Yerel esnaf dijital devlere karşı | Güney Gazetesi Mersin

Yerel esnaf dijital devlere karşı

Esnaf, uluslararası şirketlerin kurduğu dijital ortam üzerinden e-ticaret yaptığında o şirketlere yüzde 30’a varan komisyonlar ödemek zorunda kalıyor. Mersinli esnaf, bu tekelleşmeyi kırmak için ilk adımı attı. Esnaf Odaları Birliğinin, Ticaret ve Sanayi Odasının, Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle kurulan “Esnaf Seninle” uygulaması yaşama geçirildi. Mersinli esnaf ve meslek erbabı bundan sonra bu uygulama üzerinden vatandaşla buluşacak. Dijital devlere komisyon vermeden e-ticaret yapabilecek.

Yerel esnaf dijital devlere karşı


 

 

 

ABİDİN YAĞMUR / MAHMUT SÖNMEZ

 

 

Mersin Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (ESOB), Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile Mersin Büyükşehir Belediyesinin işbirliğiyle, Skor Yazılım A.Ş’nin teknik altyapısıyla hazırlanan “Esnaf Seninle” mobil uygulamasının tanıtımı yapıldı.

Kongre ve Sergi Sarayında yapılan tanıtım toplantısında konuşan ESOB Başkanı Talat Dinçer,  “Esnafımız 5 – 10 yıldır sorun yaşıyor. 2018’de esnaf iş yapıyor ama tahsilat yapamıyordu. Bunları yaşarken pandemi geldi bu dönemde 2 yıla yakın esnaf kepenk kaldıramadı, yardım ederken yardıma muhtaç hale geldi. Küresel firmalar faaliyete devam etti. AVM zincir marketler devam etti bazı bahanelerle. Bunlarla baş etmeye çalışıyoruz. Pandemiyi bir şekilde atlattık, mücadeleyle, o dönemde esnafa gıda kolisi dağıttık. Sağolsun Vahap Seçer, 18 bin esnafa, ustaya koli taşıdık. Bunları atlattık derken, piyasalarda döviz dalgalanması oldu ve sonuç hayat pahalılığı oldu. Enerji, akaryakıt, hammaddenin önüne geçemedik ve hala mücadele ediyoruz” dedi.

 

“BU SİSTEMDE KOMİSYON YOK”

 

Esnaf Seninle” uygulamasının tamamen yerel kaynaklar ve şehir insanının katkılarıyla yapıldığına dikkat çeken Dinçer, “Odalarımızın vereceği desteğiyle eminim Türkiye’de ilk olacağız ve bizi takip edecekler. Diğer iller şimdiden takip ve merak ediyor. Birçok firma esnafın kanını emiyor, yüzde 30 komisyonla esnafın kanını emiyor. Biz de komisyon yok. Bütün ticaret esnafla vatandaş arasında. Bu sitemi yerel bazda tüm dinamikler destekliyor. İnşallah bu sistem Mersin esnafına büyük katkı sunar” ifadelerini kullandı.

 

“SERMAYE ESNAFI EZİYOR”

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan da “Bugün müthiş bir gün. Bu kadar büyük ilgiyi beklemiyordum. Bu kent hep böyle birlik olursa iyi yerlere gelecektir. Mersin Teknopark firmasıdır “Esnaf Seninle” uygulamasının yazılımın mimarı Serkan Karakaya. 2 yıldır uğraşıyor ve bir kuruş para almadı. Sermaye artık küçükleri, yerel firmaları eziyor. Bundan kurtulmak için nasıl bir iç ticaret kanunu düzenlenir onun toplantısına katıldık. Bütün Türkiye yerel esnafın kalkınması için seferber oldu. Biz de MTSO ve Esnaf Odası olarak mücadele ediyoruz. Yerel güçlü olacak ki ekonomi güçlü olsun. Halkımız mutlaka bu uygulamayı indirsin ve çalıştırsın. Türkiye çapında bir uygulama olacak bu. Ben çok umutluyum bu uygulamayı Türkiye’nin en önemli uygulaması haline getireceğiz” dedi.

 

“ESNAF DEĞİŞİME AYAK UYDURMALI”

 

Mersin Vali Yardımcısı İbrahim Küçük, “Üretim pazarlama ve ticaret şekli değiştiriyor, buna uyanlar ayakta duruyor uymayanlar zorluk çekiyor ya da piyasadan çekiliyor. Bu çalışmada emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür ediyorum. Bu uygulamanı tüm Türkiye’ye örnek olmasını diliyorum. Pandemi ve çalkantılı dönemde ilk etkilenen kesim. Esnaf bu tür yeniliklere duyalı olmalı. Yeni şeyler bulma ve kullanma zamanı. Esnaf ne derece buna ayak uydurursa ayakta durmaya devam eder. İlimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 

“ESNAFI BU SARMALDAN ÇIKARACAĞIZ”

 

Esnaf Seninle uygulamasını üreten Skor Yazılım A.Ş’nin yönetim kurulu başkanı Serkan Karakaya da” Mersin esnafı bu teknolojiden uzak durdu geçmişte. Nitelikli eleman, kullanıcı yokluğu gibi gerekçelerle. Belki halklı ve geçerli sebepler. Yerel esnaf büyük bölümü global online alışveriş sitelerine üye oldu. Bu şirketler sistem üzerinde verilen komisyon, çekiliş, hediyeyi kendi namına dağıttı. Amaç Mersinli esnafı bir araya getirip bu sarmaldan esnafı çıkarmaktı. Sonuçta Mersin Büyükşehir Belediyesinin de desteği ile tüketiciye açılacağız” dedi.

