Mesleki Eğitim Merkezi Programına ilgi artıyor | Güney Gazetesi Mersin

Mesleki Eğitim Merkezi Programına ilgi artıyor

Millî Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği arasında Mesleki Eğitim Merkezleri İş Birliği Protokolü imzalandı.

Mesleki Eğitim Merkezi Programına ilgi artıyor


ZELİHA ÖZİPEK

 

Mersin Deniz Ticaret Odası’ndan yapılan açıklamada, “Mesleki eğitim, kalkınmanın en önemli unsurlardan biri olan yerli ve milli üretimin esasıdır. Çünkü yerli ve milli üretimi sağlayacak olan nitelikli işgücü, ancak ve ancak nitelikli eğitim sistemi ve kaliteli mesleki eğitim ile gerçekleştirilebilir. TOBB ve Oda-Borsa bu vizyonla üyelerinin nitelikli insan kaynağına ulaşması için mesleki eğitimi desteklemektedir” denildi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın kaliteli ve ihtiyaca yönelik eğitim sistemini oluşturmaya yönelik çalışmalar yaptığının kaydedildiği açıklamada, “Bu kapsamda özellikle mesleki eğitimin içerisinde ahilik kültürünün taşıyıcısı niteliğindeki mesleki eğitim merkezlerine ayrı bir önem verilmektedir. Mesleki Eğitim Merkezi öğrencileri mezun olduklarında, alanlarında iyi yetişmiş̧ birer usta olarak işverenler tarafından istihdam edilmektedirler. Mesleki eğitim merkezlerinden mezun olan öğrencilerin yüzde 88’i eğitim aldığı alanda istihdam olmaktadır. Yüksek istihdam oranı ile ülkemizin nitelikli işgücüne katkı sağlayan Mesleki Eğitim Merkezlerinin alt yapısını güçlendirmek amacıyla TOBB ve Oda-Borsa camiasının talebiyle Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bazı düzenlemeler yapılmıştır” ifadeleri yer aldı.

 

HEM USTALIK BELGESİ HEM LİSE DİPLOMASI

 

Yapılan mevzuat düzenlemeleri Mesleki Eğitim Merkezleri zorunlu örgün ortaöğretim kapsamına alındı. En az ortaokul mezunu olan herkes hangi yaşta olursa olsun bu programa kayıt olabilecek.

Öğrenciler fark derslerini kendi okullarında alarak Meslek Lisesi diploması alabilecek. Böylelikle Mesleki Eğitim Merkezi öğrencilerinin lise mezunu sayılmalarının önündeki en büyük engel kaldırılmış̧ olacak.

Mesleki Eğitim Merkezi programına kayıtlı öğrenciler, haftada bir gün okulda teorik eğitim dört gün ise sözleşme imzaladıkları işletmede beceri eğitimi alacak.

Mesleki Eğitim Merkezi programında eğitim süresi 4 yıl olacak. Öğrenciler; 11. Sınıf sonunda kalfalık, 12. Sınıf sonunda ise ustalık belgesi alacak. Diploma fark derslerini de tamamlayan öğrenciler ayrıca meslek lisesi diploması da alarak mezun olacak.