Kamplı festivale akın var | Güney Gazetesi Mersin

Kamplı festivale akın var

Pandemi yasaklarıyla birlikte artan enflasyon, vatandaşların hem tatil, hem de eğlence anlayışlarını değiştirdi. Otelde tatil yapmak yerine çadırlarla kamp alanlarında ucuza tatil yapan çok sayıda vatandaş, konserler için de kamplı festivalleri tercih ediyor. ‘Yeni Türkü’, ‘Ceza’, ‘Haluk Levent’, ‘Melek Mosso’ ve ‘Selda Bağcan’ gibi çok sayıda ünlü sanatçının kamp festivallerinde verdiği konserler kapalı gişe yapmasıyla dikkat çekiyor.

Kamplı festivale akın var


Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisinin pek çok alanda olduğu gibi turizmde de önemli değişimleri ve yeni trendleri gündeme getirdiği belirtilen araştırmada, hijyen ve güvenliğin ön plana çıktığı pandemi sürecinin, tüketicilerin seyahat ve tatil alışkanlıklarında önemli değişimlere neden olduğu vurgulandı.

İnsanların kalabalık yerlerden uzak durma eğiliminin eko turizm, yani doğa turizmine ilgiyi artırdığı belirtilen araştırmada; konaklama açısından küçük ve butik otelleri tercih edenlerin oranı yükselirken, ev turizmi, villa kiralamalar, küçük gruplarla yat turları ve kamp-karavan gibi konaklama ünitelerinin de yoğun ilgi gördüğü açıklandı.

 

“FESTİVAL EYLÜL AYININ SONUNA KADAR DEVAM EDECEK”

 

Pandemi sonrası artan otel fiyatları yüzünden, kamp yerlerinde karavan ve çadırlarıyla tatil yapan vatandaşlar eğlence anlayışlarında da değişikliğe gitti. Türkiye’nin farklı kentlerinde yapılan kamplı festivallere ilgi de her geçen gün artıyor. Kilyos, Kandıra, Park Orman, Eskişehir, Kayseri ve Fethiye gibi yerlerde yapılan kamplı müzik festivalleri kapalı gişe yapıyor. Günlük 50 lira ile 200 lira arasında değişen ücret karşılığı kamp alanına giriş yapanlar hem tatil yapıp hem de birbirinden ünlü sanatçıları dinleme şansını yakalıyor.

 

Bu yılki kamplı festivallerde; Selda Bağcan, Yeni Türkü, Ceza, Haluk Levent, Melek Mosso ve Gökhan Türkmen gibi ünlü isimler konser verdiler. Haziran ayı itibariyle başlayan kamp festivalleri Eylül ayının sonuna kadar devam edecek. Kamp alanlarında hem tatil, hem de festival izleyecek iki kişinin kamp malzeme fiyatları ise bir günlük otel fiyatından daha ucuz. Ortalama bir çadır ve uyku tulum fiyatlarının 2 bin liradan başladığı öğrenildi.

 

 

“YERLİ ÜRÜNLERE ÇOK TALEP VAR”

 

 

30 yıldır yerli kamp malzemeleri üreten Tuncay Şentürk, hem kamp festivalleri hem de kamp tatilleri sonrasında kamp malzemeleri satışlarında büyük bir artış olduğuna dikkat çekti. Şentürk, hükümetin verdiği destek kredileriyle millileştirdikleri birçok ürünü ihraç etmeye başladıklarını ifade ederek,  “Orcamp, kamp malzemeleri olarak üretmeye başladığımız palmiye sobaları başta olmak üzere çok sayıda kamp ürünü Çin’de üretiliyor. Bu ürünleri şirket olarak Türkiye’de üretmeye başlayınca Yunanistan başta olmak üzere Balkan ülkeleri bu ürünleri Çin yerine bizden almaya başladı” dedi.

 

Yerli kamp malzemelerine ilginin bir hayli yüksek olduğunu anlatan Şentürk, “İki yıldır artan taleplerden sonra marketlerde satışlar yapılıyor. Orcamp olarak, Kurtköy Mehmetçik Vakfı'nda yerli ürünlerin satıldığı bir mağaza açtık, KOSGEB destek kredileriyle birçok kamp malzemesini yerlileştirdik. Kamp yapan vatandaşların neredeyse büyük bir bölümü yerli ürünleri tercih ediyorlar. Otel fiyatlarının yüksek olması nedeniyle kamp alanlarında yapılan tatillerde büyük bir artış var” diye konuştu.

 

 

 

“OTEL FİYATINA KAMP FIRSATI”

 

Yüksek, açıklamasını da şöyle sürdürdü; “İnsanlar neredeyse bir gecelik otel fiyatına kamp malzemelerini alabiliyor. Müzik festivallerine ilgi de yüksek. Çok sayıda genç birbirinden ünlü sanatçıları dinleyip hafta sonu kamp yapıyor. Kamp giriş ücreti ise, günlük 50 lira ile 200 lira arasında değişiyor. Kamp alanlarında yapılan harcamaları otellerle karşılaştırdığımızda; bir hayli düşük. Pandemi sonrası artan taleplere yüksek enflasyon artışları eklenince; kamp alanları adeta kapalı gişe olmaya başladı. Önceden yaz aylarında sadece iki veya üç kamp festivali olurdu. Şimdiyse haftada üç veya dört festival yapılıyor.” (Haber Merkezi)