“Hukuki mücadelemize devam edeceğiz” | Güney Gazetesi Mersin

“Hukuki mücadelemize devam edeceğiz”

Cumhuriyet Halk Partisi Mersin İl Kadın Kolları, Cumhurbaşkanlığı kararı ile tek taraflı feshedilen İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlüğe girişinin 8. yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında konuşan CHP Mersin İl Kadın Kolları Başkanı Gülşah Yıldırım Genç, İstanbul Sözleşmesinin yeniden uygulanması gerektiğine vurgu yaparak, “Biz kadınlar olarak, İstanbul Sözleşmesi için hukuki mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

“Hukuki mücadelemize devam edeceğiz”


MAYSA DERYAYEVA

 

CHP Mersin İl Kadın Kolları Başkanı Gülşah Yıldırım Genç, 1 Ağustos 2014 yılında yürürlüğe giren İstanbul Sözleşmesinden geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanlığı kararıyla hukuksuzca feshedildiğini belirtti. Genç, İstanbul Sözleşmesi’nin hukuksuzca feshedilmesiyle milyonlarca kadının eşitlik ve yaşam hakkı güvencesinin gasp edildiğini ifade etti.

İstanbul Sözleşmesinin yeniden uygulanması için yaklaşık bir yıldır mücadele verildiğini söyleyen Genç, “Danıştay’a fesih kararının iptali için başvurduk ve bu hukuksuzluğa bir an önce son vermesi için çağrılar yaptık. Nihayetinde Danıştay 10. Dairesi 28 Nisan 2022’de iptal davalarını esastan görüşmeye başladı. Bildiği üzere ilk duruşmada 73 barodan 1000’i aşkın avukat, kadın dernekleri, siyasi partilerin temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen kadınlarla duruşma salonunu hınca hınç doldurduk.  Sözleşmeden çekilmenin, Anayasa’daki eşitlik ilkesinden vazgeçildiği ve kadınların canıyla oynamak anlamına geleceğini dile getirdik. Örgütlü gücümüzle 7, 14 ve 23 Haziran’daki Danıştay davalarına katılarak, “Bu yanlıştan dönün!” çağrımızı yineledik” diye konuştu.

 

 

“ALINAN KARAR ANAYASA’YA AYKIRI”

 

 

Tüm duruşmalarda, Danıştay savcıları, fesih işlemin iptaline karar verilmesini istediğine vurgu yapan Genç, “Danıştay 10. Dairesi, 19 Temmuz 2022’de İstanbul Sözleşmesi'nin feshine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararının iptal istemini 2'ye karşı 3 oyla reddetti. Danıştay, bu kararıyla “Padişahım çok yaşa!” demiş oldu ve hukukun üstünlüğünden değil, üstünlerin hukukundan yana tavır aldı. Danıştay savcılarının gerekçeli kararda belirttikleri hukuki argümanlar yok sayıldı. AKP döneminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 1. Hukuk Müşaviri iken Danıştay’a atanan Lütfiye Akbulut ise bu atamanın hakkını verdi ve fesihten yana oy kullandı. Saray’ın talimatıyla alınan kararda yer alan ifadelerin aksine, “Türk yasaları kadınları korumak için yeterli” değildir! Karşı oy kullanan üyelerin de altını çizdiği gibi, “Anayasa’nın 7’inci maddesinde yasama yetkisinin Meclis’e ait olduğu ve devredilmesinin mümkün olmadığı” hükümleri çok nettir. Sözün kısası bu karar Anayasa’ya aykırıdır” ifadelerini kullandı.

 

“KARARA KARŞI GEREKLİ YERLERE BAŞVURU YAPACAĞIZ”

 

Konuşmasında Genç, İstanbul Sözleşmesinde alınan karara karşı Danıştay’ın İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’na başvuru yapacaklarını söyledi.  İstanbul Sözleşmesi için mücadele edeceklerine dikkat çeken Genç, “Biz kadınlar, yaşam hakkımızın sizin eşitlik karşıtı karanlık zihniyetiniz tarafından elimizden alınmasına asla izin vermeyeceğiz. Tek adamın hukuksuz uygulamalarını savunanlara inat, hukukun üstünlüğünden yana tavır almaya devam edeceğiz. Öncelikle Danıştay’ın İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’na başvurarak, karara itiraz edeceğiz. İç hukuk yolları ile İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlüğe girmesi sağlanmadığı takdirde, Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağız. Tek adama karşı, “Adam Tek! Biz Çoğuz!” şiarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Biz kadınlar, direniş destanı yazmaya devam edeceğiz! İstanbul Sözleşmesi’nden de 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Kanunu’ndan da kazanılmış haklarımızdan da asla vazgeçmiyoruz. Bu haklar bizim can simidimizdir” şeklinde konuştu.