“ÇIKIN BURAYI YIKIYORUM DEMEK OLMAZ” | Güney Gazetesi Mersin

“ÇIKIN BURAYI YIKIYORUM DEMEK OLMAZ”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, bitpazarı adıyla bilinen Tarihi Zafer Çarşısını boşaltacaklarını ve öğretmenevinin yanına taşıyacaklarını söyledi. Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, çarşının yerinde yenilenmesine de taşınmasına da karşı olmadıklarını söyledi. Hayata geçirilecek söz konusu proje aşamasında esnafın işini sürdürebileceği alternatif bir alan yaratılması gerektiğini söyleyen Dinçer, “Ortak akılla her şey çözülür ve bizde destek oluruz. Ama esnafa ‘Çıkın burayı yıkıyorum’ demek yanlış olur, bunu kabul etmeyiz” diye konuştu.

“ÇIKIN BURAYI YIKIYORUM DEMEK OLMAZ”


MAHMUT SÖNMEZ

 

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (ESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, Başkan Vahap Seçer’in Tarihi Zafer Çarşısının taşınması ile ilgili konuştu. Tarihi Zafer Çarşısının taşınması hakkında hayata geçirilecek proje ne olursa olsun esnafa zarar vermeden gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi. Dinçer, ortak akılla yürütülecek projede ilgili kurumlara esnaflar olarak ellerinden gelen desteği vereceklerini de söyledi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer belediye Meclisinin Ağustos ayı toplantısında halk arasında bitpazarı olarak da bilinen Zafer Çarşısını “her hal ve şartta boşaltacaklarını” söyledi. Seçer, Silifke Caddesinde, Öğretmenevi yanındaki araziye yeni bir çarşı inşa etmek için arazinin sahibi Milli Emlak’tan yanıt beklediklerini kaydetti.Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinin Ağustos ayı toplantısında konuşan Seçer, Kırmızı Lacivert İş Hanının depreme dayanıksız olduğunu ve yıkmak zorunda olduklarını ve Zafer Çarşısı’nı her halükarda boşaltacaklarını söyledi. Zafer Çarşısı’nı Öğretmen evinin yanına taşımayı düşündüklerini söyleyen Başkan Seçer, adliyenin yanında belediyeye ait bir arsayı adliyeye verip, öğretmen evinin yanında olan Milli Emlak’a ait araziyi alacaklarını ve Zafer Çarşısını oraya taşıyacaklarını söyledi.

 

“ESNAFA YER YAPMADAN ÇARŞININ BOŞALTILMASI DOĞRU DEĞİL”

Zafer Çarşısının öğretmen evinin yanına taşınmasını değerlendiren Mersin ESOB: Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (Mersin ESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, Zafer Çarşısında birçok esnafın bulunduğunu ve çarşının Mersin için simge haline geldiğinin altını çizdi. Zafer Çarşısının taşınması ile ilgili tartışmaların uzun süredir devam ettiğini söyleyen Dinçer, “Bu konu hakkında başından beri fikrimiz belli ve değişmedi. Bir esnafa yer yapmadan işyerinin yıkılması doğru değil. Önceki dönem belediye başkanına da mevcut belediye başkanına da bunu söyledik” dedi.

 

“PANDEMİ VE EKONOMİK KRİZLE BOĞUŞAN ESNAFA BÜYÜK BİR DARBE OLUR”

 

Zafer Çarşısı ve Kırmızı Lacivert İşhanı ile ilgili yapılacak bir projede kurumlarla ortak çalışmaya hazır olduklarını ve bu teklifi sunduklarını dile getiren Dinçer, “Öncelikle çarşının yenilenmeye ihtiyacı var bu konuda hem fikiriz. Eğer bu konu ile ilgili bir proje gerçekleştirilecekse ya orada düzenleme yapılacak yerlerin köşesine dükkanlar yapalım esnafı oraya alalım. Ya da çarşı başka bir mekana taşınacaksa, dükkanlar yapılsın ve esnaf oraya taşındıktan sonra mevcut yer boşaltılsın, başka şekilde olamaz. Nitekim bu insanlar yıllardır burada esnaflık yapıyor ve bir düzenleri var. Aksi takdirde iki yıldır pandemi ve ekonomik krizle boğuşan esnafa büyük bir darbe olur dükkanları boşaltmalarını istemek” ifadelerini kullandı.

