Köylünün maden isyanı | Güney Gazetesi Mersin

Köylünün maden isyanı

Erdemli’ye bağlı Sorgun yaylasında köylüler, yöre halkınca kutsal kabul edilen Ziyaret Kayası tepesinin mermer ocağı için kesilmesine tepki gösterdi. Köy içinde yürüyüş yapan yöre sakinleri, “Ziyaret Dağı kesilemez” yazılı pankartlar taşıdı.

Köylünün maden isyanı


MAHMUT SÖNMEZ

 

Erdemli’nin Büyük Sorgun Mahallesinde daha önce mermer ocağı açıldığı, orada mermer rezervi yeterli olmayınca halkın kutsal saydığı Ziyaret Kayasında yeni bir mermer ocağı açıldığı gazetemizin haberleriyle kamuoyuna duyurulmuştu.

Büyük Sorgun Mahallesi sakinleri, mermer ocağı faaliyetinin durdurulması, şirkete verilen ÇED raporu ve izin belgelerinin iptal edilmesi istemiyle eylem yaptı.

Eyleme Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, belediye meclisi üyeleri Abdurrahman Yıldız ve Musa Demir de katıldı.

 

MUHTAR: 15 MADEN OCAĞI VAR

 

Sorgun Mahalle Muhtarı Mehmet Gür,  “Bugün burada köyün etrafında açılmış 15 civarında maden ocağı var, en son Ziyaret tarafında açılan ocak yerleşim alanlarımıza sıfır noktasında. Hem yaşamsal hem de ticari alanlarımıza, gelecek nesillerimize zarar vermekte. Köyümüzün, iklimini, havasını, suyunu, doğasını değiştirmekte. Geleceğimiz adına tehlike arz eden bir maden ocağı. Bu ocağın ruhsatlarının iptal edilmesi için meclis üyelerimiz ve avukatlarımızla gerekli yasal yollara başvurup, itiraz dilekçelerimizi verdik. Tarım ve Çevre Bakanlığı’na kadar şikayetçilerimizi ilettik, Sayın Valimiz de gerekli ilgiyi gösterdi ve şu an için ruhsatları iptal edildi, ziyaret alanındaki faaliyetler durduruldu, tekrar faaliyete geçmemesi için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Köylülerimizle birlikte bu mücadelenin içindeyiz ve inşallah başarılı bir şekilde sonlandıracağız” dedi.

 

“VATANDAŞIN HABERİ YOK”

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi Abdurrahman Yıldız, “Sorgun bir dünya cenneti ve tarım, hayvancılık merkezi.  Fakat bu günlerde çok huzursuz. Çünkü yıllardan bu yana alınmış 15 adet mermer ocağı ruhsatı bir-bir işleme konuluyor. Köyün dört bir yanı mermer ocakları ile çevrelenmiş durumda.  Bu ocaklara verilen ruhsatlardan ne köylünün haberi var ne yörüğün. Hatta kamu eliyle yapılan ÇED'lerden bile haberdar değiller. Yani tam bir hukuksuzluk ve ben yaptım oldu düzeneği. Köylüler çok kararlılar, tarım arazilerini ve meraları neye mal olursa olsun savunacaklar” dedi.

 

Suç duyurusunda bulundular

 

Büyük Sorgun Mahallesi sakinleri, Ziyaret Kayasında açılan mermer ocağına karşı Erdemli Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu.

“Kamu ve devletin hüküm ve tasarrufu altındaki mala, halk sağlığına ve tarımsal faaliyete zarar verme” iddiasıyla verilen suç duyurusu dilekçesinde, “Bölgemizde son yıllarda birçok dağlık ve ormanlık alanda birçok mermer ocakları açılmıştır. Bunlar bölgemiz coğrafyasına ve ormanlarımıza zarar bölge insanlarına da rahatsızlık vermiş ise de daha çok yerleşim yerlerinin nispeten dışında olduğundan tahammül edilmiştir” denildi.

Son günlerde köyün etrafında bu faaliyetlerin arttığına, Hacıalanı Mahallesinden açılan yol ile dağın arkasından dağa müdahale edildiğine yer verilen dilekçede şu ifadeler yer aldı:

“Köyümüz Toros dağları sınırında doğuya  bakan eğimli bir vadidedir. Köyümüzün Güney doğusunda bulunan Ziyaret Kayası denilen küçük bir dağa bakmaktadır. Bu dağ köyün sabah güneşinden rüzgarına kadar köyün yaşam ve tarımsal iklimini düzenlemekte ve etkilemektedir. Aynı zamanda bu dağ, geçmişi çok eskilere dayanan köyümüzün silüeti haline gelmiştir, köyün her tarafından görülmektedir. Köyümüz  ile özdeşleşmiştir.  Sözü edilen mermer çıkarma faaliyetinin yerleşim yeri olan köyümüze kadar dayanması, köyümüzün yaşamsal, sağlık ve tarımsal faaliyetini bitirecek hali alması an meselesidir. Bu dağın parçalanıp kaldırılması köyümüzün ortadan kaldırılması anlamını taşımaktadır.

Söz konusu şirkete verilen ruhsat izninin bu dağı kapsamadığını düşünmekteyiz. Alan olarak kapsıyor ise bile bu iznin köyümüz yerleşik alanını kapsar şekilde verilmiş olması izni verenler ve bu izne neden olacak rapor verenler açısından kamu görevinin kötüye kullanılmasıdır.

Tüm bu nedenlerle: İlgili şirketinin köyümüz etrafındaki küçük dağlar da yapılan faaliyetin acilen durdurulmasını, şirket ve ilgililer hakkında kamu davası açılmasına karar verilmesini saygı ile arz ve talep ederiz.”