 

BÜTÜN AKTÖRLERİ YERLİ VE MİLLİ”

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de “Esnaf kardeşlerimiz adına çok değerli önemli bir çalışma. Her şey esnaf için ve tepeden tırnağa bütün aktörler milli ve yerli. Yazılımı yapan da yerli, bundan faydalanacak olan da yerli. E ticaret meselesi aslında uzun süredir var. Gelişmiş ülkelerde bizden daha önce kullanıldı. E ticaret Türkiye’de vardı ama pandemi önemini ortaya çıkardı. Yazılımı yapan kardeşimize, Mersin ESOB Başkanına, MTSO başkanına emek veren belediye personeline de teşekkür ediyorum” dedi.

 

İLK SİPARİŞİ VERDİLER

 

Esnaf Seninle uygulamasında ilk siparişi Mersin Vali Yardımcısı İbrahim Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Milletvekili Hacı Özkan, ESOB Başkanı Talat Dinçer ve MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan verdi. MTSO Başkanı Kızıltan, “Tantuni siparişi verelim” deyince, Mersin’de çok sayıda tantuni dükkanı bulunan Milletvekili Hacı Özkan’ın sisteme kayıt olmadığı ortaya çıktı. Vali Yardımcısı Küçük, bir marketten sipariş verdi. Böylece uygulama üzerinden ilk sipariş verilmiş oldu.

 

CHP’Lİ BAŞKANDAN AKP’Lİ VEKİLE 2002 GÖNDERMESİ

 

Esnaf Seninle uygulamasının tanıtım törenine katılan AKP Mersin Milletvekili Hacı Özkan da,Esnaf ve sanatkâr ülkenin omurgasıdır ve tüm canlılara yakındır. Esnaf yolda kalanın yardımcısı, kimsesizin kimsesizidir. 2002 öncesi bir telefonla sağlık hizmetleri eve gelmiyordu, esnaf eskiden hastayı omuzuna alır, hastaneye götürür yardımcı olurdu. Esnaf her alanda var, siyaset haricinde. Siyasette de olmalı. Esnaflıktan gelen tek vekil var.İki dönemdir benim. Her partide esnaflara yer verilmeli. Siyasi görüş ne olursa olsun esnafın yanındayız. Esnaf bir telefonla ürünü götürecek, bu vatandaş esnaf arasında köprü olacak. Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ederim. 850 bininin vergiden muaf olması büyük bir olay. Siyasette bürokraside de başarılıyım diyemem ama tantunici ustalığında üstüme tanımam. Gurur duyuyorum. Ben bir örneğim bir esnafın ve garibanın milletvekili olabileceğinin. Bizi bizden başka kimse anlayamaz” ifadelerini kullandı.

 

SEÇER’DEN “İŞYERİNE EŞEK ARABASIYLA GİDİYORDUM” ESPRİSİ

 

Milletvekili Hacı Özkan’ın 2002 öncesine dair sözlerine de yanıt veren Başkan Vahap Seçer, Sayın milletvekilim Hacı Özkan seçim havasına erken girmiş. Latife olarak söylüyorum. Dedi ki 2002’den önce sağlık hizmetleri hızlı yapılmıyordu. Ben döndüm Talat Başkan’a dedim ki 2002’de önce ben işyerine gidiyordum, otomobilim olmadığı için çok af edersiniz eşek arabasıyla gidiyordum.  2002 öncesi ya da sonrası bu ülkeye taş üstüne taş koyan siyasetçinin önünde saygıyla eğliyoruz yaşayan ve vefat eden.Bizi belediye başkanı olarak görün partili olarak görmeyin. Biz seçilene kadar bir partiyi temsilen seçiliriz ama hizmette herkesin belediye başkanıyız. Pandemide esnafa yaptığımız gıda kolisi desteği, su faturasında yardımcı olmak ya da bizde kiracı olan esnafımıza ödemede indirim, öteleme ve taksit yaptığımızda ayrım yapmadan uygulamaları yapıyoruz. İsterim herkese örnek olur” ifadelerini kullandı.

 

“ESNAF KİRASINI ÖDEYEMİYOR”

 

Başkan Vahap Seçer konuşmasında esnaf arasında yaptıkları bir araştırmanın sonuçlarını da paylaştı. Seçer şunları söyledi:

“Esnaflarımızın yüzde 17,2’si kiralarını ödeyemediğini söylüyor. Yüzde 44,2 ise kirasını ödemekte zorlanıyor. Kiracı olan esnafın 3’te ikisinin kirasını ödemede sıkıntı yaşadığı ortaya çıkıyor. Esnafın yüzde 54,2’si borçlu, yüzde 50,3’ü aldığı krediyi ödemede zorlanıyor. İki enaftan biri borçlu ve borcu ödemede sorun yaşıyor. Esnafın yüzde 57’5’i işyerinin kapanacağı endişesini taşıyor. Yüzde 75’9’u ise geleceğini güvence altında görmüyor. Esnafın yüzde 81’3’ünün ülke ekonomisinin işlerini sekteye uğrattığını düşünüyor. Yalnızca yüzde 5,5 gibi bir kısım iyi görüyor.  Mersin’de ki esnafın 33,6’sı turizm sektörü öne çıksın diyor, yüzde 32,5’i sanayi, yüzde 17,’ sı tarım öne çıksın diyor.”