Büyük umutlarla uğurladı | Güney Gazetesi Mersin

Büyük umutlarla uğurladı

Abdülhamid Han sondaj gemisi, Taşucu Limanı’ndan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle Akdeniz’e uğurlandı. Törende konuşan Türkiye’nin su altında enerji üssü kurduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı, “Abdülhamid Han gemimizi ya Allah bismillah diyerek Gazipaşa’nın 55 kilometre açığındaki Yörükler-1 kuyusuna uğurlayacağız. Yörükler-1 kuyusu, Doğu Akdeniz’deki geniş iş planımızın ilk adımıdır” ifadelerini kullandı.

Büyük umutlarla uğurladı


Taşucu’nda bulunan Abdülhamid Han sondaj gemisine helikopterle iniş yapan Erdoğan, gemide yaklaşık 1 saat boyunca yetkililerden brifing aldıktan sonra uğurlama töreninin yapılacağı alana geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulisi Akar, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’de törene katıldı.

 

"4 SONDAJ GEMİMİZ, 2 SİSMİK ARAŞTIRMA GEMİMİZLE ARTIK BİZ DE BU ALANDA VARIZ"

Bugünlere bir anda gelinmediğini kaydeden Erdoğan, "Uzunca bir süre kimi zaman sinsi oyunlarla, kimi zaman iyi niyetli ama cesaretsiz tercihlerle, kimi zaman açıkça ihanetlerle oyalandık. Vakit ve kaynak kaybettik. Ülkemizin 2023 hedeflerini belirlerken öncelikle çözmemiz gereken sorunların başında enerjide dışa bağımlılığımızın geldiğini gördük. Yıllarca açılıp üzeri betonla kapatılan kuyuların sebep olduğu yılgınlığı ortadan kaldırmak için kendi insan gücümüzle, kendi veri altyapımızla ve kendi teknolojik araçlarımızla bu süreci yürütme kararı aldık. Şimdi varız. 4 tane sondaj gemimiz, 2 sismik araştırma gemimizle artık biz de bu alanda varız" ifadelerini kullandı.

  

  " SU ALTINDA BİR ENERJİ ÜSSÜ KURUYORUZ"

 

"Denizlerde dünyada eşine az rastlanır bir sondaj filosuna sahibiz" diyerek konuşmasını sürdüren Erdoğan, "Gerekli hazırlıkları yaptıktan sonra Akdeniz ve Karadeniz’de sondaj çalışmalarına başladık. Fatih sondaj gemimizi ’her arayan bulamaz ama unutmayın bulanlar arayanlardır. Bu şekilde göreve uğurladık ve bir süre sonra da müjdeli haberi aldık. Karadeniz’de keşfettiğimiz 540 milyar metreküplük doğal gaz rezervi ülkemize ve milletimize maddi karşılığının çok ötesinde bir moral vermiş, bir dönüm noktası olmuştur. Karaya ulaştığında bu gazı kullanılabilir hale getirip, sistemimize aktaracak doğal gaz işleme tesisimizin temelini geçtiğimiz yıl attık" ifadelerini kullandı.

  

 

"ABDÜLHAMİD HAN GEMİMİZİ, GAZİPAŞA’NIN 55 KİLOMETRE AÇIĞINDAKİ YÖRÜKLER-1 KUYUSUNA UĞURLAYACAĞIZ"

 

Abdülhamid Han gemisinin en son teknoloji ile edilmiş 7. nesil diye ifade edilen bir sondaj gemisi olduğunu ifade eden Erdoğan, şu bilgileri verdi; "Diğer üç sondaj gemimizden daha üstün özelliklere sahip bu gemiyi ilk defa Türkiye olarak biz kullanacağız. Taşucu limanımızda gemimizin sondaj öncesi tüm hazırlıkları bitirildi. Bugün Abdülhamid Han gemimizi ’Mavi Vatana’, yeni sondaj rotamız Akdeniz’e yolcu ediyoruz. Ülkemizde ilk petrol bulunan yer bundan 135 yıl önce yine Akdeniz’deki  İskenderun’dur. Bu defa da Abdülhamid Han gemimizi ya Allah bismillah diyerek Gazipaşa’nın 55 kilometre açığındaki Yörükler-1 kuyusuna uğurlayacağız. Yörükler-1 kuyusu, Doğu Akdeniz’deki geniş iş planımızın ilk adımıdır. Milletimizin duası, Abdülhamid Han sondaj gemimizde gece gündüz ter dökerek arama yapacak arkadaşlarımızla birlikte olacaktır. İnşallah sizlerden de hayırlı bir haberi en kısa sürede bekliyoruz. Gemimiz buradaki sondaj çalışmalarını bitirince durmayacak. Diğer kuyulara geçecek. Bu şekilde bulana kadar aramaya devam edeceğiz."

  

"FİLONUN EN GÜÇLÜSÜ"

 

Güney Kore’deki Okpo Limanı’ndan yola çıktıktan sonra 19 Mayıs’ta Mersin’in Taşucu Limanı’na ulaşan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından adı ’Abdülhamid Han’ olarak açıklanan gemideki çalışmalar tamamlandı. 2,5 aydır Mersin’in Taşucu Limanı’nda kalan Abdülhamid Han sondaj gemisinin bakım, geliştirme ve güncelleme çalışmalarının bitmesiyle teknik donanımı ve fiziki özellikleriyle ’Mavi Vatan’daki filonun ’en güçlüsü’ olarak bugün Akdeniz’e açıldı. (İHA)