Bütçe yetersiz, Sınıflar kalabalık | Güney Gazetesi Mersin

Bütçe yetersiz, Sınıflar kalabalık

Eğitim- Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül ve Eğitim- İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, yeni eğitim öğretim yılı öncesinde okulların hazırlıklarını değerlendirdi. Eğitim- İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, Milli Eğitim Bakanlığının bu yılkı eğitim öğretim yılı için ayırdığı bütçenin yetersiz olduğunu söyledi. Eğitim- Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül ise sınıf mevcutlarının fazla olduğuna dikkat çekti

Bütçe yetersiz, Sınıflar kalabalık


MAYSA DERYAYEVA

 

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasına az zaman kala, okulların hazıklıklarını değerlendiren Eğitim- Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, sınıf mevcutlarının artırılmasının bir çözüm olmadığını vurguladı. Sümbül, sınıf mevcutlarının azaltılması gerektiğini söyledi.

Millî Eğitim Bakanlığının bütçesinin düşük olduğuna dikkat çeken Sümbül, “Yeni eğitim öğretim tüm meslektaşlarımıza, öğrencilerimize ve velilerimize başarılar getirmesini diliyorum ama bu yıl hepimiz için zor bir yıl olacak. Pandeminin tümüyle bittiğini söylememiz mümkün değil ve sınıf mevcutları yükseltildi. Yapılması söz verilen okullar yapılmayarak, onarım yapılması gereken okulların onarılmaması ve Millî Eğitim Bakanlığının düşük bütçesi ile eğitim başlayacak. Sınıf mevcudu normalde otuz öğrencini geçmemesi gerekirken, ilk başta otuz beşe daha sonra kırk öğrenciye hatta bazı illerde altmış öğrenciye çıkartıldı. Bu gerçekten eğitim öğretim ortamı açısından problemli.  Mersin genelinde yaz koşullarının devam etmesinden dolayı sınıfların havalandırması, temizliği konusunda personel alımında önemli sorunlar yaşanırken, sınıfların bu kadar kalabalık olması eğitim öğretim açısından problemdir” ifadelerini kullandı.

 

 

 “EĞİTİME AYRILAN BÜTÇENİN ARTTIRILMASI GEREKİYOR”

 

Hükümetin eğitime daha çok yatırım yapması gerektiğini söyleyen Sümbül, “Bu ülkenin geleceği olan gençlerimizi çocuklarımızı yetiştiriyor ve eğitime yapılacak yatırım ülkenin geleceğine yatırılan yatırımdır. Bu anlamda, eğitim emekçilerinin de daha rahat şartlarda, yoksulluk sınırı üzerinde yaşayabilmesi gerekiyor. Eğitim emekçilerinin derslerine problemsiz girmeleri gerekiyor çünkü daha verimli olması için yaşam şartlarının iyileştirilmesi gerekiyor. Eğitime ayrılan bütçeden dolayı okulların idaresinin çırpındığı, veliler ile karşı karşıya geldiği bir problem yaşadığı hale dönüşüyor. Bunun acilen çözülmesi gerekiyor. Eğitime ayrılan bütçenin arttırılması gerekiyor. Diyanet Bakanlığına ayrılan bütçenin dokuz bakanlığın bütçesi ile eşitken, eğitime ayrılan bütçenin yükseltilmesi gerekiyor. Öğretmenlik Meslek Kanunun eğitim emekçilerin ihtiyacına göre düzenlenmelidir” şeklinde konuştu.

 

 

“BU SENE OLDUKÇA ZOR GEÇECEK GİBİ GÖZÜKÜYOR”

 

Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, Milli Eğitim Bakanının bu yıl için ayırdığı bütçenin yetersiz olduğunu belirtti.

 Her okula sınıf mevcuduna göre harcama bütçesi verildiğini söyleyen Tekin, “Eğitim Bakanlığının bütçesi yetersiz olmakla, okullara verdiği ödenek sınıf mevcutlarına göre 26 – 48 bin lira arasında değişiyor. Bu ödenekler bir defaya mahsus veriliyor. Tekrar verilmesi planlanıyor ama sonrasında verilip verilmeyeceği belli değil hatta o kadar karamsar bir tablo var ki okul müdürleri hesaplara yatırılan paraları harcamak için gayret gösteriyorlar. Bu nedeni paranın harcama yetkisinin geri çekilmesinden korkuyorlar. Okulların sene başında başlangıç masrafı 350 bin lira ve okulların temizlik malzemeleri, havlu peçeteler, A4 kağıtları fiyatları çok ciddi anlamda artış gösterdi. Okullarda temizlik malzeme eksikliği var. Okullar giderlerini Millî Eğitim Bakanlığı karşılamadığı için okullar o parayı velilerden alıyor. Bu sene oldukça zor geçecek gibi gözüküyor” dedi.

 

“ÖĞRENCİLER ÖZEL OKULLARIN ELLERİNE BIRAKILIYOR”

 

Konuşmasında Tekin, sınıfların kalabalık olmasından dolayı velilerin çocuklarını özel okullara yazdıklarını ve böylelikle vatandaşların özel okulların eline bırakıldığını söyledi.

Mersin’de Mezitli ve Yenişehir’deki okulların daha çok tercih edildiğini vurgulayan Tekin, “Sınıf mevcudunun yükseltilmesi öğrencilerin ikamet ettikleri yeri değiştirmesi ile oluyor. Özellikle Yenişehir ve Mezitli’deki okullar çok tercih ediliyor. Okulların öğrenci sayısında sıkıntıları var ve imam hatip okullarında her sınıfta en fazla on öğrenci varken, normal ortaokulda ve lisede kırk öğrenciye yakın öğrenci eğitim görüyor. Millî Eğitim Bakanlığı okul yapmayarak özel eğitimi destekliyor. Mersin’in Yenişehir ilçesindeki özel okul sayısı 150.  Sınıf mevcudunun yüksek olmasından dolayı veliler çocuklarını özel okullara yazdırıyorlar. Özel okulların kucaklarına vatandaşı atıp, devletin üzerindeki yükü anca erteleyerek sağlamaya çalışıyorlar” diye konuştu.