“Oyanın özü, kadının söylenmeyen sözüdür” | Güney Gazetesi Mersin

“Oyanın özü, kadının söylenmeyen sözüdür”

Toroslar Belediyesi ile Çamlıyayla Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği 6. Geleneksel Çamlıyayla İğne Oyası Festivali, büyük bir coşkuyla başladı. Kültürel mirasımız olan iğne oyalarının dünyaya tanıtılmasının amaçlandığı ve 4 gün süren festivalin ilki, Çamlıyayla İlçesi’nin Zevzek Tepesi’nde yapıldı. Kültürel değerleri yaşatmaya devam edeceklerini söyleyen Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, “Oyanın özü, kadının söylenmeyen sözüdür” dedi.

“Oyanın özü, kadının söylenmeyen sözüdür”


7’den 70’e herkesin yoğun ilgi gösterdiği festivalde el emeği göz nuruyla üretilen birbirinden güzel iğne oyaları görücüye çıktı. Çamlıyaylalı kadınların yanı sıra Toroslar Belediyesi Teknik ve Mesleki Eğitim Kursları (TORTEK) kursiyerlerinin ürettiği ürünler, büyük beğeni topladı.

 

FESTİVAL, DEFİLE VE KONSERLERLE TAÇLANDI

 

Mersinli sanatçı Yörükoğlu Selim konseri ile açılışı yapılan festivalde Ankaralı Ayşe de sahnesiyle Mersinlilere unutulmaz bir gece yaşattı. Mersin Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan iğne oyası temalı kostümlerin yer aldığı defile de tam not aldı. Geçmiş ile gelecek arasında köprü kuran tasarımlar, ilgi gördü.

 

 “FESTİVALİMİZİN, 6. GERÇEKLEŞTİRMENİN GURURUNU YAŞIYORUZ”

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başlayan programın açılış konuşmasını Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı yaptı. Başkan Tepebağlı, geleneksel olarak düzenledikleri Çamlıyayla İğne Oyası Festivali’nin 6’ncısını Toroslar Belediyesi ile birlikte gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

 

 “KÜLTÜREL DEĞERLERİMİZİ HEP BİRLİKTE YAŞATMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

 

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz da Çamlıyayla Belediyesi ile ortaklaşa düzenledikleri festivalde hemşehrileriyle birlikte olmanın büyük mutluluğunu yaşadıklarını belirterek; “Bu festival ile Mersinimizin birbirinden güzel motifli iğne oyalarını, gelecek nesillere aktarmayı ve tüm dünyaya tanıtmayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı. “Oyanın özü, kadının söylenmeyen sözüdür” diyerek iğne oyalarının bir anlamda da duyguların aktarımı olduğunu söyleyen Başkan Yılmaz; “Binlerce yıldan beri atalarımız, duygularını, düşüncelerini ürettikleri iğne oyalarında, işledikleri motiflerle kilimlerde ifade ettiler. Bizi biz yapan değerlerimizi, kültürümüzü bugüne taşıdılar. Bu festivalin bugüne kadar yapılmasında emeği olan değerli Başkanımız İsmail Tepebağlı’ya, kıymetli eşi Zübeyde Tepebağlı’ya ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından protokol üyelerine teşekkür plaketi takdim edilirken program, namıdiğer Ankaralı Ayşe’nin konseriyle devam etti.  (Haber Merkezi)