“Emeklilerin yüzde 90’nı açlık sınırı altında maaş alıyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Emeklilerin yüzde 90’nı açlık sınırı altında maaş alıyor”

Türkiye Emekliler Derneği Mersin Şube Başkanı Cemal Akbudak, Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Ahmet Karakuş, en düşük emekli maaşının 2 bin 500 liradan 3 bin 500 liraya yükseltilmesini gazetemize değerlendirdi. Açıklamalarında, emeklilerin yüzde 90’nın açlık sınırı altında maaş aldıklarına değinen Akbudak ve Karakuş, en düşük emekli maaşının açlık sınırının üstünde olması gerektiğini söylediler.

“Emeklilerin yüzde 90’nı açlık sınırı altında maaş alıyor”


MAYSA DERYAYEVA

 

Türkiye Emekliler Derneği Mersin Şube Başkanı Cemal Akbudak, emeklilerin yüzde 90’nın açlık sınırı altında emekli maaşı aldığını ifade etti.

İktidar tarafından en düşük emekli maaşının 3 bin 500 liraya yapılmadığını ve normal emekli maaşı alan vatandaşların emekli maaşına daha zam yapılmadığını söyleyen Akbudak, “En düşük emekli maaşı olan 2 bin 500 lira, 3 bin 500 liraya yükseldi.  Alt sınırdan emekli maaşı almayanların emekli maaşına daha zam yapılmadı.  Normal emekli maaşı alanlar için önümüzdeki birkaç gün içerisinde zam net olarak belirlenecek ancak yapılacak zam TÜİK’in enflasyon verilerine göre yapılacaksa, yüzde 40 oranında emekli maaşına zam yapılması gerekmektedir. Bu ayın enflasyon oranlarını bekliyoruz. Maalesef emeklilerin yüzde 90’unu açlık sınırı altında emekli maaşı alıyor” diye konuştu.

 

“HAYAT PAHALILIĞI DERİNLEŞİYOR”

 

Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Ahmet Karakuş, en düşük emekli maaşının açlık sınırının üstünde olması gerektiğini söyledi. Hayat pahalılığın her geçen gün arttığını ifade eden Karakuş, 3 bin 500 lira ile bir kişinin geçinmesinin imkansız olduğunu vurguladı.

Karakuş, “Bağ-Kur üzerinden emekli olanlar, esnaf ve çiftçi olarak emekli olan vatandaşların emekli maaşları 2 bin 500 liradan 3 bin 500 lira olarak değiştireceği açıklandı. Ancak açlık sınırı 6 bin lira iken en düşük emekli, maaşının 3 bin 500 lira olması doğru değil. En düşük emekli maaşı alan sayısı 6 milyona yakın ve bu insanlar açlık sınırı altında maaş alıyorlar.  3 bin 500 lira ile yaşamak mümkün değil çünkü hayat pahalılığı her geçen gün derinleşiyor.  En düşük emekli maaşı açlık sınırını üstünde olması gerekmektedir” dedi.