ÖHD’den Semra Güzel açıklaması | Güney Gazetesi Mersin

ÖHD’den Semra Güzel açıklaması

ÖHD Mersin Şubesi Kadın Komisyonu, tutuklanan HDP’li Semra Güzel’in tutuklanmasına ve gözaltına alındığı sırada kamuoyuna yansıyan görüntülerine dair basın açıklaması yaptı. Güzel’in gözaltına alındığı sırada ve hastaneye muayeneye götürüldüğü sırada işkenceye maruz kaldığını söyleyen Komisyon sözcüsü Nalan Ateş Altuntaş, olayın takipçisi olacaklarını söyledi.

ÖHD’den Semra Güzel açıklaması


MAHMUT SÖNMEZ

 

Özgürlük İçin Hukuklar Derneği (ÖHD) Mersin Şubesi Kadın Komisyonu üyeleri, tutuklanan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in kamuoyuna yansıyan gözaltı sırasındaki görüntülerine tepki göstermek için basın açıklaması yaptılar. Katılımcılar adına basın metnini Komisyon Sözcüsü Nalan Ateş Altuntaş okudu.

2 Eylül’de gözaltına alınan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel hakkında çözüm sürecinde çekmiş olduğu resimlerden kaynaklı linç kampanyası başlatıldığını söyleyen Altuntaş, akabinde Güzel’in yasama dokunulmazlığının kaldırıldığını ancak halen milletvekilliği devam ettiğini söyledi.  Semra Güzel’in kamuoyuna yansıyan görüntülerinde gözaltına alındığı sırada ters kelepçenin uygulandığını söyleyen Altuntaş, “Güzel’in onur kırıcı davranışlara maruz kaldığı açıkça görülmektedir. Milletvekili Semra Güzel nezdinde yapılan bu hukuksuzluk, İktidarın Kürt halkına ve kendisine muhalif olanlara karşı uyguladığı düşman hukukunun bir yansımasıdır. Bizim her seferinde söylediğimiz ancak iktidarın asla hatırlamadığı, hatırlamak istemediği fakat taraf olduğu uluslararası anlaşmalar ve iç hukuktaki düzenlemeler işkence ve kötü muameleyi mutlak suretle yasaklamıştır. Ancak ne yazık ki iktidarın tekelinde olan kolluğun, yasal sınırlarını aşan ve kötü muamele kapsamındaki fiilleri artarak devam etmektedir” dedi.

Güzel’in adliyeye sevk edilmeden önce sağlık kontrolü için hastaneye götürüldüğü esnada, ters kelepçe takıldığını ve iki polis tarafından saçları tutularak neredeyse sürüklenerek götürülmeye çalışıldığını belirten Altuntaş, “Başının eğdirilmeye çalışılıyor olması kötü muameleye ve işkenceye maruz bırakıldığını bize göstermektedir. Bu görüntülerin kapalı ortamda ve hiçbir basın mensubunun olmadığı yerde özellikle çekildiği ve basına servis edildiği gösteriyor ki; HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel keyfi ve kasıtlı bir işkenceye ve şiddete maruz bırakılmıştır. Çok açıktır ki yapılan ve yapılmak istenen Kürt kadınlarını itibarsızlaştırmaya çalışmak, Kürt Halkının iradesini sekteye uğratmak, Kürt halkına boyun eğdirmek ve gözdağı vermektir” diye konuştu.

Altuntaş son olarak, “Ancak bilinmelidir ki; Kürt halkına ve iradesine uygulanan bu düşman hukuku tarafımızca kabul edilmemekte, Semra Güzel nezdinde devam eden ve uygulanan her türlü kötü muamele ve işkencenin karşısında olacağımızı ve hukuksal mücadelemizi yürüteceğimizi basına ve kamuoyuna bildiririz” ifadelerini kullandı.