“Müzakere bitti, şimdi mücadele zamanı” | Güney Gazetesi Mersin

“Müzakere bitti, şimdi mücadele zamanı”

Mersin Eczacılar Odası, ilaç fiyat kararnamesinin güncellenmesi talebiyle iş bırakma kararı aldı. Mersin Eczacılar Odası Başkanı Özgün Sağır, “Temmuz ayında yapılan ilaç fiyat kararnamesi yetersiz olduğu için Türkiye genelinde iş bırakma eylemi yapacağız. Müzakereler bitti, şimdi mücadele zamanı” dedi.

“Müzakere bitti, şimdi mücadele zamanı”


MAYSA DERYAYEVA

 

2009 yılından beri yürürlükte olan ilaç fiyat kararnamesi Temmuz ayında güncellendi ancak güncellenen ilaç fiyat kararnamesinde eczacıların karı sabit kaldı.

2009 yılında 100 lira olan eczacı kar baremi bu yıl 100- 200 lira olarak belirlendi.  Mersin Eczacılar Odası Başkanı Özgün Sağır ise yeniden bugünün gerçek enflasyonu baz alınarak, ilaç fiyat kararnamesinin güncellenmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye genelinde eczacılar iş bırakma eylemine hazırlanıyor. İlaç fiyat kararnamesinin güncellenmesi amacıyla yapılacak olan iş bırakma eylemi hakkında Mersin Eczacılar Odası Başkanı Özgün Sağır gazetemize açıklamalarda bulundu.

 

“ECZANAELERİNİ KAPANMA RİSKİ YÜKSEK”

 

Eczacılar olarak sıkıntılı bir sürecin içinde olduklarını ifade eden Sağır, “İş bırakma eylemimiz Türkiye genelinde planlı olarak devam edecek bir süreç olacak. Başlangıçta farkındalık amacı oluşturmak için birkaç etkinlik arkasında miting yapacağız. Eğer mitingden sonuç alamazsak, eczane kapatmaya kadar gidecek bir sürecin içindeyiz. Burada yetkililerin bizi onayladı çünkü haklı bir gerekçemiz var. 2009 yılından beri değişmeyen ilaç fiyat kararnamesi var. İlaç fiyat kararnamesi şu anlamda bizim sahadaki çalışmayla ilgili karlığımızı belirleyen kararname. Biz diğer sektörler gibi karımızı kendimiz değil devlet belirliyor. Son bir buçuk yıl içerisindeki enflasyonu düşündüğümüzde bu rakam olduğu yerde erimiş durumda. 2009 yılındaki ilaç fiyat kararnamesinde 100 lira ayırırken bugün 100-200 lira ayırıyoruz ama 2009 yılından 2022 yılına geçen bu süreç içerisinde 100 liranın değer kaybettiğini herkes biliyor” diye konuştu.

 

 

“İLAÇ FİYAT KARARNAMESİNİN GÜNCELLENMESİ BİZİM ÖNCELİKLİ TALEBİMİZ”

 

İlaç fiyat kararnamesinin bugünün enflasyona göre güncellemesi gerektiğine değindi. Bu konu hakkında yetkili mecralarla görüştüklerini ancak taleplerinin yerine getirilmediğini söyleyen Sağır, eczacılar olarak ortak kararla mücadele etmeye karar verdiklerini ifade etti.

Sağır, “İlaç fiyat kararnamesi bugünün şartlarla gerçek değerlerle güncellenmeli. Her iki eczaneden birinin kapanma riskinin olduğu, eczacının kredi bataklığında olduğu dönemde bizim ilaç fiyat kararnamesinde güncellenmesinden başka herhangi bir sonuç alma durumumuz olamaz. İlaç fiyat kararnamesinin güncellenmesi bizim öncelikli talebimiz.  Artık bununla ilgili tüm yapılan müzakereler, görüşmeleri ve çalışmalar sonuç getirmediği için bizlerde haklı olarak kendimizi ifade etmek zorundayız. Müzakere bitmiştir, mücadele başlamıştır. Türkiye Eczacılar Birliği geçtiğimiz hafta toplantı yaptı. Eylem çalışmasını gözden geçirdik. Halkımızın bizi anlayacağı şekilde bilgilendirme yapmak arkasından bir miting yapmayı planlıyoruz. Havaların sıcak olmasından, insanların tatilde olması bizi biraz engelliyor ama en kötü ihtimalle mitingimizin eylül ayının ortasında olacağı kesindir” şeklinde konuştu.

 

 

“İlaç bulunmasında sıkıntılı süreç içindeyiz”

 

Mersin Eczacılar Odası Başkanı Özgün Sağır, yeterli ilaç bulunamadığına dikkat çekti. Tüm ilaç gruplarında aynı sıkıntıyı yaşadıklarını ifade eden Sağır, daha çok çocuk şuruplarında, tansiyon ve şeker hastalığının ilaçlarının bulunmasında zorluk yaşadıklarını söyledi.

Sağır, “Herhangi ilaç grubu değil tüm ilaç grubunda bir buçuk yıla yakın sıkıntı yaşanıyor. Şu anda çocuklar için şuruplarda, tansiyon ve şeker hastalıklardaki ilaçları bulmakta zorluk yaşıyoruz. Bu ilaç sektöründe ilaçların bulunamamazlık oranı yüzde 30 oranında. Sınırlı üretimden dolayı bazı ilaçlar bugün varsa yarın yok. Böyle bir sıkıntılı süreç içerisineyiz.  Sanayi anlamada sıkıntı yaşadığımız için onlarda zam talep ediyor. Sanayiler zam aldıkça bizim karımız baremlerden dolayı düşüyor. Tam ters orantı söz konusu ve ilerde zam gelirse eczacının karı tekrar düşecektir” dedi.