Tisan bu kadar yapıyı kaldırabilecek mi? | Güney Gazetesi Mersin

Tisan bu kadar yapıyı kaldırabilecek mi?

Tisan koyunda batı yarım ada üzerinde bin adet villa ve 5 katlı otel projesinin hazırlanması, “Tisan’ın doğası bu kadar yükü kaldırabilecek mi” sorusunu gündeme getirdi.

Tisan bu kadar yapıyı kaldırabilecek mi?


ABİDİN YAĞMUR

 

 Tisan koyunda bin adet ve 5 katlı bir otel için projelerin hazırlandığı, özel bir şirket ve bir kooperatifin maket üzerinden villa satışlarına başladığı gazetemizin haberiyle kamuoyuna duyurulmuştu. Haberimiz sosyal medyada geniş yankı uyandırdı. Yüzlerce haber sitesi ve sosyal medya hesabı haberimize gönderme yaparken siyasetçiler, hukukçular ve meclis üyeleri konuyla ilgili görüşlerini aktardı.

Geçtiğimiz dönemde Mersin milletvekili adayı olan emekli askeri hakim ve avukat Soner Yıldırım, “Bunun iddia olduğunu ve doğru olmadığını düşünmek istiyorum: Sayın Silifke Belediye Başkanı Sadık Altunok kardeşimizin bu konu ile ilgili bir açıklama yapmasını bekliyorum. Aksi halde, iddianın doğru olduğunu kabul ile doğal ve bakir bir Tisan koyu kalmıştı: Onu da sessiz sedasız yok edecek anılan plan değişikliğine evet diyenleri, namus ve dürüst ve dahi ahlaklı vicdanlara havale ediyorum diyorum. Hukuki mücadelemiz mi? Henüz öğrendik, ne gerekiyorsa yapacağız elbette” ifadelerini kullandı.

 

“MERSİN SESSİZ KALMAMALI”

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi Abdurrahman Yıldız da tepkisini sosyal medya hesabından dile getirdi. Yıldız şu ifadeleri kullandı:

“Ağustos meclisinden sonra çokça konuşulmaya başlandı, Tisan planları. Hakikaten yazıp, çizenlerin de söylediği gibi; Tisan planları tam bir yağma ve talan içeriyor. Binlerce yıl korunmuş olan tarihi, doğal değerler üç beş kişinin rant sevdasına yok ediliyor.  Farklı bir şey var ve fakat, mecliste plan kavgası yapılıyorken bile zaten birileri çoktan buralara don biçmiş, hatta dikmiş bile. Yani meclise konu gelmeden kentin ve ülkenin iyi bilinen bazı şahsiyetleri, mimari projeleri yapmış hatta maket üstünden satışa bile başlamış. Yani meclisin ne diyeceğinin kıymet-i harbiyesi yok. Kooperatif adı altında çökmüşler Tisan'a. Televizyonlarda reklam haberleri filanda ihmal edilmemiş.  Sözün özü; Tisan rantçıların elbirliği ile talan edilecek. Mersin bu konuda sessiz kalmamalıdır. Büyükşehir meclisi arkasından dolanarak kurumsal yapısıyla dalga geçenlere fırsat vermemeli, konuyu yeniden gündemine almalıdır.”

 

“O KADAR KONUTUN KANALİZASYONU NE OLACAK?”

 

Celal Kundak adlı sosyal medya kullanıcısı “Oralar imara açılarak doğa yok edilecek. Dün Tisan’dan Yeşilovacık’a inerken karşıma bir ceylan çıktı. Fotoğrafını çekmeye fırsat bulamadan kaçtı. Bu hayvanlar yoğun insan varlığı karşısında yok olur giderler. Ayrıca su, elektrik, kanalizasyon ve ulaşım gibi sorunlara gebe bir yapılaşma. Tisan diye bir yer kalmayacak maalesef ileride. Gelecek nesillere yazık” ifadelerini kullanırken bir başka kullanıcı, “O kadar konutun ve otelin kanalizasyonu nereye akacak” diye sordu.

Pınar Şensılay adlı bir sosyal medya kullanıcısı da “Cennet Tisan’a Haziran ayında gittim, yapılaşma korkunçtu; sit, kıyı kanunu hak getire... Bu habere göre daha yoğun ve çarpık yapılaşma, otel turizmi için korkunç boyutlu çevre katliamı yolda görünüyor. Bu hoyratlığa dur demeliyiz” ifadelerini kullandı.

 

 

Deniz gören ev günlük 1800, deniz görmeyen ev günlük 1500

 

Dünyanın en güzel 13 koyu arasında gösterilen Tisan son günlerde yeni yapılaşma haberleriyle gündeme geliyor. Türkiye’nin dört bir yanından Tisan’a gelenlerin bu eşsiz koyda denize girebilmesinin yolu ise Tisan Sitesi yöneticilerinin inisiyatifine kalmış durumda.

Site yönetimi sahile şezlonglar koymuş. Sahilde ayrıca duş kabinleri, giyinme kabinleri ve tuvaletler de var ancak bunlar kilit altında. Çünkü herkese açık değil. Bu olanaklardan ancak sitede günübirlik ev kiralayanlar faydalanabiliyor.

Günlük ev fiyatları ise evin konumuna göre değişiyor. Deniz gören evler günlük 1800 liradan, deniz görmeyen evler günlük 1500 liradan kiralanıyor.

Tisan’da şu günlerde mülk sahiplerinden çok günü birlik olarak ev tutan yerli ve yabancı turistlere rastlanıyor.