 

“ORTAK AKILLA ÇÖZÜLMEYECEK SORUN YOK”

Konu ile ilgili Başkan Seçer’le daha önce konuştuklarını söyleyen Dinçer, “Daha önce başkana konu hakkında fikrimizi ilettik. Esnaf mağdur olmadan çarşının yenilenme veya taşınmasında sorun görmüyoruz, hatta üzerimize düşen neyse gerekli desteği de veririz. Ama durum ‘Çıkın burayı yıkıyorum’ gibi olursa bu yanlış olur. Konu hakkında bir şeye karar verilirse ve bütün katmanlarda bir karar etrafında birleşirse, ortak akılla çözülmeyecek sorun yok” diye konuştu.

 

 

 

ESNAF BİRÇOK SORUNLA MÜCADELE HALİNDE

 

Yaz mevsiminin Mersin esnafı için bereketli geçmediğini söyleyen Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, ayrıca esnafın yüksek vergi, fatura, AVM’ler ve zamlarla boğuştuğunu söyledi. Dinçer, mevcut şartlar devam eder ve esnafa gerekli destek verilmezse kış mevsiminin kendileri adına daha kötü geçeceğini söyledi.

 

‘YAZIN MERSİN ESNAFININ İŞLERİ DÜŞÜK’

 

Mersin esnafının işlerinin ekonomik kriz ve yaz ayından kaynaklı durgun geçtiğini söyleyen Dinçer, “Mersin’de yazın insan sayısı azalıyor. Çoğu insan ya yaylalara ya da tatil bölgelerine gidiyor. Maalesef şehre gelen turist sayısı da çok düşük olunca işler stabil oluyor. Ayrıca ekonomik krizden kaynaklı vatandaşların alım gücü düşük, esnafta iş yapamıyor” dedi. Esnaftan dar gelirli vatandaşların alışveriş yaptığını söyleyen Dinçer, düşen alım gücü ile birlikte insanların zaruri giderlerini dahi karşılamakta zorlandığını söyledi. Emekli, işçi ve memurun ay sonunu getirmekte zorlandığını dile getiren Dinçer, “Halkın alım gücü düşünce maalesef esnaflarımızın da işleri düşüyor. Hem insanlar hem de esnaflar zor bir süreçten geçiyor” ifadelerini kullandı.

 

“ESNAF DARBOĞAZDA”

 

Esnafın sadece ekonomik krizle değil, AVM, e-ticaret ve zincir marketlerle mücadele ettiğini söyleyen Dinçer, ayrıca esnafın vergi, Bağ-Kur primi ve faturalarla da mücadele etmek zorunda kaldığını söyledi. Birçok esnafın yüksek Bağ-Kur primini, vergilerini, faturalarını ve kirasını ödeyemeyecek duruma geldiğini söyleyen Dinçer, devletin esnafın üstündeki vergi yükünü düşürmesi gerektiğini ve faturalarda esnafa indirimli bir tarife sunması gerektiğini dile getirdi. Bu yönde de hükümetle görüşmeler sürdürdüklerini söyleyen Dinçer, esnafa bu darboğazda sahip çıkılmazsa birçok işyerinin kepenk kapatacağını söyledi.

 

“KIŞTA KOLAY GEÇMEYECEK”

 

Kış aylarının da esnaf için zor geçeceğini söyleyen Dinçer, birçok esnafın kış için ürün alacak durumunun olmadığını, ürün alanların ise aldıkları ürünü eritip eritemeyeceğinin belli olmadığını söyledi. Dinçer, “Kış sezonu geliyor. Esnafın ürün alacak durumu yok, alan da eritebilecek mi bilmiyoruz. Çünkü diğer taraftan halkında alım gücü çok düştü. Yine de biz bütün zorluklara karşı mücadele edip, esnafımızı bu zor günlerden en az zararla kurtarmayı ümit ediyoruz” diye konuştu.