Maddi manevi yıkım! | Güney Gazetesi Mersin

Maddi manevi yıkım!

Erdemli’nin önemli tarım alanlarından biri olan Sorgun yaylasında hem köy yerleşimini hem bahçecilik faaliyetlerini etkileyecek mermer ocağı projesi yöre halkını tedirgin ediyor. Köye hakim bir noktada bulunan ve yöre halkının kutsal saydığı Ziyarat Kayası mermer ocağı açma girişimlerine başlayan şirketin ÇED gerekli değildir raporu alarak faaliyete başladığı öğrenildi. Şikayetler üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü şirketin dosyasını yeniden incelemeye aldı.

Maddi manevi yıkım!


ABİDİN YAĞMUR

 

Erdemli’ye bağlı Sorgun yaylası ve civarında yaşayan vatandaşların kutsal saydıkları Ziyarat Tepesi, Sorgun’a hâkim bir noktada bulunan, yaklaşık 1300 metre uzunluğunda yekpare bir kaya görünümünde. Yöre halkının çeşitli vesilelerle ziyaret edip dualar ettiği, bir yatıra ev sahipliği yaptığını düşündüğü Ziyarat Kayası son birkaç aydır madencilik, mermercilik faaliyetleriyle gündemde. Yöre halkı, hem kutsal saydıkları bir mekânın mermer ocağı için tahrip edilmesinden hem de ocağın bahçelerine ve evlerine vereceği zarardan dolayı endişeli.

 

İŞ MAKİNALARI GELİNCE VATANDAŞ HABERDAR OLDU

 

Konuştuğumuz yurttaşlardan edindiğimiz bilgilere göre, özel bir şirketin Ziyarat Kayasında mermer ocağı yapmak istemesinden yöre halkı ancak iş makineleri gelip kayayı parçalayınca haberdar olmuş.

Öncesinde vatandaşlara hiçbir bilgi verilmemiş. Çalışmalar başlayınca vatandaşlar valiliğe, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne başvurmuş. Bu başvurulara verilen yanıtta, şirketin, mermer ocağı işletmesi için ÇED gerekli değildir görüşü aldığı bildirilmiş.

Ancak yöre köylüsü işin peşini bırakmamış ve dilekçelerle, sözlü başvurularla milletvekillerine, valiliğe ve Çevre Müdürlüğüne başvurmaya devam etmiş.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü de bu başvurular üzerine 19 Temmuz 2022’de ilgili bir kurumlara yazı göndererek mermer ocağı projesiyle ilgili dosyanın yeniden incelenmesini istemiş.

Müdürlüğün ilgili yazısında, “Mermer ocağı projesine karşı gerek Sorgun halkının gerekse muhtarlığın yoğun şikayetleri bulunmaktadır. Şikayet konuları içerisinde meyve sebze bahçelerinin gelişiminin olumsuz etkileneceği, mermer ocağı projesinin gerçekleşeceği alanın yöre halkı tarafından manevi ve dini açıdan ziyaret ve yatır olarak kutsal kabul edildiği belirtilerek söz konusu ocağın çalıştırılmaması yönünde talepte bulunulmuştur.”

 

ŞİRKET ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR

 

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yazısına karşın şirket mermer ocağı çalışmalarına devam ediyor. Yöre sakinleri, her gün kırma makinesi sesi duyduklarını, şantiyede çalışmanın daha da hızlandığını ifade etti.

Eski Erdemli Belediye Başkanı Musa Demir de şirketin Ziyarat Kayasında çalışmalara devam etmesini şöyle değerlendirdi:

 

MÜTEAHHİT BAKANDAN DAHA MI GÜÇLÜ”

 

“Çevre ve şehircilik İl Müdürlüğümüz bazı kurumlara yazı yazarak konunun tekrar incelenmesini talep etmiştir. Mersin milletvekilimiz de konunun takipçisi olduğunu Ziyarat Kayasının kesiminin durdurulması ile ilgili çalıştığını, Sorgun halkına selamlarını iletmemi benden istemiştir. Müteahhit makina sayısını arttırmış işi dahada hızlandırmıştır. Bu müteahhit Sayın Bakandan ve milletvekilinden daha mı güçlüdür. Para kazanma hırsıyla bir köyün yok olmasına karşı kılı kıpırdamayanları ne Allah affeder ne bu millet affeder. Gözünüzü para ve toprak doyursun.”

 

 

 

“Bu işler yağmaya dönüştü”

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi Abdurrahman Yıldız, Sorgun köyüne giderek mermer ocağı alanında incelemelerde bulundu ve köylülerle sohbet ederek bilgi aldı.

Yıldız, “Sorgun yaylası Torosların inci köşelerinden birisi. Ülkemizde maalesef madencilik faaliyetleri bir yağmaya dönüşmüş durumda. Bu yağma Sorgun yaylasına da uzanmış. Madencilik mutlaka yürütülecek ama bu faaliyetlerin insanların yaşam alanlarına, tarım alanlarına, su kaynaklarına, meralarına zarar vermeden yapılmalı. Bu tür yerlerde madencilik faaliyetlerinin kontrol altında tutulması gerekir.  İnsanlar kendi üretim alanları içinde bir mermer ocağının kurulmaması gerektiğini söylüyorlar.  Bu bölgede yer üstündeki zenginliklerin değeri yeraltındaki zenginliklerin değerinden fazla. Buralarda mermer çıkarmak yerine bu bölgenin tarımını, turizmini değerlendirsek daha faydalı olur. Ama yeraltındaki ufak tefek değerler için yerüstündeki değerleri harcıyoruz. 4 kuruşluk mermer çıkaracağız diye milyonluk servetleri yok etmemek lazım. Buradaki emekleri görmeden, buraların tarihini bilmeden birileri geliyor Ankara’dan aldığı ruhsatlarla benim evimin tepesinde mermer ocağı açıyor” dedi.

 

“Buradan bir kamyon mermer çıkmaz”

 

Sorgun köyü sakinlerinden Nebi Bulut, Ziyarat Kayasından mermer çıkmasının mümkün olmadığını ileri sürdü. Yatır ve ziyaret olarak kutsal saydıkları kayalığın Müze Müdürlüğünce mutlaka incelenip kayıt altına alınmasını isteyen Bulut, “Bu çalışılan yerde bir kamyon mermer çıkma şansı yok. Bu sadece doğayı yok etmektir. İnsan gitti mi bir iki kişi doğar. Doğa giderse ne doğar? Daha önce de mermer ocağı açtılar, bir şey çıkmadı. Şimdi de burayı açıyorlar. Bağ bahçemiz kalmadı. 200 senelik katran ağaçları kuruyor. Bazı sebze bahçelerinden hiç sebze alınamadı. Beklentimiz bu ocağımız kapatılması. Her gün toprak için, bayrak için şehit veriliyor mu? Biz de bu köyümüz için canımızı veririz” ifadelerini kullandı.