Anaokulu kırtasiye gideri uçtu | Güney Gazetesi Mersin

Anaokulu kırtasiye gideri uçtu

Ana okulları için 5 Eylül’de ders zili çalacak. Minikleri okul heyecanı sararken, veliler artan kırtasiye giderlerini en uygun şekilde karşılama derdinde. Geçen yıl bit anaokulu öğrencisinin kırtasiye ihtiyaçları ortalama 400 lira iken bu sene yaklaşık 3 katına çıkıp bin 100 lirayı buldu. Artan kırtasiye fiyatlarını gören veliler ya ürün çeşidini ve miktarını azaltıyor ya da ucuz ve kalitesiz kırtasiye ürünlerine yönelmek durumunda kalıyor.

Anaokulu kırtasiye gideri uçtu


MAHMUT SÖNMEZ

 

Anaokulları 5 Eylül’de kapılarını açacak. Veliler artan kırtasiye giderlerini ödeme telaşı içinde. Bir yılda kırtasiye ürünlerine üç katı zam geldi. Geçen yıl içerisinde 15 çeşit ürünün olduğu anaokulu kırtasiye gideri ortalama 400 lira tutarken, bu yıl bin 100 lirayı bulmakta.

 

Aynı liste geçen yıl 395 lira bu yıl bin 100 lira

Geçen yıl içinde 15 çeşit ürünün bulunduğu kırtasiye ürünlerinin fiyatı 395 lira tutuyordu. Önceki yıl ürünlerin ortalama fiyatı şu şekildeydi; Çanta 80, suluk 30 lira, bir düzine kurşun kalem 30 lira, keçeli kalem 12 lira, kuru boya 25 lira, 3 kutu pastel boya 45 lira, sulu boya 18 lira , 10 adet eva sünger 50 lira, fotokopi kağıdı 23 lira , 20 adet el işi kağıdı 25 lira, makas 7,5 lira , yapıştırıcı 6,5 lira, bir düzine silgi 18 lira, 5 adet kalemtıraş 5 lira, kırk adet fon karton 20 liraydı.

Bu yıl ise aynı ürün listesinin toplam fiyatı zamlarla  yaklaşık üç katına çıkarak bin 100 lirayı buldu.  Ürünler ve fiyatları şu şekilde; çanta 200lira, suluk 90 lira, bir düzine kurşun kalem 66 lira, keçeli kalem 45 lira, kuru boya 60 lira, 3 kutu pastel boya 120 lira, sulu boya 37 lira, 10 adet eva sünger 160 lira, fotokopi kağıdı 90 lira, 20 adet el işi kağıdı, 60 lira, makas 20 lira, yapıştırıcı 15 lira, bir düzine silgi: 48 lira, 5 adet kalemtıraş 15 lira, kırk adet fon karton 60 lira.

 

ENFLASYON VE ZAMLAR FİYATLARI ÜÇE KATLADI

Yaklaşık 25 yıldır Mersin’de kırtasiye dükkanı işleten Ayhan Koçak, son bir yılda artan enflasyon ve zamlardan kaynaklı kırtasiye ürünlerinin fiyatının ortalama üç katı arttığını söyledi. Kırtasiye ürünlerinde kağıdın önemli önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Koçak, kağıt temininde sıkıntı yaşandığı için bir yılda kağıdın dört kat zamlandığını ve bunun ürünlere yansıdığını söyledi. Ayrıca kırtasiye malzemelerinde ham maddesi sürekli zamlanan petrol ve kauçuk olan birçok ürün olduğunu ve bunlarda yaşanan zammın birçok kırtasiye ürününe de yansıdığını belirtti.

 

 

“VELİLER YA LİSTEDE ÇEŞİT AZALTIYORLAR YA DA UCUZ ÜRÜNLERE YÖNELİYORLAR”

Meslek hayatında bu kadar fahiş zamlarla hiçbir zaman karşılaşmadıklarını söyleyen Koçak, gelen zamlar yüzünden neredeyse günübirlik fiyat etiketi değiştirmek zorunda kaldıklarını belirtti. Artan enflasyonla birlikte halkında alım gücünün düştüğünü söyleyen Koçak, önceki yıllarda velilerin çoğunun öğrencilerin ihtiyaç listesini verdiklerini ve çıkan fiyatın insanları çok da etkilemediğini söyledi. Geçen yıl ürünün kalitesine göre bir anaokulu öğrencisin ihtiyaç listesinin 350 lira ila 500 lira arasında değiştiğini söyledi.  Bu yıl üst üste gelen zamlarla birlikte anaokulu öğrencisinin kırtasiye giderinin bin lira bin 600 lira arasında olduğunu söyleyen Koçak, ürünlere bir yılda yaklaşık üç kat zam geldiğini belirtti. Velilerin çoğunun yüksek çıkan liste fiyatını görünce tepki gösterdiğini söyleyen Koçak, “Bir senede ürünlere ortalama üç kat zam geldi. Fiyatı duyan birçok veli ürün almadan dükkandan çıkıyor.  Ya da okulun istediği ürünün miktarını veya çeşidini azaltıyor. Ya da kalitesi düşük en uygun üründen almak zorunda kalıyorlar. Nitekim insanların alım gücü de her geçen gün düşüyor. Onlarda haklı. Fiyatlar artınca işlerimizde önceki yıllara nazaran fazlasıyla düştü” dedi.

 

 

“İNSANLAR KIRTASİYE KIRTASİYE DOLAŞIP FİYAT SORUYORLAR”

Yüksek fiyatlardan kaynaklı insanların elde liste birçok kırtasiye dolaşıp fiyat aldığını söyleyen Koçak, “Eskiden insanlar kırtasiye ihtiyaç listesinin verir ve ürünleri alıp giderdi. Şimdi birçok kırtasiye gezip listeyi verip fiyat istiyorlar. En uygun yerden de alışveriş yapıyorlar. Biz fiyat listesindeki fiyatları çıkarmaktan işimizi yapamaz olduk. Sonunda etiket okuma makinesi getirmek zorunda kaldık. Makineyle etiketi okutup fiyat listesini veriyoruz, onlarda diğer kırtasiyelerdeki fiyatlarla karşılaştırıyorlar ve uygun olan yerden alıyorlar” diye konuştu. 

 

 

 

2022

 

Çanta: 200

Suluk: 90 lira

Bir düzine kurşun kalem: 66 lira

Keçeli kalem: 45 lira

Kuru Boya: 60 lira

3 kutu pastel boya: 120 lira

Sulu boya: 37 lira

10 adet eva sünger: 160 lira

Fotokopi kağıdı: 90 lira

20 adet el işi kağıdı: 60 lira

Makas: 20 lira

Yapıştırıcı: 15 lira

Bir düzine silgi: 48 lira

5 adet kalemtıraş: 15 lira

Kırk adet fon karton: 60 lira

TOPLAM: 1100 LİRA

 

2021:

Çanta: 80

Suluk: 30 lira

Bir düzine kurşun kalem: 30 lira

Keçeli kalem: 12 lira

Kuru Boya: 25 lira

3 kutu pastel boya: 45 lira

Sulu boya: 18 lira

10 adet eva sünger: 50 lira

Fotokopi kağıdı: 23 lira

20 adet el işi kağıdı: 25 lira

Makas: 7,5 lira

Yapıştırıcı: 6,5 lira

Bir düzine silgi: 18 lira

5 adet kalemtıraş: 5 lira

 Kırk adet fon karton: 20 lira

TOPLAM: 395 LİRA