Yaş meyve sebze ihracatının yüzde 46’sı Akdeniz’den | Güney Gazetesi Mersin

Yaş meyve sebze ihracatının yüzde 46’sı Akdeniz’den

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Gürüz, 2022 yılının ilk yarısında Türkiye’nin yaş meyve ve sebze ihracatının 1,45 milyar dolar düzeyine ulaştığını, bu satışa Akdeniz Bölgesi’nin yüzde 46 oranında destek verdiğini açıkladı.

Yaş meyve sebze ihracatının yüzde 46’sı Akdeniz’den


Türk yaş meyve sebze sektörünün ihracatında Bağımsız Devletler Topluluğu, Avrupa Birliği ve Orta Doğu ülkelerinin ağırlıklı olduğunu kaydeden Başkan Ferhat Gürüz, “Özellikle Avrupa Birliği pazarında Türkiye markasını güçlendirmek için pestisit kalıntısı, yasaklı ve ruhsatsız zirai ilaç kullanımı ile mücadelede sektörümüzün eşgüdüm içinde hareket etmesi büyük önem taşıyor. Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığımıza inşaatlardaki yapı denetim şirketleri gibi zorunlu ve sorumlu zirai danışmanlık ofisleri modelini önerdik. Çiftçilerimiz ilaçlama ve gübreleme programlarını bu ofislerin kontrolünde ve gözetiminde yapacaklar. Hasat edilen ürünlerde ilaç kalıntısına rastlanırsa da zirai danışmanlık ofisleri sorumlu olacak. Bu yapının tesis edilmesiyle kalıntı sorununa köklü çözüm sağlayacağımıza inanıyoruz. Sektörümüzün tüm paydaşlarının güçlü desteği ile bu modelin bir an önce hayata geçirilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” diye konuştu.

 

EN FAZLA İHRACAT RUSYA, ROMANYA VE ALMANYA’YA
 

Türk yaş meyve ve sebze sektörünün yılın ilk yarısındaki performansını ürün grupları ve ülkelere göre değerlendiren Başkan Ferhat Gürüz, şöyle konuştu: “Ocak-Haziran ayları arasında 1 milyon 471 bin ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendiren sektörümüzün en fazla ihraç ettiği ürünler domates, mandalina ve limon oldu. Bu dönemde yüzde 15 artışla 247,9 milyon dolarlık domates, yüzde 19 artışla 168,7 milyon dolarlık mandalina ve yüzde 5 artışla 148,8 milyon dolarlık limon ihraç ettik”

 

MERSİN, YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATINDA ZİRVEDE


Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatında Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin (AKİB) sorumluluk bölgesinde yer alan illerin etkinliğinin 2022’nin ilk yarısında da artış kaydettiğinin altını çizen Başkan Gürüz, “Ocak-Haziran ayları arasında en fazla yaş meyve sebze ihraç eden illerimiz arasında Mersin ilk sırada yer aldı. Yılın ilk yarısında yüzde 15 artış sağlayan Mersin ilimiz, 361,4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Hatay ilimiz yüzde 1 artışla 227,2 milyon dolarlık, Adana ilimiz yüzde 27 artışla 69 milyon dolarlık ihracat değerine ulaştı.” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)