“Kamyon kasalarında ölmek istemiyoruz” | Güney Gazetesi Mersin

“Kamyon kasalarında ölmek istemiyoruz”

GİŞ-DER Başkanı Abdusselam Kutlu yevmiye belirlemede artık tarım işçilerin söz sahibi olduğunu ve diğer şehirlerin bu konuda kendilerini referans aldığını söyledi. Bununla birlikte Mersin’de tarım araçlarından güzergah belgesi istenmesi sorununun yetkililerce çözülemediğini ve bunun işçileri kamyon kasasında yolculuğa zorladığını söyleyen Kutlu, “Mersin’de tarım işçilerinin yoğun çalışma sezonu başladı. Her yıl kamyon kasalarında onlarca tarım işçisi kazalarda yaşamını yitiriyor. Bu sorun çözülsün artık kamyon kasalarında ölmek istemiyoruz” dedi.

“Kamyon kasalarında ölmek istemiyoruz”


Güvencesiz İşçiler Derneği (GİŞ-DER) Başkanı Abdusselam Kutlu, tarım işçilerinin yevmiyeleri, iş güvenlikleri ve çalışma koşulları için verdikleri mücadeleyle bazı kazanımlar elde ettiklerini ama hala tarım işçilerinin taşıma ve pandemi önlemleri ile ilgili konularda sorunlarının devam ettiğini söyledi.

 

“VERDİĞİMİZ MÜCADELEYLE TARIM İŞÇİLERİ SERMAYEDARLARLA PAZARLIK MASASINA OTURUYOR”

 

GİŞ-DER kurulmadan önce tarım işçilerinin yevmiyeleri konusunda bir standardın olmadığını ve yevmiyeleri sermaye sahiplerinin belirlediğini dile getiren Kutlu, “Eskiden tarım işçilerinin yevmiyeleri ve çalışma saatleri konusunda sıkıntılar yaşanıyordu. İşçinin yevmiyesini sermaye sahipleri belirlerdi, bir düzen ve standart yoktu. Ama arkadaşlarımızla birlikte verdiğimiz mücadele ve çalışmalarla artık işçiler, sermaye sahipleri ile masaya oturup pazarlık yapabiliyor. En son AKİB’le yaptığımız pazarlık ve görüşmelerle tarım işçilerinin yevmiyesini asgari ücretin brütü üzerinden hesaplıyoruz. Bir işçinin şimdiki yevmiyesi 216 lira. Bu rakam gidilen bahçenin uzaklığına göre de değişebiliyor” dedi.

 

“BELİRLEDİĞİMİZ YEVMİYE DİĞER İLLERDEKİ TARIM İŞÇİLERİNE REFERANS OLUYOR”

 

Daha önceleri Türkiye’nin hiçbir yerinde tarım işçilerinin yevmiyesinin belli olmadığını ve değişiklik gösterdiğini söyleyen Kutlu, “Artık Türkiye’nin her yerinde tarım işçisinin yevmiyesi belirlenirken bizim burada belirlediğimiz rakamlar referans alınıyor. Verdiğimiz mücadele Türkiye’nin diğer illerindeki tarım işçisi arkadaşlarımıza da ışık oldu ve bu bizi çok sevindirdi” dedi.

 

“TARIM İŞÇİLERİNİN YOĞUN SEZONU BAŞLADI”

 

Tarım işçileri için yoğun çalışma sezonunun başladığını söyleyen Kutlu, şimdi yaklaşık 45 gün sürecek şeftali toplama sezonunun içinde olduklarını, kısa süre sonrada Mersin’in en önemli tarım ürünü olan narenciye sezonunun başlayacağını söyledi. Verdikleri mücadeleyle Türkiye’de ki diğer tarım işçilerine örnek olacak kazanımlar elde ettiklerini söyleyen Kutlu, bununla birlikte hala devam eden ve çözüme kavuşturulmasını bekledikleri sıkıntıların olduğunu söyledi.

 

TARIM SERVİS ARAÇLARININ GÜZERGAH BELGESİ SORUNU ÇÖZÜLEMEDİ

 

Mersin’de tarım işçilerinin en fazla yaşadığı sıkıntılardan birinin taşıma olduğunu söyleyen Kutlu, “Her yıl kamyon kasalarında onlarca tarım işçisi arkadaşımız yaşanan kazalardan kaynaklı yaşamını yitiriyor ya da yaralanıyor. Bu tür acı olayların yaşanmaması için servis araçları ile taşımayı sağlamaya çalışıyoruz ama Mersin’de güzergah belgesi sorunu yaşıyoruz. Türkiye’nin hiçbir yerinde tarım işçilerinin servislerinden güzergah belgesi istenmiyor, Mersin’de isteniyor. Bu uygulama Burhanettin Kocamaz zamanında getirildi. Tarım işçisi taşıyan servislerde D’ Belgesi, koltuk sigortası, araç sigortası, muayene gibi işlemlerin hepsi eksiksiz vardı. Buna rağmen birçok tarım işçisi servisine yüksek meblağlarda cezalar yazıldı hatta bir arkadaşımız bu yüzden aracını yaktı. Mevcut Büyükşehir Belediyesi yönetimi de konuyu çözme namına elle tutulur bir girişimde bulunmadı. Bizde sorunu çözmek için yakın zamanda Vali Bey’le bir görüşme yapmayı planlıyoruz” dedi.

 

“VİRÜS ENDİŞESİ”

 

Taşıma sorununun yanı sıra covid vaka sayılarının da her geçen gün arttığını ve bununda kendilerinde endişeye neden olduğunu söyleyen Kutlu, “Bu konu hakkında tedbir ve önlemler almaya çalışıyoruz ama yapacaklarımız kısıtlı. Tarım işçilerinin taşınmasında yaşadığımız servis sorunu yüzünden 16 kişilik araçlara 15 kişi biniyoruz. Önlem ve tedbirler konusunda yeterince destek görmüyoruz.  Daha kötüsü bazı işçiler kamyon kasasında iç içe yolculuk etmek zorunda kılıyor. Bu sorunların çözülmesi için yerel yönetimlerin bizlere gerekli desteği vermesi gerekiyor. Yoksa işçilerin çoğu bu şartlarda hem virüs riski taşıyor hem de kaza riski” diye konuştu.