Dereyi ıslah ederken ağaç kestiler | Güney Gazetesi Mersin

Dereyi ıslah ederken ağaç kestiler

DSİ’nin Müftü Deresinde yaptığı daraltma çalışmasında ağaçlar kesildi, sözde temizlik çalışmasının sonunda ise dere içinde pislikten sıra dağlar oluştu

Dereyi ıslah ederken ağaç kestiler


Devlet Su İşlerinin (DSİ) Müftü Deresinin Silifke Caddesinin kuzeyinde kalan kısımda yaptığı dere daraltma çalışmasında üç ağaç kesilerek dere yatağına atıldı. Yine kurumun Müftü Deresinin ıslah edilen kısmında yaptığı temizlik çalışmasında dere yatağından toplanan toprak, çöp ve otlar dere kenarına atıldı.

İki yıl önce Devlet Su işleri (DSİ) özellikle yaz aylarında sinek ve kötü kokuların yayıldığı Müftü Deresi’ni ıslah etti. Islah çalışması kapsamında İsmet İnönü Bulvarından Silifke Caddesine kadar müftü deresinin kenarlarına duvar ve korkuluklar yapıldı. Derenin Silifke Caddesinin kuzeyinde kalan kısma ise herhangi bir çalışma yapılmadı.

 

“ÜÇ AĞAÇ KESİLİP DEREYE ATILDI”

 

DSİ Müftü Deresinde oluşan kötü koku ve sinek sorununu gidermek için geçen hafta çalışma başlattı ama kaş yapayım derken göz çıkardı. DSİ, Müftü Deresinin Silifke Caddesinin kuzeyinde bulunan kısmında, dere yatağı daraltma çalışması yaparken ağaç katliamı yaşandı.

DSİ, dere yatağını daraltıp su birikintisine engel olmak için iş makineleriyle yaklaşık 300 metre boyunca dere yatağının kenarını toprak ve taşla doldurup yaklaşık bir metre yükseltti. Ama yapılan çalışma kapsamında dere kenarında bulunan 3 yetişkin ağaç kesilip dereye yatağına atıldı. Yakın zamanda kesilip dere yatağına atılan ağaçların yaprakları ise hala yeşil. Çevrede yaşayan esnaf ve vatandaşlar yapılan dolgu çalışmasının ardından ağaçların kesilip dereye atılmış olduğunu söyledi.

 

DERE YATAĞINDA PİSLİKTEN SIRA DAĞLAR 

 

DSİ, Müftü Deresinin İsmet İnönü Bulvarından Silifke Caddesine kadar ıslah edilen kısmında ise biriken ve sinek ile kokuya sebep olan toprak birikintisi, çöp, ot ve sazlıkları iş makineleriyle süpürdü. Ama toplanan toprak, ot ve çöpler dereden tahliye edilmek yerine dere yatağının kenarına yığıldı. Yapılan çalışma ile derenin içinde dere boyunca toprak, çöp ve otlardan oluşan uzun ve kesintisiz bir pislik yığıntısı oluştu.

 

SİNEK VE KOKUYA GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİ EKLENDİ

 

Müftü Deresi yakınında oturan vatandaşlar, DSİ’nin yaptığı çalışmaya tepki gösterdi.   Derede biriken toprak ve çöplerin dere kenarına yığılmasının sinek ve kötü kokuya çare olmayacağını söyleyen vatandaşlar yağacak yağmurla birlikte dere yatağının içinde bırakılan yığının yine dere yatağına karışacağını söylediler. Milyonlarca lira verilip yapılan ıslah çalışmasının sinek ve kokuya çare olmadığını dile getiren vatandaşlar, DSİ’nin yaptığı temizlik çalışmasının da görüntü kirliliğine sebep olduğunu söylediler.