Toplu taşımaya çifte zam | Güney Gazetesi Mersin

Toplu taşımaya çifte zam

Artan yakıt fiyatları yine vatandaşı vurdu. Mazotun 30 lirayı bulmasıyla Mersinli minibüsçüler ve Mersin Büyükşehir Belediyesine bağlı belediye otobüslerinin tarifelerine zam geldi.

Toplu taşımaya çifte zam


MAHMUT SÖNMEZ

 

Yeni tarifeye göre minibüslerde sivil yolcu ücreti 8 lira, öğrenci ücreti 6 lira oldu. Belediye otobüslerinde ise sivil yolcu ücreti 7 lira, öğrenci ücreti 3 lira oldu.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, hafta sonu, minibüs ve halk otobüslerinin kooperatif ve odalarının başkan ve yöneticileriyle toplu taşımaya yapılacak zam gündemiyle toplantı yapmıştı. Yakıta gelen zamlar yüzünden toplu taşımada fiyat düzenlemesi yapılması gerektiğini söyleyen Başkan Seçer ve minibüsçü esnafı zamlı tarifeleri pazartesi günü UKOME’ye sunmuştu. Mersin Büyükşehir belediye otobüslerinin ve minibüslerin zamlı tarifesi belli oldu. Zamlı tarifeye göre minibüslerde sivil yolcu ücreti 8 lira öğrenci ücreti ise 6 lira olacak. Belediye otobüslerinde ise sivil yolcu ücreti 7 lira, öğrenci ücreti 3 lira, abonman öğrenci ücreti 1 lirada kalacak.

Hafta sonu yapılan toplantıda yakıta gelen zamların minibüsçülerin hem de belediyelerin mali dengelerini altüst ettiğini söyleyen Başkan Seçer, belediyenin 244 milyon olan 2022 yakıt bütçesinin 157 milyonunun zamlardan kaynaklı 5 ayda bittiğini aktarmıştı.

 

MİNİBÜS: SİVİL YOLCU 8 LİRA, ÖĞRENCİ  6 LİRA

 

Güney gazetesinden Mahmut Sönmez’in haberine göre Mersin Minibüsçüler Odası Başkanı Hacı Veli Çelik, hafta sonu Başkan Seçer’le yaptıkları toplantının olumlu geçtiğini belirtti.

Minibüsçülerin 6 lira olan sivil yolcu ücretini 8 liraya, 4,5 lira olan öğrenci fiyatını 6 liraya çıkardıklarını belirtti. Eski fiyatla zarar ettiklerini belirten Çelik, “Doğrusunu söylemek gerekirse, sivil yolcu ücretini 8, öğrenci ücretini 6 lira yaptık ama yaptığımız zam, kar amaçlı değil sadece günü kurtarıyoruz. Nitekim halkında alım gücü fazlasıyla düştü, bu fiyatlarla sadece masrafları çıkarabiliyoruz, kar etmiyoruz” dedi.

 

BELEDİYE OTOBÜSÜ: SİVİL YOLCU 7 LİRA, ÖĞRENCİ 3 LİRA

 

Minibüsçülerle birlikte Mersin Büyükşehir Belediyesi de artan yakıt fiyatlarından kaynaklı belediye otobüs tarifesine zam yaptı. Zamlı tarifeye göre belediye otobüslerinde 4,75 lira olan sivil yolcu ücreti 7 liraya, 2 lira olan öğrenci fiyatı 3 liraya yükselirken abonman öğrenci fiyatı ise 1 lirada kaldı. Başkan Seçer’in aktardığına göre Mersin’de 4 bin 737 öğrenci abonman kartı kullanıp 1 liradan belediye otobüsüne binebiliyor.

 

Yeni tarifeye göre çalışan iki yetişkin ve iki öğrenciden oluşan ve düzenli minibüs kullanan bir ailenin aylık şehir içi yolculuk masrafı 1640 liraya denk geliyor. Aynı aile şehir içi yolculukta belediye otobüsünü tercih ederse aylık yolculuk masrafı 1200 liraya patlıyor.