“Artık yeter güvencesizliği durduracağız!” | Güney Gazetesi Mersin

“Artık yeter güvencesizliği durduracağız!”

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası üyeleri Mersin İl Temsilcisi Nebil Birtek, binlerce öğretmenin özel okullarda asgari ücrete güvencesiz bir şekilde çalıştığını, mobbinge, uzun mesailere maruz kaldıklarını belirtti. MEB’in özel okul öğretmenlerini patronların insafına terk ettiğini söyleyen Birtek, içinde bulundukları güvencesiz çalışma şartlarını kaldırmak için 30 Ağustos’ta Ankara’da ‘büyük Öğretmen Buluşması’nda bir araya geleceklerini söyledi.

“Artık yeter güvencesizliği durduracağız!”


ZELİHA ÖZİPEK

 

Asgari ücretin altında maaş aldıklarını ve okullarda fazla mesai baskısı ve mobbinge maruz kaldıklarını söyleyen Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası üyeleri haklarını alabilmek için 30 Ağustos’ta Ankara’da bir araya gelecekler.

Asgari ücrete ya da asgari ücretin altında maaşlara çalıştırıldıklarını söyleyen Nebil Birtek, “Özel okullarda patronların kar hırsı sebebiyle yıllardır düşük olan öğretmen maaşları, yükselen enflasyon karşısında tamamen erimiştir.Binlerce öğretmen yasa dışı şekilde asgari ücretin altında maaşlarla çalıştırılırken yüz binlerce öğretmenin maaşı asgari ücret düzeyinde kalmıştır” dedi.

 

“ÖĞRETMEN MAAŞLARI PATRONLARIN İNSAFINDAN KURTARILMALI”

 

2014'te kaldırılan5880/9 sayılı kanunda geçen ve "Özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin maaşı dengi kamu okullarındaki öğretmenlerin maaşından az olamaz" maddesini geri getirmek için mücadele edeceklerini söyleyen Birtek, “Öğretmen maaşlarını gerekli denetimlerle patronların insafından kurtarılması MEB'in asli görevidir. Belirli süreli sözleşme emek hırsızlığıdır, belirli süreli sözleşmeyi kabul etmiyoruz! Güvencesizliğin önünü açan, kıdem tazminatı hakkımızı elimizden alan sözleşme biçimiyle çalışmayı reddediyoruz. Yarınımızdan kuşku duyarak, her yıl sözleşme telaşı ve gerginliği ile çalışmak istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

10 AYLIK SÖZLEŞME YALANINA DUR DİYECEĞİZ!

 

Özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin 10 aylık sözleşmelerle çalıştırılmasının kanunsuz olduğunu söyleyen Birtek, “Bu uygulama kanuna aykırıdır. 10 aylık sözleşme dönem başında önden imzalatılmış istifalara ya da mobbingle haziran ayında işten ayrılmalara dayanan bir hak gasbı düzenbazlığıdır. Hiçbir öğretmen 10 aylık sözleşmeyle çalıştırılamaz” diyerek uygulamaya tepki gösterdi.

 

UZUN MESAİLER VE ÇALINAN İZİN GÜNLERİ KADERİMİZ DEĞİL!

 

Haftalık 50-60 saat derse girdiklerini, resmi tatil günlerinde çalışmanın normalleştirildiğini söyleyen Birtek, “İnsani olmaktan uzak mesai koşullarında çalışmak öğretmenler için mesleğe yabancılaşmanın ve tükenmenin temelidir. Az sayıda öğretmenle çok öğrenciye eğitim vermeyi hedefleyen kurumlar, denetimsizliği fırsat bilerek öğretmenlere yoğun ders programlarını ve iş yeriyle sınırlı kalmayan çalışma sürelerini dayatmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

“ATIK YETER GÜVENCESİZLİĞİ DURDURACAĞIZ!”

 

Özel okul patronlarının öğretmen emeği ile zenginleştiğini söyleyen Birtek, öğretmenlerin yoksulluğa ve güvencesizliğe mahkum edildiğini söyledi. Birtek, “Bakanlığın yüz binlerce öğretmeni görmezden gelen tavrı bu sömürü düzeninin palazlanmasındaki temel sebeptir. Haklarımız için, yok sayılan emeğimize sahip çıkmak için sendikamızın çağrısıyla 30 Ağustos'ta Ankara'da gerçekleştirilecek olan Öğretmen Buluşmasına tüm öğretmenleri ve dostları bekliyoruz. Bu kölelik koşullarını birlikte değiştireceğiz. Artık yeter, güvencesizliği durduracağız” dedi.