“Mersin’i işgal etmeye çalışıyorlar” | Güney Gazetesi Mersin

“Mersin’i işgal etmeye çalışıyorlar”

Eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar da Çamlıbel tartışmasına katıldı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Balıkçılar Barınağına ‘Su Sporları Merkezi’ adı altında AVM yapmak istediğini iddia eden Sağlar, Bakanlığın projeyi kamuoyu tartışmadan yangından mal kaçırır gibi Mersinlilerden kaçırdığını söyledi. Sağlar, ayrıca iktidarın Mersin Marinayı da AVM’ye çevirdiğini hatırlatarak, “Mersin’i işgal etmeye çalışıyorlar. Mersinliler ‘Yetti artık’ diyorlar” dedi.

“Mersin’i işgal etmeye çalışıyorlar”


MAHMUT SÖNMEZ

 

Eski Kültür Balkanı Fikri Sağlar, Birgün gazetesinde yayınlanan yazısında Çamlıbel Balıkçılar Barınağı’nın yerine Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yaptırılması düşünülen Su Sporları Merkezi Projesini değerlendirdi.

 

“YANDAŞLARI ABAT ETTİLER”

 

Bakanlığın yapmak istediği ve Akdeniz Belediyesinin desteklediği projeyi ‘Vahşi Proje’ olarak niteleyen Sağlar, “Bir vahşi proje, AKP’li Akdeniz Belediyesi tarafından uygulanmaya çalışılıyor.   Akdeniz Belediyesi Meclis üyelerinin reddettiği, kenti katledecek, Atatürk Parkı’nın batı tarafındaki “Çamlıbel Balıkçı Barınağı’nı” yok eden bir proje, hileyle devreye sokuluyor. “Su sporları” merkezi adı altında deniz doldurularak, “yeme-içme, dinlence, konaklama, sosyal-kültürel” rant alanları açılıyor. Kısaca, kent esnafını iyice bitirecek ama AKP yandaşını da abat edecek yeni bir AVM kurulmak isteniyor” ifadelerini kullandı.

 

“YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ MERSİNLİLERDEN KAÇIRILIYOR”

 

Yetkililerin proje için yapılmak istenen imar değişikliğini Oda’lar, STK’lar ve kamuoyu tartışmadan askıya koyduğunu dile getiren Sağlar, yazısının devamında “Halkevi binası, kent alanı ve kültür merkezinin önünü kapatacak olan, Mersinlilerin denizi gördüğü yeşil alanı otopark haline getiren bu projenin içinde çok katlı bir otel yerinin de olduğu söyleniyor. Yani hepten kadim Mersin ranta peşkeş çekiliyor. İlginç olan, bu proje için yapılması gereken imar değişikliği, tam da Kurban Bayramı’nda Şehircilik Müdürlüğü tarafından askıya çıkarıldı ve 6 Ağustos’ta askıdan indiriliyor. Yani bu düzeysiz rant projesi, ilgili Odalar, uzmanlar, STK’ler ve kamuoyu tartışmadan “yangından mal kaçırır” gibi Mersinlilerden kaçırılıyor” sözlerine yer verdi.

 

 

MERSİNLİLERİN DUYGULARINI PAYLAŞTI

 

Yazının devamında projeye karşı olan ve AVM kaygısı taşıyan Mersinlilerin sözlerine yer veren Sağlar, “Bu projeye karşı çıkan Akdeniz Belediye Meclis üyesi Muhittin Ertaş, “Yerel yöneticileri dinlemeden merkezden rant dağıtmak, bu iktidarın 20 yıldır uyguladığı yöntemdir” diyerek yapılanın büyük bir umarsızlık olduğuna dikkat çekiyor. ADD Başkanı Serdar Erkan da “Atatürk’ün ismini kaldırmak için gayret sarf ediyorlar!” derken, yazar Abdullah Ayan, “Son yıllarda sürekli yaşadığımız ‘saraydan kız kaçırma halinin yeni örneği” diyerek, Mersinlilerin duygularını dile getiriyor” cümlelerini paylaştı.

 

“YETTİ ARTIK”

 

İktidarın Mersin’de aldığı kararları eleştiren Sağlar, “Mersin’de acemice yapılan seçim stratejisi sonrasında 20 yılda ilk defa AKP bir belediye kazandı. Kadim ilçe olan Akdeniz’i ele geçirir geçirmez, kentliyi değil kendini düşünen işler yapmaya başladı. Hiçbir şey bulamazlarsa bizim yaptığımız hizmetleri ya yeniden açıyor ya da kendi isimlerini koyarak laik demokrat Mersin’i işgal etmeye çalışıyorlar. Mersinliler ‘Yetti artık’ diyorlar. Yetti artık” sözlerine yer verdi.

 

 

Mersin Marina AVM’yi hatırlattı

 

Eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar, 1994 yılında Denizcilikten Sorumlu Devlet Bakanı olduğu sırada Mersin Yat Limanının temelini attıklarını ve Tırtar Marinası’nın inşaatına başladıklarını söyledi.

İki marinanın da Mersin’in turizmi ve ekonomisi için büyük önem taşıdığını söyleyen Sağlar, “AKP bu iki marinayı, yandaşlarına çok ucuz fiyatlarla peşkeş çekti. Özellikle Mersin Marinası, göstermelik yat limanı olarak işlevsiz bırakılıyor. İşletmecisi güney kıyılarımızın en büyük yat limanını tam bir AVM haline getirdi. Marinanın temel nedeni yok sayıldı. “Çekek yerleri” lunapark, bakım ve tamirhane bölümü de paralı otopark yapıldı. Girişten itibaren Mersinliler attığı her adım, yediği her lokma ve aldığı her şey için para ödüyor. İşletmeci firma vergi ödüyor mu? Bilmiyorum ama belediyeye su parası ödemediğini biliyorum! Kısaca, Mersin ve ülkeye marjinal değer katması gereken bu tesis, amacı dışında bırakıldı. Sadece devlet zarar görmedi, kentin tüm esnafı da bu kaçak AVM yüzünden zor anlar yaşıyor” diye yazdı.

 

“MERSİN MARİNA’DA OYNANAN OYUN ŞİMDİ DE ÇAMLIBEL’DE OYNANIYOR”

 

Sağlar, “Mersin Marina’da oynanan oyun bu kez, şehrin en önemli bölgesinde oynanıyor. Oysa kent merkezinde bulunan balıkçı barınağı, Mersinlilerin bir araya geldiği, sosyalleştiği, amatör balıkçıların denizle kucaklaştığı, dost sohbetlerinin yapıldığı, kadim Mersin’in en canlı yaşam yeridir” ifadelerini kullandı.