı gerekli işlemler yapılsın. Neyi bekliyorlar? Bunu il başkanımızda söyledi. Amaçları hizmet değil, provokasyon. Mustafa Gültak’ın kendi Büyükşehir Meclis üyesi böyle bir iddiası varsa orada sorsun, Vahap Seçer’de gerekli cevabı versin. Akdeniz meclisinde bunu yapmasının amacı hizmet üretemeyince toplumu ayrıştırmak ve onun üzerinden bir şeyler devşirmek. Mecliste alınan bütün faydalı kararlara onay verdik biz şimdiye kadar. Bunu o da biliyor amacı bu tür siyasi oyunlarla ön plana çıkarmak ama Akdeniz’ yazık ediyor” diye konuştu.

 

 

BELEDİYEYİ BATIRDILAR FATURAYI MUHALEFETE KESMEYE ÇALIŞIYORLAR”

 

Akdeniz Belediyesinin kötü yönetim yüzünden batmak üzere olduğunu söyleyen HDP Grup Sözcüsü Özgür Çağlar, 3,5 yılda Akdeniz Belediyesinde çıkan yaklaşık 140 kararın 110’unun muhalefetin desteğiyle oybirliğiyle çıktığını söyledi. Çağlar, “Bu kadar kararın oybirliğiyle alındığı bir mecliste muhalefeti nasıl önümüzü tıkıyorlar diye suçlarsın. Bunun sebebi belediyeyi kötü yönettiler, belediye batmak üzere faturayı da muhalefete kesmek istiyorlar. Ama her şey ortada” diye konuştu.

Söz konusu maddelerin pazartesi günü meclise geldiğini söyleyen Akdeniz Belediyesi HDP meclis sözcüsü Özgür Çağlar, İçel Sanat Kulübü, Çukurova Kalkınma Ajansının Projesi ve muhtarlara destekle ilgili bir bilgi ve belge gelmediğini söyledi. Bu üç konuya olumlu baktıklarını ama inceleme yapmaları gerektiğini belirttiklerini söyleyen Çağlar, Mustafa Gültak’ın bu durumu mecliste algı yaratmak için kullandığını belirtti. Belediyenin 3,5 yıldır hizmet üretmediğini ve Mustafa Gültak’ın bu durumun faturasını muhalefete algılarla kesmek istediğini dile getiren Çağlar, “Geldikleri günden bu yana hizmet üretmediler, israfa gittiler, borçları artırdılar. Bunu şimdi algı ve provokasyonla ‘Muhalefet hizmet yapmamıza izin vermiyorlar’ durumuna indirgemeye çalışıyorlar” dedi.

Üç buçuk yılda Akdeniz Belediye meclisinde yaklaşık 150 kararın geçtiğini ve bunun 110 tanesinin oybirliğiyle alındığını söyleyen Çağlar, “Bu kadar kararın oybirliğiyle alındığı bir mecliste muhalefeti nasıl önümüzü tıkıyorlar diye suçlarsın. Bunun sebebi belediyeyi kötü yönettiler, belediye batmak üzere faturayı da muhalefete kesmek istiyorlar. Ama her şey ortada” diye konuştu.