Depreme karşı kentsel dönüşüm çağrısı | Güney Gazetesi Mersin

Depreme karşı kentsel dönüşüm çağrısı

MERYAP Başkanı Ekinci, depreme karşı Akdeniz ve Yenişehir ilçelerinde kentsel dönüşümün gündeme gelmesi gerektiğini söyledi

Depreme karşı kentsel dönüşüm çağrısı


ZELİHA ÖZİPEK

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 23. yıl dönümü nedeniyle bir açıklama yapan Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği Başkanı Nesim Ekinci, Marmara Depreminden sonra eski ve dayanıksız yapıların yerini yeni binaların aldığını, fakat yine de tüm bunların olası bir depreme hazırlanmak için yeterli olmadığını söyledi. Ekinci, Yenişehir ve Akdeniz ilçelerinde 50-60 yıllık ömre sahip depreme dayanıksız evlerin yoğun olduğu mahallelerde deprem odaklı kentsel dönüşümü hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Ekinci, “Son yıllarda inşaat sektörümüz oldukça gelişti, daha güvenli binalar yapılıyor. Ancak, yeni yapılan yapılar arasında da düşük kaliteli malzemeler kullanılarak binalar inşa edenler oluyor bu nedenle lütfen tüketicilerimiz de konut tercih ederken, dış cephe estetiği, büyüklük gibi unsurların yanında binanın yapı ve malzeme kalitesini sorgulasın.  Nasıl araba alırken bir ustaya gösteriyorsanız, canınızı, ailenizi, her şeyinizi emanet ettiğiniz yapınızı bir bilene sormadan, güvenilir olmayan firmalardan almayınız. Yapınızın mimar ve mühendisiyle de temasa geçerek uzman bir kuruluştan tespit isteyiniz” dedi.

MERYAP Başkanı Nesim Ekinci, hayata geçirilen düzenlenmelere rağmen Türkiye’nin de Mersin’in de hala depreme tam anlamıyla hazırlıklı olmadığını belirtti.

MERYAP Başkanı Ekinci, Türkiye’nin, Dünya’da meydana gelen depremlerin yaklaşık yüzde 20 – 25’inin oluştuğu bölgenin en tehlikeli kesiminde yer aldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

 

“ÖNLEMLERİN BAŞINDA GÜVENLİ YAPILAR İNŞA ETMEK GELİYOR”

 

“Geçmiş yıllarda yaşanan depremlerde, kaçak ve denetimsiz yapılardan dolayı çok sayıda can kaybının olması, deprem tehdidi karşısında inşaat sektörünü öncelikli sektör haline getiriyor. Bu nedenle depreme karsı alınabilecek önlemlerin başında güvenli yapılar inşa etmek geliyor. 23 yıl önce yaşanan 7.4 büyüklüğündeki Marmara depremi, Türk inşaat sektöründe profesyonelliği ve yeniden yapılanmayı beraberinde getirdi. İnşaat firmaları kurumsallaşırken, yasalarla denetimler ve yaptırımlar artırıldı. Eski ve dayanıksız yapıların yerini yeni binalar almaya başladı, fakat yine de tüm bunlar olası bir depreme hazırlanmak için yeterli görülmüyor.”

 

“BİNADA ESTETİKTEN ZİYADE MALZEME KALİTESİ SORGULANMALI”

 

Türkiye’de riskli yapı sayısının hala oldukça fazla durumda olduğunu belirten Nesim Ekinci, konut tercihinde daha bilinçli ve dikkatli olmasının önemine değinerek, “Deprem konusunda sorumluluk yapı sahibinden, yapı müteahhidine, yapı denetim kuruluşları ve denetçilerden tüketiciye kadar hepimizindir. Vatandaşlar, konut tercih ederken, dış cephe estetiği, mutfağı, banyosundan, büyüklüğünden ziyade binanın yapı kalitesini ve malzeme kalitesini sorgulamalıdır. Deprem gerçeğinde yaşadığımız ülkemizde bildiğimiz bir riskte hayatımızı, ailemizin canlarını nasıl şansa bırakabiliriz” diye konuştu.

 

 “KENTSEL DÖNÜŞÜM MERSİN’İN DE GÜNDEMİNE GELMELİDİR!”

 

MERYAP Başkanı Nesim Ekinci, öte yandan özellikle Yenişehir ve Akdeniz gibi kentin büyük ilçelerinde 50-60 yıllık hatta daha fazla ömre sahip ekonomik ömrünü tamamlamış, depreme dayanıksız evlerin yoğun olduğu mahallelerde deprem odaklı kentsel dönüşümü hayata geçirilmesi gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

MERYAP Başkanı Nesim Ekinci açıklamasını, “Türkiye’de büyük yıkıma neden olan depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı bir kez daha rahmetle anıyoruz. Türkiye’nin deprem kuşağında bulunduğunu unutmamalı, daha büyük acılar yaşamamak için depreme karşı her zaman hazırlıklı olmalıyız” diye bitirdi.