ZELİHA ÖZİPEK
Tarsus’ta yayınlanan Aratos felsefe, kültür ve sanat dergisinin 112. sayısı çıktı. Gazeteci Uğur Pişmanlık’ın yayınladığı ve adını Antik Çağ’da yaşamış Tarsuslu filozof Aratos’tan alan derginin, 112. sayısının konu ve yazarları şöyle: Aydınlanmada yeni adımlar felsefe festivalleri/Sunu (Uğur Pişmanlık), Çizgiyle-Karikatür (Mustafa Yıldız), Gereği Düşünüldü (Cemile Cereb), Uzun Yol (Nilüfer Uçar), Mühür Gözlüm ve Âşık Ali İzzet… (Dr. Halil Atılgan)Kitap Tanıtım Yazıları: Zeynep Kasap ve Kitabı, ‘Güzel Uyu’ Üzerine Bir İnceleme Yazısı (Ali Özenç Çağlar), Karl Marx ve Friedrich Engels’in Alman İdeolojisi Adlı Eserlerinde Temellendirdikleri Felsefeye Üzerine (Prof. Dr. Doğan Göçmen, Uğur Pişmanlık'ın Hazırladığı “Bir Emek Savaşçısı Arslan Eyce” Kitabı Yayınlandı/Kitaplar Arasında.
Sosyalizmin kurucusu Karl Marks’ı kapak resmi olarak kullanan Aratos felsefe dergisinin Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık’ın, “Aydınlanmada yeni adımlar felsefe festivalleri” başlığıyla yazdığı sunuş yazısında şunları dile getiriyor: “Aratos’un 112. sayısıyla karşınızdayız. Dergimiz açısından Mayıs ve Haziran ayları dolu geçti. Aratos üst üste iki ayrı felsefe festivalinin düzenleyicisi ve bileşeni oldu.
Geçen sayımızda duyurduğumuz gibi, önerimiz doğrultusunda, ilkini geçen yıl Kasım ayında Aratos dergisi ve Tarsus Kent Konseyi olarak gerçekleştirdiğimiz Stoa Felsefe Festivali’nin bu yıl ikincisini 27-29 Mayıs tarihleri arasında yaptık.
Tarsus 2. Stoa Felsefe Festivali bu yıl Aratos dergisi, Tarsus Kent Konseyi ve Tarsus Belediyesi’nin ortak etkinliği olarak gerçekleştirildi.
27-28 Mayıs’ta Tarsus’ta St. Paul Kilisesi Anıt Müze ve Gözlükule Kazı Araştırma Merkezi’nde, 29 Mayıs Pazar günü ise Mezitli Belediyesi, Mezitli Kent Konseyi’yle birlikte Mersin’de yapıldı.
Tarsus 2. Stoa Felsefe Festivali’nde bu yıl Tarsuslu gökbilimci filozof Aratos’tan yansımalar resim sergisiyle açıldı. Felsefe belgeseli ile Sokak Şarkıcılar belgesel filmlerinin gösteriminden sonra “İskenderiyeli Hypatia” adlı tiyatro oyunu ve müzik dinletisi ile festivalin düşünsel yönünü oluşturan ve çeşili üniversitelerden değerli akademisyenlerin katılımıyla felsefe yapıldı.
Festivalimizin konuşmacı hocalarımıza, sanatçı dostlara, dinletici/izleyici tüm felsefe-sanatsever katılımcılar ile festivalin gerçekleşmesinde maddi ve manevi katkısı olanlara, emek verenlere yürekten teşekkür ediyoruz.
Tarsus’taki festivalin hemen ardından 16-20 Haziran tarihleri arasında Aratos dergisi, Klaros Felsefe Akademisi/derneği, Akuli Müzik Merkezi ve Menderes Belediyesi’nce ortaklaşa düzenlenen Klaros Sanat, Kehanet Felsefe Festivali yapıldı. Aratos dergisinin öncülüğünde Prof. Kamuran Elbeyoğlu ile Dr. Osman Sirkeci hocalarımızın girişimi ve sorumluluğunda kurulan 28 felsefe okulumuz Klaros Felsefe Akademisi dermekleşmenin ardından bir de felsefe festivaline imza attı.
Klaros Felsefe Festivali’nde Aratos Felsefe Dergisi adına “Aratos Felsefe Okulları ve Toplum İçin Felsefe” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdim. Ayrıca “Kölelikten Filozofluğa Epiktetos”, “Sokak Şarkıcıları ve Müzisyenleri” ile “Rasyonel Bir Filozof Anaksagoras” belgesel filmleri de dergimiz adına adına gösterildi.
Felsefenin toplumsallaşması ve aydınlanma adına Klaros Felsefe Festivali’ne katılmış olmaktan dolayı mutluyuz. Emeği geçenleri kutluyor, teşekkür ediyoruz.”