Aritmetik gol! | Güney Gazetesi Mersin

Aritmetik gol!

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinin ağustos ayı oturumu, AKP’li Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak ile HDP’li meclis üyesi Ali Tanrıverdi arasında “meclis aritmetiği” tartışmasına sahne oldu. Gözaltına alındıkları gün olağanüstü meclis toplantısı yapılmasını eleştiren Tanrıverdi, Akdeniz Belediye Meclisinde 10 HDP’li, 7 CHP’li, 1 EMEP’li ve 3 bağımsız üye olduğunu söyledi. AKP’li Gültak, “Yanlış biliyorsunuz. 7 CHP’li yok. 8 CHP’li var. Muz orta yaptınız ben de golü attım” dedi ama gerçek çok farklı. Akdeniz’de CHP’nin 7 meclis üyesi var.

Aritmetik gol!


ABİDİN YAĞMUR

 

Akdeniz Belediye Meclisi geçtiğimiz ay olağanüstü toplantı yapmış, aynı gün 5 HDP’li mecli üyesi gözaltına alındığı için meclis çoğunluğu Cumhur İttifakına geçmişti. CHP ve HDP grupları durumu protesto etmek için oturuma katılmamış, AKP’li başkan, aylardır beklediği kararları, sadece Cumhur İttifakı üyelerinin katılımıyla geçirmişti.

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, gelen eleştirilere Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinin oturumunda yanıt verdi.

Gültak, “Olağanüstü toplantının olduğu gün CHP, HDP ve EMEP grupları meclisi boykot etmeseydi meclis 16’ya 15 olurdu ve isterseniz kararları çıkarttırmazdınız” dedi.

Gözaltına alınıp bırakılan ardından covid tedavisi gören HDP’li meclis üyesi Ali Tanrıverdi, Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında konuyu yeniden gündeme getirdi ve AKP’li Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’ın, meclis aritmetiği konusunda kamuoyuna yanlış bilgi verdiğini ifade etti.

 

TANRIVERDİ: AKP’Lİ BAŞKAN MECLİS ÜYESİ SAYISINDA KAMUOYUNU YANILTIYOR

 

Tanrıverdi, Akdeniz Belediye Meclisinde 10 HDP’li, 7 CHP’li, 1 EMEP’li ve 3 bağımsız üye olduğunu, 5 üyenin gözaltına alınmasıyla çoğunluğun AKP grubuna geçtiğini ancak Gültak’ın bu konuda kamuoyuna yanlış bilgi verdiğini ileri sürdü.

Tanrıverdi, AKP’li başkanın, sürekli olarak “engelleniyorum” diyerek algı yaratmaya çalıştığını da belirterek “Akdeniz Belediye Meclisinde bu dönem alınan kararların yüzde 95’i oybirliği ile alınmıştır. Biz her alanda belediye başkanının önünü açtık. Kendisine açık çek verdik.  Ancak onun her şeyi ben yaparım anlayışı içinde olduğu için sıkıntılar oluşuyor” dedi.

 

 

GÜLTAK GOL ATAYIM DERKEN MECLİS ÜYESİ SAYISINI YANLIŞ VERDİ

 

Ali Tanrıverdi’nin konuşması üzerine söz alan AKP’li Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak da, “CHP’nin Akdeniz’de 7 meclis üyesi yok. CHP’nin 9 meclis üyesi var. Bürokratlarınız size yanlış bilgi vermiş. Ben sayayım isterseniz. Ali Tanrıverdi muz orta yaptı ben de golü attım” dedi.

Ancak Akdeniz Belediye Meclisinde meclis üyelerinin partilere göre dağılımı Belediye Başkanı Gültak’ın iddia ettiği gibi değil.

 

DÖVENCİ’NİN BAĞIMSIZ OLDUĞUNU UNUTUP İDDİAYA GİRDİ!

 

Mecliste Cumhur İttifakına üye 17 meclis üyesi var. Mecliste 10 HDP’li, 7 CHP’li, 1 EMEP’li ve 3 bağımsız üye var.

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’ın kamuoyu önünde yanlış bilgi vermesine neden olan ise bağımsız üyelerden birinin belediyenin resmi web sitesinde hala CHP üyesi görünmesi.

CHP’den seçilen Serhat Servet Dövenci geçtiğimiz yıl ihraç edilmişti. Yani Dövenci herhangi bir partiye üye değil. Bu nedenle CHP’nin üye sayısı 7. Dövenci bağımsız kaldığı için de meclisteki bağımsız üye sayısı 3.

 

 

 

“Ben de Bay Vahap derim”

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında tansiyon zaman zaman yükseldi. HDP’li Ali Tanrıverdi’nin konuşması sırasında bazı MHP’li ve AKP’li üyeler salonu terk etti. Akdeniz Belediye Başkanı Gültak’ın meclis üyelerinin partilere göre dağılımını saymaya çalışması sırasında CHP’li Hasan Özalp Önal, “Devlet Bahçeli saysın” diye sataşınca MHP’liler tepki gösterdi.

MHP’li Mehmet Topkara’ya sakin olmasını telkin eder Başkan Seçer, “Sayın Topkara” diye seslenince Topkara “Sayın demeyin” diye bağırdı. Seçer de “Ne diyeyim? Topkara diyeyim. Mehmet Topkara diyeyim” dedi. Topkara da bunun üzerine “Ben size Bay Vahap derim” deyince bu kez Başkan Seçer sinirlendi. Seçer, tartışmalar üzerine oturuma ara verdi. Oturum yeniden başladığında meclis üyesi Önal özür diledi.