Atamalarda torpil geldi, YKS’de başarı düştü | Güney Gazetesi Mersin

Atamalarda torpil geldi, YKS’de başarı düştü

Bir zamanlar Mersin’in seçkin okulları olan okullar, YKS sonuçlarına göre bu yıl da bekleneni veremedi ve genel sıralamada geriye gitti. Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, “Bu yıl YKS’deki sorular ezbere dayalı değil, bilgiye dayalıydı. Buna rağmen geçen yıla göre Mersin’de gerekli başarı sağlanamadı. Bunda proje okullarına torpilli atamalar, nitelikli okullara öğretmen seçiminde gereken özenin gösterilmemesi gibi etkenler rol oynamıştır” dedi.

Atamalarda torpil geldi, YKS’de başarı düştü


ABİDİN YAĞMUR

 

2003 yılında üniversite sınavlarında Türkiye genelinde ilk 8’de yer alan Mersin yıllar içinde bu alanda da geriledi. 2021 YKS sonuçlarına göre Mersin 25. Sırada yer aldı. 2022 yerleştirme sonuçlarına göre sıralama henüz açıklanmadı ancak Eğitim-İş’in Mersin’in seçkin liselerinden derlediği ilk bilgiler Mersin’in bu alanda geriye gidişinin sürdüğünü gösteriyor.

 

“İL MİLLİ EĞİTİM BAŞARISIZLIKTAKİ EN BÜYÜK AKTÖR”

 

Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, “Mersin YKS'da da potansiyelinin altında başarı göstermiştir. Önceki yıllarda okullarımız ilk 10'a giriyordu. İçel Anadolu Lisesi, Yusuf Kalkavan Lisesi, Eyüp Aygar Fen Lisesi eterli başarıyı gösteremediği için ilk 10'dan gerilere gittik. Sadece projeleri önemseyen, İmam Hatip Liselerini önceleyen bir İl Milli Eğitim, başarısızlıkta ki en büyük aktördür” dedi.

 

“TORPİL VE ÖĞRETMEN SEÇİMİNDE ÖZENSİZLİK”

 

Bu yıl YKS'deki sorularIn ezbere dayalı değil, bilgiye dayalı olduğunu ifade eden Eğitim-İş Şube Başkanı Tekin sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buna rağmen geçen yıla göre Mersin'de gerekli başarı sağlanamadı. Bunda proje okullarına torpilli atamalar, nitelikli okullara öğretmen seçiminde gereken özenin gösterilmemesi gibi etkenler rol oynamıştır. Aslında başarıya öğrenci bazlı bakıldığında nitelikli okullarda başarı yeterli değilken, Pakize Kokulu Anadolu Lisesi'nde bir öğrenci nitelikli okulların önüne geçip 3200. olmayı başarmıştır. Bu durumda yine LGS sistemindeki başarısız uygulamaları göstermek gerekir. Barajın kaldırılması da ÖSYM nin düştüğü çaresizliğin kanıtı olmuştur. Binlerce öğrencinin motivasyonu barajın kaldırılmasıyla düşmüştür. Türkiye genelinde ve Mersin'de de 'sıfır' çekenler Milli Eğitim'in ve ÖSYM’nin göğsüne takacağı başarısızlık nişanı olarak kalmıştır.”

 

 

“MERSİN, LGS’DE DENGESİZ İLLER ARASINDA”

 

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavlarını da değerlendiren Tekin, “En önemli ayrıntı sınavda Sosyal Bilgiler dersine ilişkin soruların olmayışıydı. Hayat Bilgisi, tabiat, dil bilgileri ilkokuldan bu yana işlenen gramer, aritmetik bilgileri de LGS ye hazırlıkta en önemli kazanımlar arasında sayılmaktadır. Beden Eğitimi, sanat eğitimi gelişmeleri de önemli olup öğrencilerin sosyal alanda gelişimlerinin değerlendirilmesi açısından sınavla yakından ilgili unsurlar arasında olmalıydı. En çok dikkat çeken unsurlardan biri de il içi dengesizlikleri. İl il öğrenci başarı gruplarındaki sayısal dağılımlar MEB raporunda verilmektedir. Buradan hareketle ortalamaların alınıp, standart sapmaya bölünmesiyle bir denge ya da dengesizlik puanı elde edersek Mersin en dengesiz illerden biri durumundadır. Yapılan teknik hatalar yanında, uygulama takvimi bile çok hatalıdır. Sınav ve yerleştirmeler karneler verilmeden tamamlanmalıydı.”