Aysel Tuğluk serbest bırakılmalı | Güney Gazetesi Mersin

Aysel Tuğluk serbest bırakılmalı

ÖHD Mersin Şubesi Kadın Komisyonu üyeleri, Kobane Davası’nda mahkeme heyetinin demans teşhisi konulan Aysel Tuğluk’tan savuma yapmasını “Psikolojik şiddet” olarak değerlendirdi. Yargının aynı hastalığa yakalanan Çevik Bir’i tahliye ettiğini söyleyen ÖHD’liler yargılamada çifte standart olduğunu ve Aysel Tuğluk’un derhal serbest bırakılması gerektiğini söylediler.

Aysel Tuğluk serbest bırakılmalı


MAHMUT SÖNMEZ

 

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Mersin Şubesi Kadın Komisyonu, Kandıra F Tipi Cezaevi’nde tutulan ve demans teşhisi konulan siyasetçi Aysel Tuğluk için basın toplantısı düzenledi. Şube binasında düzenlenen toplantıya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin İl Eşbaşkanı Bedriye Kuş, Mimoza Kadın Derneği, Günebakan Kadın Derneği’ni de destek verdi.  “Aysel Tuğluk’a özgürlük” pankartının asıldığı toplantıda açıklamayı ÖHD Mersin Şubesi Kadın Komisyonu’ndan Figen Alp okudu.

 

“SAVUNMAYA ZORLANDI”

 

Avukatlarının Kobane Davası’ndan tahliye edilmesi ve hükümlü bulunduğu dosyadan infazının ertelenmesi için Tuğluk için birçok girişimlerde bulunduğunu kaydeden ÖHD Kadın Komisyonu Sekreteri Figen Alp, mahkeme heyetinin ısrarla Tuğluk hakkında tahliye kararı vermediği gibi duruşmada kendisini savunabilecek durumda olmadığı halde savunma yaptırılmasını istediğini belirtti. Tuğluk’un soruları dahi anlamadığını ifade eden Alp, “Avukatını dahi tanıyamayan Aysel Tuğluk’a zorla savunma yaptırılmaya çalışılarak psikolojik şiddet uygulamıştır. Heyetin Tuğluk’a uygulamış olduğu psikolojik şiddet sonrası, Tuğluk’un ‘Sorgusunun yapılmış olması ve bu aşamada adli kontrol hükümlerinin yeterli olacağı’ gerekçesi ile tahliye kararı vermiş fakat ne ilginçtir ki yargı Aysel Tuğluk’un ağır seyreden hastalığını tahliye için gerekçe yapmamıştır” diye konuştu.

 

 

‘ÇİFTE STANDART’

 

28 Şubat Davası’nda müebbet hapis cezası verilen ve bir yıldır cezaevinde olan Çevik Bir’in Adli Tıp Kurumu tarafından “cezaevi koşullarında kalmasının uygun olmayacağı” raporu ile tahliye edildiğini hatırlatan Alp, aynı durumda olan Tuğluk’un tahliye edilmiyor olmasını Adli Tıp Kurumu ve yargıdaki çifte standardın göstergesi olduğunu söyledi.

 

“DERHAL SERBEST BIRAKILMALI”

 

Ayrım gözetmeksizin herkesin kanun önünde eşit olduğunu vurgulayan Alp “Bizler de anayasa ile güvence altına alınmış olan kanun önünde eşitlik ilkesinin uygulanması gerektiğini yineliyoruz. Hapishanede yaşamını devam ettiremeyecek dediğimizde bu herkes için geçerli olmalı ve Çevik Bir’ de olduğu gibi Aysel Tuğluk için de infaz erteleme kararı verilerek derhal serbest bırakılmalıdır” çağrısında bulundu.