“Öncelik kamu yararı ve eşitlik olmalı” | Güney Gazetesi Mersin

“Öncelik kamu yararı ve eşitlik olmalı”

TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu, imar planlarında kamu yararı ve eşitlik ilkesinden çok, meclis çoğunluğuna göre kararlar alındığını, boşta olan birkaç alan için özel kat yüksekliği belirlenmeye çalışıldığını, bazı yerlere yatırım kisvesi altında yoğunluk alınmak istendiğine dikkat çekti. Kurul açıklamasında, “Planlar onaylanırken en önemli kriter kamu yararı ve planda eşitlik ilkesi olmalıdır” denildi.

“Öncelik kamu yararı ve eşitlik olmalı”


ABİDİN YAĞMUR

 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu, ilçe belediyelerince hazırlanan 1/1000 ölçekli planlarla Mersin Büyükşehir Belediye Meclisince yapılan 1/5 bin ölçekli planlarla ilgili endişelerini dile getirdi.

 

“YATIRIM KİSVESİ ALTINDA YAPI YOĞUNLUĞU”

 

Kurul açıklamasında, “Kentimizde son dönemde özellikle Anamur İlçesi 1/5000 ölçekli nazım imar plan onayı sürecinde başlayan süreçten sonra kent planlarında kamu yararı ve eşitlik ilkesinden daha çok meclis çoğunluğuna göre kararlar alındığını gözlemlemekteyiz.  Maalesef Belediye meclislerinde gün geçtikçe bilimsel ve teknik konular yasa ve yönetmeliklerle karara bağlanması gerekirken son dönemde meclis çoğunluğu çerçevesinde özel kararlar alınmaya çalışıldığı gözlemlenmektedir. Bunun en temel örneği ise komisyon kararlarının meclis oylamalarında değiştirilmesidir. Öyle ki geçmiş dönemde oluşan mahallelerde, sokaklarda belirlenmiş olan kat yükseklikleri ve oluşmuş dokunun aksine boşta yer alan birkaç alan için özel kat yükseklikleri belirlenmeye çalışılmaktadır. Yine kamu yararı ve eşitlik ilkesinden ayrı olarak yatırım kisvesi altında bazı alanlara yoğunluk talep edilmekte ve bu süreçlerden dolayı da alt ölçek planlar tamamlanamamaktadır” denildi.

 

“KANUNA AYKIRI PLANLARI DAVA EDİYORUZ”

 

Açıklamada, TMMOB’un, kanun ve yönetmelik dışında onaylanan bazı imar planlarını dava konusu yaptığı belirtilerek, “Son dönemde yoğunluk artışı yapılarak gerekli sosyal donatı alanları ayrılmadan Mersin Büyükşehir Belediyesi meclisinde oy çokluğu ile onaylanan Anamur ilçesi 1/5000 ölçekli nazım imar planını mahkemeye taşıyacaktır. Yine Toroslar ilçesinde yaklaşık yüzde 80’lik kısmı 5 kat yapılaşmış alanda plan kararı ile 18 kat yapılaşma hakkı verilmiş Arpaçsakarlar 1/1000 ölçekli uygulama imar planı TMMOB İl Koordinasyon Kurulu tarafından mahkeme sürecine taşımış ancak 15 aylık süreçte yeni bilirkişi ataması yapılacak olup süreç takip edilmektedir” denildi.

 

“KAMUSAL ALANLAR ÜZERİNDE RANT PROJELERİ YÜRÜTÜLÜYOR”

 

Son dönemlerde kanun ve yönetmeliklere uygun hazırlatılan imar planlarının da hızlı bir şekilde mahkemelerden geri döndüğünün kaydedildiği açıklama şu ifadelere yer verildi:

“Bu süreçte konu ile ilgisi olmayan bilirkişi raporları ve mahkeme kararları dikte edilerek rant edinilmeye çalışılmaktadır.  TMMOB İl Koordinasyon Kurulu olarak kentimizde plan onama yetkisine sahip tüm idarelere çağrımızdır. Kentimizde onaylanacak imar planları kamu yararı ve eşitlik ilkesine göre hazırlatılması, ilgili kanun ve yönetmeliklerin dışına çıkmadan onaylanması gerekmektedir. Planlar onaylanırken en önemli kriter kamu yararı ve planda eşitlik ilkesi olmalıdır. Kentimizde maalesef son dönemde merkezi yönetimin başta orman dışına çıkartılan alanlar ve birçok kamusal alan üzerinden rant odaklı projelerin çalışmasını sürdürürken yerel yönetimlerin de aynı bakış açısıyla plan kararları üretmesi kaygı oluşturmaktadır. TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak kentimizde yapılması düşünülen bütün projelerin takibinde olduğumuzu ve kamu yararı gözetilmeden yapılmaya çalışılan tüm projeler için de yasal haklarımızı kullanacağımızı kamuoyuna bildiririz.”

 

 

“Tisan özelliğini yitirir”

 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu açıklamasında, Silifke’ye bağlı Tisan’da yapı yoğunluğunu artıracak adımlarla ilgili olarak da şu ifadelere yer verildi: “Kamuoyunu son dönemde meşgul eden Tisan Mahallesi planlarında da görüldüğü üzere mevcut oluşmuş dokuların aksine plan kararları üretilmesi hem o bölgenin özelliğini yitirmesine hem de aynı bölgede yaşayan insanlar arasında eşitsiz imar hakları tanınmasına neden olmaktadır.”