Akkuyu’da 1.4 milyar dolarlık iş Ruslara geçmiş | Güney Gazetesi Mersin

Akkuyu’da 1.4 milyar dolarlık iş Ruslara geçmiş

Akkuyu Nükleer Santrali’ndeki sözleşmesi feshedilen IC İçtaş Endüstriyel’in, operasyon yapılmasaydı 2 bin çalışanıyla yerli sanayiye 1.4 milyar dolarlık iş hacmi sağlayacağı ortaya çıktı.

Akkuyu’da 1.4 milyar dolarlık iş Ruslara geçmiş


Halktv’de yer alan habere göre, yüzde 50 ortak olduğu Akkuyu Nükleer Santrali’ndeki sözleşmesi feshedilerek Ruslara devredilen IC İçtaş Endüstriyel'in, operasyon yapılmasaydı 2 bin çalışanıyla yerli sanayiye 1.4 milyar dolarlık iş hacmi sağlayacağı ortaya çıktı.

İş çevrelerinden edinilen bilgiye göre, nükleer güvenlik sınıfı teknik imalatı yapma lisanslarına sahip olan IC İçtaş Endüstriyel tarafından bugüne kadar yürütülen kritik malzeme üretiminin TİTAN-2’nin alt kuruluşu Rusya’da yerleşik TİTAN Technology Pipline Ltd.’ye (TPL) devredilmesi süreci Akkuyu tarafından başlatıldı.

Projede Rosatom ortaklı Rus Titan-2 şirketiyle yüzde 50-50 eşit oranda hissedar olan IC İçtaş Endüstriyel’in Türkiye’de Nükleer Denetleme Kurulu onaylı nükleer kategoride üretim yapabilen tek şirket olduğunu vurgulayan kaynaklar, Nükleer Denetleme Kurulu tarafından dört güvenlik kategorisinde yapılan nükleer imalatların 2, 3 ve 4. seviye lisanslarını aldığı, en üst seviye olan 1. seviye için son aşamaya geldiği belirtildi. Üretim teknolojisi ve standartlarını geliştirmiş olan firmanın, aynı zamanda tüm gerekli kalite standartları ve üretim lisanslarına da sahip olduğunu vurguladılar.

Akkuyu projesindeki yerlileştirme hedefleri çerçevesinde kurulan fabrikanın bugüne kadar hızla ürün gamını genişletmiş ve projenin tüm nükleer kritik yüksek nitelikli çelik, kanal, boru ve kablo üretimleri için gerekli altyapıları oluşturduğunu belirten kaynaklar, “Kompleks armoblok yapılarının montajını da yapma yetkinliğini geliştirerek nükleer santral inşasını hızlandıracak önemli yeniliklere imza atmıştır. Tüm üretim süreçlerinde Türkiye’deki yan sanayii firmaları ile çalışan ve bugüne kadar 15 yan sanayii firmasının üretim sertifikasyonunu tamamlayan IC İçtaş Endüstriyel, üretimde kullanılan yüksek standartta kaynak makinalarının imalatını yerlileştirerek Türk sanayiinden teminini sağlamıştır” ifadelerine yer verdi. (Haber Merkezi)