Pazarlar cep yakıyor | Güney Gazetesi Mersin

Pazarlar cep yakıyor

2019’da fiyatı yükselen patates ve soğan için hükümet tanzim satış noktaları kurmuş ve 2 liradan patates, soğan satmıştı. Şimdiler bu ürünlerin pazarda kilosu 7,5 lira, marketlerde ise 12 lira.

Pazarlar cep yakıyor


MAHMUT SÖNMEZ

 

Sofraların vazgeçilmezi olan patates ve soğanın fiyatı sıcak havalara rağmen çok yüksek. Pazarda kilosu 7.5 liraya satılan patates ve soğan market ve manavlarda 10 ila 12 lira arasında satılıyor.

Vatandaşlar tarafından en fazla tüketilen soğan ve patates cep yakıyor. Mersin pazarlarında kilosu 7,5 liraya satılan soğan ve patatesin fiyatı marketlerde ise 10 ila 12 lira arasında satılıyor.

 Esnaf fiyatın arışında düşük rekolte, ilaç, gübre ve nakliye fiyatının katlanarak artmasının büyük etkisi olduğunu söylüyor. Yüksek fiyatlardan hem vatandaş hem de pazarcı esnafı şikayetçi.

 

“PATATESTE REKOLTE DÜŞÜK”

 

Pazarcı esnafı Mehmet Karasu, pazarda patates soğan satıyor, ayrıca ailece sebze toptancılığı yapıyor. Tezgahında sattığı ürünü tarladan direk aldığını söyleyen Karasu, patates ve soğanın mevsime göre çok pahalı olduğunu söyledi.

Patateste bu sene rekoltenin düşük olduğunu söyleyen Karasu, “Bu sene yaz önceki yıllara göre biraz daha geç geldi, patates geç olgunlaştı. Yer yer patates üretiminin olduğu şehirlerde don olayı yaşandı. Bu etkenler yüzünden patateste rekolte düşük.. Önceki yıl pazarda bu mevsimde 1,5 veya 2 liraya satıyorduk şimdi 7.5 liraya satıyoruz. Hatta pazarda patatesi 10 liraya satan esnafta var” diye konuştu.

 

“SOĞAN FİYATINDA İHRACAT VE İŞÇİLİK GİDERİ ETKİLİ”

 

Soğanı da piyasada bulmanın zor olduğunu önceki yıllara nazaran soğanda da rekoltenin çok yüksek olmadığını söyleyen Karasu, ayrıca soğanın ihracata gönderilmesinin fiyatın yüksek olmasında etkisi olduğunu söyledi. Ayrıca soğanın işçilik giderinin yüksek olduğunu söyleyen Karasu, “Soğanın çuvala girip satışa hazır hale gelmesi için üç işlemden geçmesi gerekiyor. Bu işlemlerin hepsi el emeğiyle oluyor. O da fiyatın yüksek olmasında büyük bir etken nitekim yevmiyelerde her şey gibi zamlandı” dedi.

 

 

“İlaç, gübre ve nakliye fiyatları uçtu”

 

Sebze ve meyve fiyatlarının yüksek olmasında gübre, ilaç ve nakliye fiyatının da büyük bir etkisi olduğunu söyleyen Mehmet Karasu, “İlaç ve gübre fiyatları katlandı. Mazotun fiyatı geçen yıl 7 liraydı şimdi 24 lira. Nakliye fiyatı geçen seneye göre 5 katı arttı. Bunların hepsi ürünlerin pahalı olmasında çok büyük etken” ifadelerini kullandı.

 

Pazarda İşler Kesat

 

Zamlarla birlikte işlerinin de çok düştüğünü söyleyen Karasu, “Geçen sene Pazar tezgahında ortalama 20 çuval patates soğan satıyorduk, şimdi 7 çuval satabiliyoruz. Fiyatlar artıyor ama vatandaşın alım gücü düşüyor maalesef, bizlerde iş yapamaz hale geliyoruz” dedi.

 

 

“Vatandaşın verdiği para artıyor aldığı ürün azalıyor”

 

Artan sebze ve meyve fiyatları en çokta alım gücü düşen vatandaşı etkiliyor. Pazarda alışverişe çıkan vatandaşlar, her geçen gün pazar alışverişinde ceplerinden çıkan paranın büyüdüğünü ama aldıkları ürünlerin azalmasından şikayetçi. Haftalık pazar alışverişine 200 lira ayırdığını söyleyen Mert Akça, sıcak havalara rağmen ürün fiyatlarının çok yüksek olduğunu söyledi. Vatandaşın en fazla tükettiği sebzeler olan patates ve soğanın kilosunun pazarda dahi 7.5 lira olduğunu söyleyen Akça, “Pazar alışverişine 200 lira harcadım ama birçok ürünü almaya da param yetmedi. Artık aldığımız ürünün miktarını ve çeşidini azaltıyoruz. Sebzeyi öncelikle almaya çalışıyoruz, eğer para yeterse meyve alabiliyoruz. Geçen yıl 1000 lirayla pazara çıkıyordum, daha fazla ürün alıyordum. Şimdi 200 lira verdim daha az ürün alabildim maalesef” sözlerini kullandı.