Kabotaj Bayramı coşkusu | Güney Gazetesi Mersin

Kabotaj Bayramı coşkusu

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 96. yıl dönümü Cumhuriyet meydanda yapılan törenle kutlandı. Cumhuriyet meydanında başlayan kutlama Refah Şehitleri Anıtının önünden denize çelenk atma ile devam etti. Törenin sonunda Kıyı Emniyet Ekipleri tarafından denizde su tankları ve botlar ile gerçekleştirilen gösteriler büyük ligi çekti.

Kabotaj Bayramı coşkusu


ZELİHA ÖZİPEk

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 96. yıl dönümü Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı önünde başladı. Ardından Atatürk Parkında bulunan Refah Şehitleri önünden denize çelenk atıldı. Törenin sonunda Kıyı Emniyet Ekipleri tarafından denizde su tankları ve botlar ile gösteriler gerçekleştirildi.

Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı önünde saat 09.00’da başlayan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı törenine Bölge Liman Başkanı Murat Harun Baştürk, Mersin Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu ve Kıyı Emniyeti Mersin Müdürlüğü temsilcileri ve üyeleri katılım sağladı.

Tören, Mersin Bölge Liman Başkanlığı, Mersin Deniz Ticaret Odası ve Kıyı Emniyeti Mersin Müdürlüğü’nün temsilcilerinin Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasıyla başladı. Atatürk Anıtı’na çelenk sunulduktan sonra katılımcılar saygı duruşunda bulundu ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı okundu.

 

“KABOTAJ KANUNU BAĞIMSIZLIĞIN SON HALKASIDIR”

 

Ardından Mersin Bölge Liman Başkanı Murat Harun Baştürk Denizcilik ve Kabotaj Bayramının önemine dair bir konuşma gerçekleştirdi. Kabotaj Kanunu’nun yürürlüğe girmesinin üstünden 96 yıl geçtiğini belirten Baştürk, “Kabotaj Kanunu, askeri anlamda kazanılan Kurtuluş Savaşının devamı olarak, kapitülasyonların kaldırılması sonucu ekonomik bağımsızlığın son halkasıdır. Kabotaj Kanunu, bağımsızlık ve ülkenin haklarının kazanılmasının yanı sıra Türk denizciliğine gerçek bir kimlik kazandırmış ve denizciliğimizin gelişmesinde dönüm noktası olmuştur” dedi.

 

DENİZ TİCARETİNİN ÖNEMİNE VURGU YAPTI

 

Denizlerin ülkelerin güvenliği ive gelişmesi için çok büyük öneme sahip olduğunu dile getiren Baştürk, “Denizlere hakim olan, cihana hakim olur’ sözü bu düşüncenin bir ürünüdür. Bununla birlikte yine denizler ticaret ve ülkelerin refahı açısından da oldukça önemlidir. Uluslararası Denizcilik Örgütü verilerine göre Uluslararası Dünya Ticaretinin yaklaşık yüzde doksana yakın bölümü deniz yoluyla gerçekleştirilmektedir. Hal böyle iken deniz taşımacılığı ve limanlarla birlikte deniz ticaretinin ülkelere sağladığı ekonomik ve sosyal katkılar daha iyi anlaşılmalıdır” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin son derece stratejik konumda üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olduğunu söyleyen Baştürk, “Denizci millet, denizci ülke idealiyle, uluslararası arenada çok daha güçlü biçimde yer almak durumundadır. Bu itibarla Denizcilik ve Kabotaj Kanununun 96. Yıldönümünü en içten dileklerimle kutluyorum” sözleriyle konuşmasını bitirdi.

 

DENİZE ÇELENK BIRAKILDI

 

Baştürk’ün konuşmasının ardından tören Atatürk Pakında bulunan Refah şehitleri anıtının önünden protokol üyelerinin denize çelenk atması ile devam etti. Denize atılan çelengin ardından gemiler kıyı emniyeti ve sahil güvenliğe ait gemiler denizde siren çalıp su şovu yapı.