Cumhur ittifakına siyanür tepkisi | Güney Gazetesi Mersin

Cumhur ittifakına siyanür tepkisi

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Erzincan İliç’te altın madeninde yaşanan siyanür sızıntısına dair açıklamalarda bulundu. Siyanür sızıntısının hem doğa hem de insan sağlığı için büyük tehlikelere sebep olacağını söyleyen Turan, “Konuya dair meclise sunduğumuz araştırma önerisi AKP-MHP tarafından reddedildi. İktidar, parayı ve rantı her şeyin üzerinde gördüğü için, firmalara sadece birkaç milyon lira ceza kesiyor” dedi.

Cumhur ittifakına siyanür tepkisi


MAHSUN KILIÇ

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Rıdvan Turan katıldığı bir televizyon programında Erzincan’da meydana gelen siyanür sızıntısına dair mecliste verdikleri araştırma önerisini reddeden AKP ve MHP’lilere tepki gösterdi.

 

“ARAŞTIRMA ÖNERGESİ AKP – MHP TARAFINDAN REDDEDİLDİ”

Siyanürün kısa ve uzun vadede insan sağlığına ciddi zararlar vereceğini söyleyen Turan “Son derece korkunç, eser miktarda siyanürün insan vücuduna girmesi insan sağlığına zararlı. Şu anda buharlaştırma yapılıyor ve bu yüzden de canlıların teneffüs yoluyla maruz kalması hayatlarının risk altında olduğu anlamına geliyor” diye konuştu. Siyanür sızıntısı ile ilgili meclise araştırma önergesi verdiklerini belirten Turan, “Akıl sır erdirecek bir durum değil. Verdiğimiz araştırma önerisi AKP-MHP oylarıyla böyle bir araştırmaya gerek yoktur dendi. Türkiye’nin farklı bölgelerinde benzer uygulamalar var. Bu durumda ileride sıkıntılar yaratabilir” şeklinde konuştu

 

“PARA CEZALARIYLA SORUN ÇÖZÜLMEZ”

 

İktidarın takındığı tutumla halk sağlığını tehlikeye soktuğunu belirten Turan, “Ekolojik kırım yaşanıyor ve iktidar bunu araştıracak konu olarak görmüyor. Firmalara sadece 8-10 milyon ceza keserek bu sorunu çözeceğini sanıyor. Türkiye’nin genelinde mevcut sorunlar yaşanıyor, para cezalarıyla sorun çözülmez” şeklinde konuştu. Siyanür sızıntılarının suya karışmasıyla ciddi sorunlar meydana geleceğini aktaran Turan, " Siyanürlü suyla ürünlerin sulanması tarımda verimin düşmesine sebep olacak. Bitkiler ile insanlara bulaşma ihtimali yüksek. Bu durumunda hayvan ve bitkilere zarar verirken insanlarda da kansere yol açacaktır” şeklinde konuştu.

 

“HEM DOĞA HEM İNSAN SAĞLIĞI TEHLİKE ALTINDA”

 

İktidarın Erzincan’da yaşanan siyanür sızıntısına ciddiyetle yaklaşmadığını aktaran Turan “Siyanürün toprağa ve nehre karışmasıyla beraber ciddi ekolojik felaket yaşıyoruz. “Siyanürlü suyla ürünlerin sulanması tarımda verimin düşmesine sebep olacak. Bitkiler ile insanlara bulaşma ihtimali yüksek. Bu durumunda hayvan ve bitkilere zarar verirken insanlarda da kansere yol açabilir. Yani hem doğa hem insan sağlığı tehlike altında” şeklinde konuştu. Bu iktidar parayı ve rantı her şeyin üzerinde gördüğü için, sadece birkaç milyon lira firmalara ceza kesiyor, bunun da pratik çözümü olmuyor” diye konuştu.