Randevu sistemi tıkandı | Güney Gazetesi Mersin

Randevu sistemi tıkandı

Vatandaşlar, muayene olmak için devlet hastanelerinden randevu almıyor. Randevu sisteminde yaşanan sıkıntıdan bahseden Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Nasır Nesanır, sağlık hizmetlerinde aksamlar yaşandığını söyledi. Dr. Nesanır, “Kovid-19 salgınına yönelik adımların etkili bir biçimde atılmaması, gerekli önlemlerin uygulanmaması ile birlikte diğer sağlık sorunları olan hastaların sağlığa erişimi de kısıtlanmış oldu” dedi.

Randevu sistemi tıkandı


MAYSA DERYAYEVA

 

Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Nasır Nesanır, sağlık hizmetlerinin herkese eşit ve nitelikli olması gerektiğini ifade etti. Nesanır, Koronavirüs vakalarında artış yaşanmasıyla diğer sağlık hizmetlerinde aksama yaşandığına dikkat çekti.

Kovid-19’ın ülkemizde tekrar artış göstermesiyle, sağlık hizmetlerinde aksamalar yaşandığına dikkat çeken Nesanır, “Salgının alevlenmesine neden olan yanlış salgın politikaları uygulanmasıdır.  Sistem böyle bir yükle karşı karşıya kalınca diğer sağlık sorunlarıyla ilgilenebilecek olan hekimler ve sağlık emekçilerinin doluluk oranları çok arttı. Ne yazık ki diğer sağlık hizmetlerinde aksamalar yaşandı. Kovid-19 salgınına yönelik adımların etkili bir biçimde atılmaması, gerekli önlemlerin uygulanmaması ile birlikte diğer sağlık sorunları olan hastaların sağlığa erişimi de kısıtlanmış oldu” diye konuştu.

 

 

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMINDAN VAZGEÇİLMELİ”

 

Özel hastanelerindeki yatak sayılarının üniversite hastanelerine göre daha fazla olduğunu belirten Nesanır, “Özel sektörün 2002’den 2019’a kadar geçen sürede Sağlık Bakanlığı ve Üniversite hastanelerindeki yatak sayısındaki artışa göre özel hastanelerdeki yatak sayısı artışının 6 kat daha fazla olmasından da anlayabiliriz. Salgının üzerinden iki yıl geçmesine rağmen bir örgütlenme modeli çıkarılmamış. Sağlıkta Dönüşüm Programından vazgeçilmelidir örneğin şehir merkezlerindeki hastanelerin kapatılması ile halkın sağlık hizmetlerine ulaşımı engellenmiştir. Ertelenen sağlık hizmetlerinin gerçekleştirilmesi için kolay ulaşılabilir yerlerinde, kapılarına kilit vurulmuş durumda boş bekleyen bu hastaneler anlaması zor bir ısrarla yeniden açılmamaktadır” ifadelerini kullandı.

 

 

“HEKİMLER YURTDIŞINA YERLEŞİYOR”

 

Dr. Nesanır, yeni hekimlerin atamasının uzun sürdüğünü, mevcut hekimlerinde çalışma koşullarından ve sağlıkta yaşanan şiddetten dolayı kamudan ayrılmaya başladığını söyledi.  Nesanır, “Özellikle hekimlerin çalışma koşullarının ağırlığı, güvenli bir çalışma ortamının ve güvenli çalışma koşullarının yaratılmaması, sağlıkta şiddetin artışı ve tabi ki hekimlerin emeklerinin karşılığını alamıyor olmaları ile beraber hekimler de kamudan ayrılmaya başladılar ve hekimlerin yurtdışına yerleşmeye başladılar. Sonra başvuru yapan meslektaşlarımız var. Bu da kamuda çalışan hekim sayılarını azaltıyor. Dolayısıyla bunların tamamı sistem üzerinde kaçınılmaz olarak bir yük oluşturmuş oldu. Hekimlerin gidişini önleyecek, onların çalışma koşullarını iyileştirecek adımların atılması gerekiyor yoksa sağlık hizmeti sunacak hekim bulamayız” şekilde konuştu.