Mezitli’de esnaflar tahliye ediliyor | Güney Gazetesi Mersin

Mezitli’de esnaflar tahliye ediliyor

Mezitli Sevkiyatçılar Sitesinde esnaların tahliye işlemi başladı. Arsa sahibi ile uzlaşmak istediklerini söyleyen esnaflar, kendilerinden aylık 20 bin lira kira bedeli istendiğini ve bunun fahiş bir rakam olduğunu, karşılayacak güçleri olmadığını belirttiler.

Mezitli’de esnaflar tahliye ediliyor


MAHMUT SÖNMEZ

 

Mezitli Sevkiyatçılar Sitesinin üzerine kurulduğu arsanın yarıdan fazlasına sahip olan tüccar, 1990’lı yıllardan beri sitede faaliyet yürüten esnafa açtığı tahliye davasını kazanmış ve esnafın tahliye edilmesi için icraya başvurmuştu. Davacının avukatları dün polis eşliğinde yine sanayi sitesine geldi ve 21 dükkanın boşaltılması işlemine başladı. Esnafın büyük kısmının dükkanı icra saatinde kapalıydı. İcra dairesi görevlileri polis nezaretinde çilingir çağırarak kapıları açtı. Mülk sahibi, site esnafından aylık 20 bin lira kira talep etti.

 

 

ESNAFLARIN AVUKATI: KARŞI TARAF UZLAŞMAK İSTEMİYOR

 

Mezitli Sevkiyatçılar Sitesinde tahliye edilmek isteyen esnafların avukatı Dilek Sultanoğlu, toplamda 32 işyerinin olduğunu ama ilk etapta 21 işyerinin tahliyesinin istendiğini belirtti. Müdahalenin meni kararında sadece 21 esnafın ismi olduğunu söyleyen Sultanoğlu, “21 kişi aleyhinde karar çıkmış ve bu karar kesinleşmiş. Bu da onlara icra ile gelip boşaltma hakkı veriyor. Ama uzlaşma sağlansa zaten esnaf arkadaşlar süreç içinde boşaltmayı kabul ediyorlar. Uzlaşma yapalım dedik, kira sözleşmesi yapalım dedik kabul etmediler. Kendimiz boşaltalım, bize süre verin tahliye taahhüdü verip bir haftada boşaltalım dedik bunu da kabul etmediler.  Esnaflar herhangi bir zorluk çıkarmıyorlar sadece zaman istiyorlar” dedi.

 

 

ARSA SAHİBİNİN AVUKATI: 15 İLA 20 BİN ARASI KİRA BEDELİ İSTİYORUZ

 

Arsa sahibinin avukatı Abdulvahap Geçer, esnaflara Temmuz ayının 28’in de dükkanları boşaltmaları için süre verdiklerini ama 20 günde dükkanı boşaltmadıkları için güvenlik güçleri ile gelmek zorunda kaldıklarını söyledi. Esnafların dükkanları yap işlet devret sistemiyle yaptıklarını ve bu sürenin 12 yıl önce bittiğini dile getiren Geçer, “Esnaflar 12 yıldır dükkan sahibine hiç para vermiyorlar. Şimdi kendilerinden kira istedik. İstediğimiz kirada dükkanın büyüklüğüne göre 15 ila 20 bin lira arasında. Bu rakamda ortalamanın altında” dedi.

 

“ 12 YILDIR VERMELERİ GEREKEN KİRAYI VERMEDİLER”

 

Uzlaşmak isteyen esnaflarla görüştüklerini ve anlaşmaya açık olduklarını belirten arsa sahibinin avukatı Abdulvahap Geçer Geçer, “Uzlaşmak isteyen Suriyeliler var. Zamanında mülk sahibi olmadıkları halde bu insanlara dükkanları kiraya vermişler. Onlar uzlaşmak istediklerini söylediler, uzlaşmak isteyenlerle sözleşme imzalayacağız ve onlar dükkanlarında oturmaya devam edecekler. Burada mağdur olan arsa sahibidir, yıllardır bir kuruş kira alamıyor. Belediyenin sözleşmesi çok açık 17 yıllık yap işlet devret modeli. 17 yıl kira vermediler kullandılar. Ardından 12 yıl hiç kira vermediler, hukuksuzluk bu” dedi.

 

VALİ YARDIMCISI HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDULAR

 

Önceki gün tahliye işlemi için geldiklerini söyleyen Geçer, “Vali Yardımcısı Abdulhamit Erguvan ilçe emniyetine dün telefon edip polisleri buradan çekti. Biz suç duyurusunda bulunduk. Tahliye işlemleri yapılırken polis çekildi ve güvenliğimiz sağlanmadı. İcra kararını yerine getirmemizi engelledikleri için ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunduk. Şu an savcılık soruşturma işlemi başlattı konu hakkında” diye konuştu.

 

ESNAF: FAHİŞ FİYAT İSTİYORLAR UZLAŞMAK İSTEMİYORLAR

 

Arsa sahibinin tahliye için gönderdiği avukat ve icra memurlarının önceki gün emniyet gücü olmadığı için işlem yapmadan gittiğini söyleyen Mezitli Sevkiyatçılar Sitesi Kooperatif Başkanı Gökhan Şahin, “Bugün tekrar geldiler polislerle birlikte tahliye işlemine başladılar ve dükkanları teker teker boşaltacaklar. Biz uzlaşmak istiyoruz ama onlar uzlaşmak istemiyorlar. Fahiş kiralar istiyorlar, aylık 20 bin lira istiyorlar ve yıllık ücretin peşin verilmesini talep ediyorlar. Burada kira fiyatları ortalama 6 -7 bin lira. Neden uzlaşmak istemediklerini anlamıyoruz. En başta oturduk uzlaşalım diye kabul etmediler. 21 dükkandan başladılar ardından kalan 11 dükkanı tahliye ederler. Bunların normalde dükkan değil, toprak tapuları var, üst yapı bize ait. Bu dükkanları biz yaptık, bunun parasını belediyeye ödedik. Belediye bize sahip çıkmıyor” ifadelerini kullandı.