Okullarda kayıt Borsası | Güney Gazetesi Mersin

Okullarda kayıt Borsası

Okullarda kayıt Borsası


MAHMUT SÖNMEZ

 

Milli Eğitim Bakanlığı okullarda ‘Kayıt Parası alınmıyor’ diyor ama Eğitim İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, okulların devletin verdiği kısıtlı bütçe ile eğitim vermesinin imkansız olduğunu ve bu yükün velilerin sırtında olduğu görüşünde. Okul yönetimlerinin okulun ihtiyacını gidermek için velilerden kayıt parası almak durumunda kaldığını belirten Tekin, “Seçilmiş sınıf ve öğretmenine göre devlet okullarında 10 bin lira isteyen okullar var. Hatta adres dışı bir okula kayıt için 15 bin lira veren veliler var. Oluşan bu kayıt borsası uzman öğretmen uygulaması ile daha da büyüyecek” ifadelerini kullandı.

 

“KAYIT PARASI HEP VARDI ŞİMDİ DE İSTENİYOR”

 

MEB tarafından her yıl ‘Okullarda kayıt parası alınmıyor’ açıklamasının yapıldığını ama bunun gerçekleri yansıtmadığını söyleyen Yakup Tekin, kayıt parasının okul yönetimleri tarafından her yıl alındığını bu yılda bunun artarak devam ettiğini kaydetti. Bakanlığın okullara gerekli ödeneği vermediğini söyleyen Tekin, okul yönetimlerinin de okulun kırtasiye temizlik ve çalışan giderlerini karşılamak için bu yola başvurmak zorunda kaldığını belirtti.

 

“ON BİN LİRA KAYIT PARASI VEREN VELİLER VAR”

 

Her yıl okullara kayıt yaptırmak isteyen öğrenci velilerinden kayıt alındığını söyleyen Tekin, bu sene kayıt ücretlerinin daha da artığını söyledi. Devletin sosyal devlet görevini yerine getirmediğini ve okullara çok komik bütçeler ayırdığını, okul müdürlerinin de okul ihtiyaçlarını gidermek için kayıt parası alma yoluna gittiğini söyledi. Kayıt parası miktarının bu yılda alındığını hatta miktarın artığını söyleyen Tekin, “Neredeyse her okul yönetimi mecburen kayıt parası istiyor. Hatta öğretmenine göre devlet okullarında 10 bin liraya ulaşan kayıt ücretleri var” diye konuştu.

 

"ADRES DIŞINDAKİ OKULA KAYIT İÇİN 15 BİN LİRA ALAN OKULLAR VAR”

ilkokul ve ortaokullarda okul kayıtlarının adrese göre yapıldığını söyleyen Tekin, “İlk ve ortaokulda okul adrese göre çıkar. Eğer veli çıkan okulu beğenmedi ise ve görece öğrencisini daha iyi bir okula yazdırmak istiyorsa o zaman kayıt paraları çok daha fazla olabiliyor. Veli öğrenciyi başka bir adreste gösteriyor, okul yönetimi de o kaydı yapmak için velilerden 10 bin – 15 bin lira isteyebiliyor. Bu konuda şikayetler geldi bize. Okul müdürü bu durumda sınıf dolu olsa dahi bir sandalye daha yerleştiriyor sınıfa o öğrenci için. Ayrıca tanınan öğretmenler için seçme sınıflar oluşturuluyor o zaman fiyatlar daha da yükseliyor” ifadelerini kullandı.

 

“YILLIK GİDERİ 400 BİN LİRAYI BULAN OKULAR VAR DEVLET 32 BİN ÖDENEK GÖNDERDİ”

 

Ağustos ayı başında devletin bütün okulların hesabına 32 bin liralık ödenek gönderdiğini söyleyen Tekin, “Normalde devlet bu ödeneği okul başladıktan sonra atardı. Bu sene seçim yatırımı olarak erkenden gönderdiklerini düşünüyorum. Aslında bir okulun gideri için çok komik bir rakam. Okul müdürleri de devlete o kadar güvenmiyor ki harcama yetkisi kaldırılır diye hemen okul için o paraları harcadılar cüzide olsa ihtiyaç giderdiler. Ama bu para giderler karşısında çok komik kalıyor. Bir okulun yıllık gideri yüzbinleri bulabiliyor. Belki devletin verdiği 32 bin lirayı bir veliden kayıt yaptırırken isteyecek okullar var. Merkezi okullarda yıllık gideri 400 bin lirayı bulan okular var” dedi.

 

 

“SADECE KAYIT DEĞİL AİDAT, FOTOKOPİ VE TEMİZLİK PARASI DA İSTENİYOR”

 

Velilerden sadece kayıt parası istenmediğine de değinen Tekin, “velilerden sadece kayıt parası değil, sene içinde fotokopi parası, temizlik parası, aidatta isteniyor. Bu herkes tarafından bilinen bir gerçek. Okul yönetimleri çaresiz istiyor, velilerde öğrencilerinin eğitiminin aksamaması için elinden geldiğinde destek veriyor. Burada devlet eğitimin neredeyse bütün giderlerini velilerin sırtına yüklemiş durumda” diye konuştu.

 

“UZMAN ÖĞRETMEN UYGULAMASIYLA KAYIT PARASI BORSASI BÜYÜYECEK”

 

Uzaman öğretmen konusunun okullarda alınan kayıt paralarını çok daha fahiş miktarlara çıkaracağını söyleyen Tekin, “Yarın uzman öğretmenlik geldiğinde borsaya dönmüş olan kayıt ücretinin önü alınmayacak. Veliler öğrencilerini başöğretmen ve uzman öğretmenin sınıfına kaydetmek için daha yüksek paralar verecekler. Kayıt borsası o zaman çok daha başka yerlere gidecek ve önünü alamayacaklar” ifadelerini kullandı.

 

“OKULLARDA GÜVENLİK VE TEMİZLİK SORUNU VAR”

 

Okullara verilen bütçenin azlığından geçtiğimiz dönem okullarda görev yapan temizlik ve güvenlik görevlilerin sayısının dörtte üç oranında azaltıldığını söyleyen Tekin, birçok okulda bir çalışanın hem temizlik hem de güvenlik işini yapmaya çalıştığını söyledi. Geliri olmayan ve yoksul mahallelerde bulunan birçok okulda ise güvenlik görevlisinin olmadığını söyleyen Tekin, bu okullarda temizlik işinin tek bir görevliye yüklendiğini ve okullarda hijyen sorununun olduğunu ve MEB’in okulları kaderine terk ettiğin kaydetti.