“Çamlıbel’i kaybederiz” | Güney Gazetesi Mersin

“Çamlıbel’i kaybederiz”

ADD, Su Sporları Merkezinin bir AVM’ye dönüşeceği görüşünü dile getirdi, itirazını bildirdi

“Çamlıbel’i kaybederiz”


ABİDİN YAĞMUR

 

Atatürkçü Düşünce Derneği Mersin Şube Başkanı Serdar Erkan, Çamlıbel Su Sporları Merkezi projesi adı altında Çamlıbel’de bir AVM yapılmasından endişe ettiklerini belirterek projenin iptal edilmesi çağrısında bulundu.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çamlıbel Balıkçı Barınağı yerinde Su Sporları Merkezi yapılmasına dair projeyi askıya çıkarmıştı. Atatürkçü Düşünce Derneği Mersin Şubesi de bu projeye ilişkin görüşünü Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğüne bildirdi. Atatürkçü Düşünce Derneği Mersin Şube Başkanı Serdar Erkan, ilgili müdürlüğe sundukları itiraz dilekçesini kamuoyuyla paylaştı.

 

 

Dilekçede şu ifadelere yer verildi: “Plan çalışmalarında Su Sporları Merkezi olarak düzenlenmesi amaçlanan alanın sosyal-kültürel, alışveriş, yeme-içme, dinlence, konaklama, eğitim ihtiyaçlarını da barındırdığı spor merkezi olarak değil, sonuçta bir çeşit ticari alışveriş merkezi (AVM)olarak bir rant alanı olarak planlanmak istendiği görülmektedir. Mersin’in kentleşme ve modernleşme tarihinde önemli yeri olan ve geçmişte birçok sosyal ve kültürel etkinliklerinin yapıldığı kent belleği olan Atatürk Parkı, buradaki yoksul mahallelerde yoğun olarak yaşayan yoksul yurttaşlarımızın denizle buluşabildiği ve nefes alabildiği, amatör balıkçıların buluşabildiği yegane çok önemli tarihi ve kamusal bir alandır. Söz konusu plan ve projenin uygulanarak parkın yapılaşmaya açılması halinde önemli bir kısmının otopark olacağı ve Akdeniz İlçesinin çok önemli bir sosyal ve kamusal alanı olarak kullanım özelliğini yitireceği görülmektedir. Çamlıbel gibi kent ile özdeşmiş olan bir bölgede, sadece sınırlı bir üst düzey gelir grubunun kullanabileceği salt rant amaçlı projedir. Proje ile “şehircilik ve planlama bilimsel ilkelerine” aykırı olarak; zaten Akdeniz İlçe merkezinde var olan trafik yoğunluğu ve park sorununu ile birlikte araç ve trafik yoğunluğu sorununun artacağı, bunun sonucunda çok hava ve gürültü kirliliği yaratacağı düşünülmektedir. Çok önemli yaşamsal, sosyal ve kamusal çevre riskleri içermesinden dolayı, kamu yararına çalışan bir dernek olmamız sıfatıyla Çamlıbel Spor Alanı (Su Sporları Merkezi) plan değişikliğine kamu yararı olmaması ve aksine geri dönülmez ve yaşamsal kamu zararları olacağı nedeniyle itiraz etmekteyiz.  Bu nedenle askıya çıkan bu projenin iptal edilmesi hususunda gereğini arz ederiz”