Hem ücretler düşük hem mobbing var | Güney Gazetesi Mersin

Hem ücretler düşük hem mobbing var

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası üyesi öğretmen Ceren İnan, özel sektörde çalışan öğretmenlerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti. Özel sektörde çalışan öğretmenlerin düşük ücretlere çalıştığını ve öğretmenlere karşı mobbingin her gün arttığını belirten İnan, 30 Ağustos’ta öğretmenler olarak haklarını arayacaklarını söyledi.

Hem ücretler düşük hem mobbing var


MAYSA DERYAYEVA

 

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası üyesi öğretmen Ceren İnan ile özel sektörde çalışan öğretmenlerin çalışma koşullarını konuştuk. İnan, özel okulların ücretinin bu yıl yüksek olmasına rağmen, özel sektörde çalışan öğretmenlerin maaşlarının asgari ücrete bile varmadığını vurguladı.

Öğretmenlik mesleğinin kutsal bir meslek olmadığına değinen İnan, “Öğretmenlik geçmişten bu yana en çok önemsenen, hatta teknik bir iş olduğu unutulup kutsallıklar atfedilen bir meslek oldu. Biliriz toplumda en değer verilen alanlardan biriydi. Aileden sonra çocukların yetiştirilmesinde en önemli rol model haline gelirdi. Tüm dünyada ve Türkiye’de de mesleklerin dezenformasyona uğratılmasından sonra, her alanda olduğu gibi öğretmenlik mesleği de özel sektörün köleleştirme dalgası içine bırakıldı. Sistematik olarak her mesleki alanın ve sistemin işçileştirilmesiyle öğretmenlik de sermaye sınıfının cebini doldurma aracı haline geldi” dedi.

 

“MOBBİNG HER GEÇEN GÜN ARTTIYOR”

 

Özel sektörde çalışan öğretmenlere karşı mobbingin her geçen gün arttığını belirten İnan, bunun dışında öğretmenlerin asgari ücret düzeyinde maaş almadığına dikkat çekti.

İnan, özel sektörde çalışan öğretmenlerin güvencesiz çalıştığını değinerek, “Devletin eğitim sektörünü getirdiği hal sonrasında özel eğitim kurumlarında asgari ücrete bile varmayan maaşlarla, tatil ya da rapor alma hakkının tanınmadığı zamanlarla, sürekli katlanan ders saatleriyle, mobbinglerle baş başa kaldık. Özel sektör içerisinde patronların piyasayı yönlendirdiği öğretmenleri düşük ücrete mahkûm bıraktığı bu durum içerisinde sadece yaşamak için gerekli azami miktarı kazanmak uğruna çırpınmaya başlıyoruz. Kurum sahibi patronların düşük bir ücrete mecbur olan köleler olduğumuzu düşünmesi ona istediği saatte arama, tatil günlerinde isteklerde bulunma cüretini veriyor. Bütün bunların dışında sürekli maruz bırakılan mobbing her geçen gün artmakta. Eğitimin ticaretinin yapıldığı kurumlar tabiri caiz ise ‘müşteri memnuniyeti’ uğruna öğretmenleri sadece onların ve velilerin istediklerini yapan bir makine olarak görmekteler. Öğrenciler ise sitemin sıkışmışlığı içinde sadece ortalama bir gelecek hayali için aynı öğretmenleri gibi her alandan bozuk düzene ve bu baskılara maruz kalan diğer taraf oluyor” ifadelerini kullandı.

 

 

“İHLALLER KARŞISINDA MÜCADELE EDECEĞİZ”

 

Özel Sektörde çalışan öğretmenlerin son zamanlarda yaşadıkları olumsuzluklar karşısında mücadele edeceklerini belirten İnan, “Geçtiğimiz sene kurulan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikasıyla girişilen hak mücadelemiz bütün bu ihlaller karşısında bizlere mücadele alanı yaratıyor. Çağrıları geçilmişti, 30 Ağustos’ta Ankara’da toplanacak öğretmenler ‘Artık Yeter’ diyerek bu düzen içinde mesleğimizi yakışan ilkeleriyle yapabilmemiz için her meslektaşımızı omuz vermeye davet ediyor. Hak mücadelemizi sendikal olarak yürütürken bir yandan da yeni ihlallerin yaşanmasına engel olmaya çalışıyoruz. Saydığım tüm bu zorluklar, yapılan muameleler, sigortasız çalışmaya zorlanma, düşük ücretler ancak bir arada mücadele edildiğinde kazanımımızla sonuçlanabilir. Birbirimizi anlayacak, birbirimize omuz verecek yine bizler olacağız” diye konuştu.